Robotbijen kunnen gewassen helpen redden

Inhoudsopgave:

Robotbijen kunnen gewassen helpen redden
Robotbijen kunnen gewassen helpen redden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Onderzoekers werken aan het bouwen van microrobots die het zoemen van bijen simuleren.
  • De robots zullen worden gebruikt om zoembestuiving te bestuderen, waarbij het gezoem van een bij het stuifmeel uit de bloem schudt.
  • Meer dan een derde van de wereldproductie van gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen.
Image
Image

Robotbijen zouden op een dag kunnen helpen bij het bestuiven van gewassen te midden van toenemende zorgen over een wereldwijde afname van insectenpopulaties die de voedselvoorziening zou kunnen verwoesten.

Onderzoekers in het VK en de VS hebben een beurs gekregen om microrobots te bouwen die het zoemen van bijen simuleren. De kleine robots zijn zo groot als een vingernagel en wegen een kwart van een honingbij.

"Ze stellen ons in staat om de trillingen - hun toonhoogte, kracht en timing - te beheersen en de interacties van bijen met bloemen te simuleren om echt te begrijpen hoe de kenmerken van de bij en het gezoem de bestuiving beïnvloeden", een van de de subsidieontvangers, Mario Vallejo-Marin, een universitair hoofddocent Biologische en Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Stirling, zei in het persbericht.

RoboBees?

De onderzoekers zeggen dat 20.000 planten, waaronder veel voedselgewassen, afhankelijk zijn van zoembestuiving, waarbij het gezoem van een bij het stuifmeel uit de bloem schudt. Een beter begrip krijgen van welke vliegende beestjes het beste zoemen en hoe ze dat doen, zou de landbouw kunnen verbeteren.

Maar tot nu toe was de enige manier om het buzz-proces te recreëren met een mechanische shaker die meer dan vier pond weegt. Het nieuwe project is bedoeld om zware shakers te veranderen in kleine robots die meer lijken op een bij die een bloem zoemt.

Bijenpopulaties wereldwijd nemen af, maar de onderzoekers zeggen dat hun werk niet is om robotvervangers voor bijen te creëren, maar om bestuiving en de diversiteit van bijensoorten beter te begrijpen.

"In Australië en Zuidelijk Afrika hebben ze bijvoorbeeld zoemende bestuivende bijen nodig voor de bestuiving van sommige fruitgewassen", zegt Vallejo-Marin. "Maar hommels zijn daar niet inheems, dus ze kunnen niet worden gebruikt in de landbouw zoals we ze in Europa gebruiken, en boeren hebben hun toevlucht genomen tot het gebruik van elektrische tandenborstels om tomaten te bestuiven."

Vallejo-Marin's project is een van de vele recente pogingen om bijenrobots te maken. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft in Nederland werken aan het maken van vliegende bijenmachines. Het huidige prototype bijenrobot kan zes minuten vliegen.

"De robot heeft een topsnelheid van 25 km/u en kan zelfs agressieve manoeuvres uitvoeren, zoals 360-graden s alto's, die lijken op loops en looprollen", zei Matěj Karásek, de hoofdontwerper van de robot, in het persbericht.

Eén op de drie happen van gezond voedsel dat we eten, wordt bestoven door honingbijen en andere bestuivers.

Bee Smart over insectenverval

Experts zeggen dat als je van eten houdt, je van insecten en bijen moet houden. Meer dan een derde van de wereldproductie van gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen, een stijging van 300 procent in de afgelopen 50 jaar.

"Insecten vormen de basis van onze ecosystemen", vertelde imker en auteur Charlotte Ekker Wiggins aan Lifewire in een e-mailinterview. "Eén op de drie happen gezond voedsel dat we eten wordt bestoven door honingbijen en andere bestuivers."

Een wereldwijde insectenstudie uit 2019 concludeerde dat ten minste 40% van alle insecten in de komende decennia zou kunnen uitsterven. Rayda K. Krell, een biologieprofessor aan de Western Connecticut State University die insecten bestudeert, vertelde Lifewire echter in een e-mail dat het te vroeg is om definitief te stellen dat enge kruipers wereldwijd afnemen.

"Over het algemeen denken we dat in een grote context de overvloed en diversiteit aan insecten afneemt," zei Krell. "Geschat wordt op een afname van ongeveer 1 tot 2% per jaar. Maar in sommige gebieden, waar we de temperatuur zien stijgen, zijn er aanwijzingen dat sommige soorten toenemen in verspreidingsgebied en in overvloed vanwege de uitbreiding van ideale omgevingsomstandigheden."

Image
Image

Allen Gibbs, een professor in de levenswetenschappen aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas, vertelde Lifewire in een e-mailinterview dat het afsterven van insecten te wijten is aan het verlies van leefgebied door de omzetting van land in landbouw en ontbossing. Klimaatverandering is ook een factor.

"Een belangrijker probleem is water. Insecten zijn van nature gevoelig voor waterverlies, en gematigde en tropische bossen zijn droger geworden," zei Gibbs.

Terwijl onderzoekers op zoek zijn naar technische oplossingen voor het probleem van minder insecten, zei Wiggins dat er natuurlijke remedies zijn die bijen kunnen laten vliegen. Het verminderen van het gebruik van insecticiden is van cruciaal belang.

"Heroverweeg megalandbouw en keer terug naar het kopen van lokale kleine boeren", zei Wiggins. "Heroverweeg onze Amerikaanse normen voor 'schoonheid' van gazons en ga weg van perfectie naar evenwichtig. Gazons moeten een thuis zijn voor insecten, geen woestenij."

Aanbevolen: