Ableton Live's nieuwe microtuner helpt muzikanten aan het gewone te ontsnappen

Inhoudsopgave:

Ableton Live's nieuwe microtuner helpt muzikanten aan het gewone te ontsnappen
Ableton Live's nieuwe microtuner helpt muzikanten aan het gewone te ontsnappen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Met de nieuwe Microtuner van Ableton Live kun je de stemming van andere westerse concerten verkennen.
  • Schalen en stemmingen zijn een integraal onderdeel van de muziekcultuur.
  • De Microtuner is eenvoudig, gebruiksvriendelijk en absurd krachtig.
Image
Image

Bijna alle muziek waar je in je leven naar hebt geluisterd, is beperkt tot slechts 12 muzieknoten. De nieuwe Microtuner-plug-in van Ableton breidt dat aantal uit tot het oneindige.

Microtuner laat muzikanten aangepaste toonladders gebruiken met elk muzikaal interval tussen de noten. Dus in plaats van de 12 intervallen van halve stappen tussen noten te gebruiken in bijna alle westerse muziek, kun je een willekeurig aantal stappen definiëren, met elke afstand tussen de noten. Hiermee kun je niet alleen schalen uit andere delen van de wereld en andere tijden in de geschiedenis laden, maar kun je ook experimenteren en je eigen schalen maken.

"Ik weet dat dit voor de meesten een niche-interesse lijkt, maar sommigen van ons voelen zich volkomen gevangen en ongeïnspireerd door beperkt te zijn tot één extern opgelegd, cultureel specifiek afstemmingssysteem. Ik vermoed dat als de mensheid overleeft, laten we zeggen 100 jaar, een synthesizer beperkt tot 12edo zal belachelijk archaïsch lijken, "zei elektronische muzikant Whim op een forumthread gedeeld met Lifewire.

Schalen

Weet je nog dat je op school Do Re Mi Fa So La Ti Do zou zingen? Dat zijn de acht witte toetsen op een pianoklavier. Voeg de zwarte toetsen toe en je hebt 12 noten of tonen, en dat zijn de enige noten die we in de meeste muziek gebruiken. Gitaristen, vooral bluesgitaristen, omzeilen deze limiet door individuele snaren uit te rekken (of te "buigen") om tussen tonen in te spelen. Een trombone kan natuurlijk hetzelfde, net als een viool of een ander instrument zonder frets of toetsen met vaste intervallen.

Maar als je wilt componeren op een andere schaal dan degene die we gewoonlijk gebruiken, moet je ofwel een instrument gebruiken dat voor het werk is gebouwd, zoals een Kalimba, of iets in elkaar hakken in je Digital Audio Workstation (DAW) software.

Nu kun je met Ableton's Microtuner-apparaat alternatieve afstemmingsschema's gebruiken met al je reguliere software-instrumenten. Hiermee kunt u nieuwe weegschalen maken, weegschalen in een standaardformaat uit het Scala-archief importeren en bewerken. Je kunt ook twee verschillende schalen maken en daartussen morphen.

De implementatie is ook best goed. In feite is de visualisatie van de geladen toonladders zo handig dat je de plug-in misschien wilt gebruiken, zelfs als je alleen in een majeur- of mineurtoonladder componeert, om een beter idee te krijgen van hoe de noten bij elkaar passen - de door jou gekozen toonladder is weergegeven door een cirkel, met de stappen tussen de noten weergegeven als plakjes, zoals een pizza, alleen een pizza die is gesneden met alle plakjes van verschillende grootte. Er is zelfs een tool om de grootte van de plakjes automatisch willekeurig te maken.

Het resultaat is dat het nu absurd eenvoudig is om in alternatieve schalen te werken. Als je een hardwarecontroller zoals Ableton's Push 2 gebruikt, kun je het nieuwe apparaat gewoon in je project laden, en het gerasterde toetsenbord van de Push zal zich aanpassen aan de nieuwe schaal, net alsof je een van de ingebouwde schalen of modi van Push zou hebben gekozen.

Dit opent een hele nieuwe wereld van muzikale mogelijkheden. Het is zowel ontmoedigend als opwindend. Maar niet iedereen is blij.

Vallen plat

Technisch gezien is het nieuwe apparaat van Ableton fantastisch. Je kunt echt alles inbellen wat je wilt. Maar het negeert een groot deel van wat microtuning interessant maakt: het culturele aspect. Terwijl westerse concertmuziek is geëvolueerd rond de twaalf halve tonen die we allemaal kennen, is muziek over de hele wereld geëvolueerd rond verschillende stemmingen, die verbonden zijn met cultuur en geschiedenis.

Image
Image

Dit is een van de redenen waarom je Indiase klassieke muziek kunt spotten, ondanks dat je niets weet van de bouwstenen, en ook waarom Flamenco wat tonale make-up deelt met sommige Arabische muziek - de toonladders die door bepaalde 'culturele genres' worden gebruikt, definiëren ze evenveel als de gebruikte instrumenten.

En dit aspect ontbreekt in Microtuner. Muzikant Khyam Allami werd gevraagd om mee te werken aan de bouw van Ableton's Microtuner, maar weigerde, omdat dit culturele aspect van stemmingen geen deel uitmaakte van de opdracht. En dat is jammer, want het opnemen van specifieke stemmingen en toonladders zou het niet alleen voor niet-westerse muzikanten gemakkelijker maken om aan de slag te gaan, het zou ook een schat aan muziekgeschiedenis openen voor op het westen gerichte elektronische muzikanten.

“Ik probeerde de behoefte aan een holistische en cultureel inclusieve benadering van het onderwerp te verwoorden en kreeg een refrein in de trant van: we zien dit als een technisch probleem dat een technische oplossing nodig heeft, maar dat doen we niet iets cultureel ongepasts willen doen”, zegt Allami op Twitter.

Aan de andere kant, als je ernaar streeft om cultureel inclusief te zijn, loop je het risico mensen buiten te sluiten. Als je ernaar streeft om technisch inclusief te zijn, zoals Ableton heeft gedaan met dit apparaat, dan kun je iedereen erbij betrekken.

Aanbevolen: