Gids voor DTS-ES en hoe het te gebruiken

Inhoudsopgave:

Gids voor DTS-ES en hoe het te gebruiken
Gids voor DTS-ES en hoe het te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Auto: instellen dat de thuisbioscoopontvanger automatisch inkomende surroundgeluidsindelingen detecteert.
  • Handmatig: Selecteer DTS-ES Discrete of Matrix geluid op dvd-soundtrack.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u DTS-ES selecteert op uw thuisbioscoopontvanger. Het geeft ook meer inzicht in DTS-ES vs. Dolby Digital, de twee belangrijkste aanbieders van surround sound-formaten voor thuisbioscoopsystemen.

DTS-ES selecteren op uw thuisbioscoopontvanger

Zorg ervoor dat uw thuisbioscoopontvanger is ingesteld om inkomende surroundgeluidsindelingen automatisch te detecteren (en DTS-ES Discrete en Matrix-opties zijn beschikbaar). Dit betekent dat de ontvanger automatisch de juiste decodering uitvoert en het geselecteerde formaat op het display van uw ontvanger weergeeft.

Als u het surround-geluidsformaat handmatig wilt instellen, selecteert u het DTS-ES Discrete- of Matrix-geluid op de soundtrack van uw dvd.

Wat is DTS-ES?

De meest voorkomende surround sound-formaten zijn Dolby Digital en DTS 5.1 Digital Surround. Deze systemen vereisen vijf luidsprekers: linksvoor, rechtsvoor, middenvoor, links surround en rechts surround. Ze hebben ook een enkele subwoofer nodig, waarnaar de aanduiding ".1" verwijst.

Naast hun belangrijkste 5.1-kanaalsformaten, bieden zowel Dolby als DTS verschillende variaties. Een dergelijke variant van DTS staat bekend als DTS-ES of DTS Extended Surround, wat wordt weergegeven door het officiële logo:

Image
Image

In plaats van 5.1-kanalen voegt DTS-ES een zesde kanaal toe, waardoor een zesde luidspreker direct achter het hoofd van de luisteraar kan worden geplaatst. Bij DTS-ES omvat de luidsprekeropstelling zes luidsprekers: linksvoor, rechtsvoor, middenvoor, links surround, midden surround, rechts surround en een subwoofer.

Hoewel een speciale middenachterluidspreker een nauwkeurigere en meeslepende luisterervaring biedt, hebben dergelijke systemen geen 6.1 DTS-ES-compatibele thuisbioscoopontvanger nodig. U kunt een 5.1- of 7.1-kanaals ontvanger gebruiken.

In een 5.1-kanaals opstelling vouwt de receiver het zesde kanaal in de surroundkanalen en luidsprekers. In een 7.1-kanaals opstelling stuurt de receiver het signaal dat bedoeld is voor de surround-center-luidspreker naar de twee achterste luidsprekers achter in de kamer, waardoor een "fantoom" surround-center-kanaal ontstaat.

De twee smaken van DTS-ES

Hoewel DTS-ES voortbouwt op de basis van DTS 5.1 Digital Surround, is DTS-ES verkrijgbaar in twee smaken: DTS ES-Matrix en DTS-ES 6.1 Discrete.

Het verschil tussen de twee is dat als uw thuisbioscoopontvanger DTS-ES-decodering/verwerking biedt, DTS-ES Matrix het zesde kanaal extraheert uit cues die zijn ingebed in DTS 5.1 Digital Surround-soundtracks. DTS 6.1 Discrete decodeert een DTS-soundtrack waarbij de aanvullende zesde kanaalinformatie aanwezig is als een afzonderlijk gemengd kanaal.

DTS-ES versus Dolby Digital EX

Dolby biedt ook zijn eigen 6.1-kanaals surround sound-formaat: Dolby Digital EX. De gewenste luidsprekerlay-out is hetzelfde: front-links, front-right, front-center, surround-links, surround-rechts, surround-center en een subwoofer. Terwijl DTS-ES een geluidstechnicus de mogelijkheid biedt om te mixen in een discreet centraal achterkanaal (DTS Discrete), lijkt Dolby Digital EX meer op DTS-ES Matrix. Het middelste achterkanaal wordt gemengd met de linker- en rechtersurroundkanalen en kan worden gedecodeerd en gedistribueerd in 5.1-, 6.1- of 7.1-kanaalsarrangementen.

Selecteer dvd's, Blu-ray-schijven en streaming-inhoud met Dolby Digital EX-codering.

The Bottom Line

Sinds de komst van Blu-ray Disc en 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers hebben nieuwere DTS-surroundgeluidsindelingen, zoals DTS-HD Master Audio en DTS:X, hun weg gevonden naar de mix. DTS Virtual: X breidt de ervaring nog meer uit zonder extra apparatuur.

Veel thuisbioscoopontvangers bieden echter nog steeds DTS-ES Matrix en DTS-ES Discrete verwerking en decodering. Voor degenen die een thuisbioscoopontvanger hebben met DTS-ES-decodering/verwerking en een 6.1-kanaalsconfiguratie, bekijk een lijst met dvd-soundtracks die DTS-ES 6.1 discrete soundtracks bevatten (samen met DTS-ES Matrix- en Dolby Digital EX 6.1-soundtracks). Het type soundtracks dat beschikbaar is op dvd's moet worden vermeld op de dvd-verpakking en op het dvd-menuscherm.

Aanbevolen: