Quantumcomputers hebben hun potentieel niet waargemaakt, zeggen experts

Inhoudsopgave:

Quantumcomputers hebben hun potentieel niet waargemaakt, zeggen experts
Quantumcomputers hebben hun potentieel niet waargemaakt, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een vooraanstaande wetenschapper stelt dat kwantumcomputers hun hype niet waarmaken.
  • De huidige praktische toepassingen voor kwantumcomputers zijn beperkt, zei onderzoeker Sankar Das Sarma in een recent essay.
  • Sommige quantum computing-experts zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de machines industrieën transformeren, variërend van financiën tot het ontdekken van medicijnen.

Image
Image

Quantum computing kan de hype misschien niet waarmaken, zeggen sommige twijfelaars.

Een nieuw essay van vooraanstaande wetenschapper Sankar Das Sarma stelt dat veel beweringen over kwantumcomputers overdreven zijn, en stelt dat de huidige praktische toepassingen voor kwantumcomputers in feite beperkt zijn. Maar niet alle experts zijn het eens met de beoordeling, in plaats daarvan geloven ze dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ze hun potentieel waarmaken.

"We zien steeds meer potentiële use-cases voor kwantumcomputing en proof-of-concept-projecten die valideren dat kwantumcomputing kan helpen om voordelen te behalen", Scott Laliberte, algemeen directeur en wereldleider van adviesbureau Protiviti's Emerging Technology Group, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Zo helpen we klanten met proof of concepts op het gebied van portfolio-optimalisatie en de resultaten zijn veelbelovend."

Quantum Twijfels

Bedrijven zoals IBM investeren miljarden dollars in kwantumcomputing, een type berekening dat gebruikmaakt van de collectieve eigenschappen van kwantumtoestanden, zoals superpositie, interferentie en verstrengeling, om berekeningen uit te voeren.

Maar het maken van een kwantumcomputer die beter presteert dan gewone computers, is nog ver verwijderd van de realiteit, zegt Sarma. Hij richt zich met name op het idee dat een kwantumcomputer de priemfactoren van grote getallen veel sneller kan vinden dan moderne computers. Als deze theorie klopt, kunnen kwantumcomputers de standaardcryptografie kraken, maar volgens Sarma is het onmogelijk gebleken om een computer te maken die deze taak kan volbrengen.

Scott Buchholz, de opkomende technologieleider en CTO voor Government & Public Services bij Deloitte, is het eens met Sarma's conclusie dat er tot nu toe geen bewijs is van brede "kwantum suprematie", waarbij een probleem kan worden opgelost door een kwantumcomputer op een consistent superieure manier dan wat we kunnen doen met de huidige computers.

"Mindere beweringen over goede of verbeterde resultaten moeten zorgvuldig worden geëvalueerd, aangezien de kunst van het mogelijke snel evolueert", vertelde Buchholz aan Lifewire in een e-mailinterview. "Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat we meer dan 60 jaar hebben gehad om de mogelijkheden van klassieke computers te ontwikkelen, terwijl we nog steeds erg vroeg in de evolutie van kwantumcomputers zijn."

In de nabije toekomst blijven kwantum-annealers (een speciale klasse van kwantumcomputers die gemakkelijker te bouwen zijn maar beperkter zijn in problemen die ze kunnen aanvallen) hun vermogen om complexe problemen te ondersteunen verbeteren, zei Buchholz. Voor de meer algemene "gate-based architecturen" beloven verschillende concurrerende technologieën verschillende, betere prestatiekenmerken.

Nog niet praktisch?

Itamar Sivan, CEO van Quantum Machines, zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat quantum computing zijn belofte waarmaakt. Quantum computing kan de wereld mogelijk beïnvloeden op gebieden van cryptografie tot het verbeteren van AI en zelfs het ontdekken van medicijnen/vaccins, zei hij.

"Want op dit moment bevinden we ons in de ontwikkelingsfase waar de hype enorm is en mensen praten over de zeer geavanceerde gebruiksscenario's. Maar wij, als industrie, kunnen niet helemaal de bruikbare resultaten leveren toch, en dat zou sommigen begrijpelijkerwijs kunnen doen denken dat kwantumcomputers overhyped zijn, "vertelde Sivan Lifewire in een e-mailinterview.

"Vergeet niet dat computers in de jaren tachtig niet eens kleurenmonitoren hadden, en tegenwoordig is de smartphone waarop velen dit lezen een veel krachtiger en kleiner apparaat dan we ons toen ooit hadden kunnen voorstellen", voegde Sivan eraan toe.

Beperkende claims van goede of verbeterde resultaten moeten zorgvuldig worden geëvalueerd, aangezien de kunst van het mogelijke snel evolueert.

Een deel van het probleem dat kwantumcomputing tegenhoudt, is dat de hardware nutteloos is zonder software. En er moeten aanzienlijke verbeteringen komen aan de softwarekant van kwantumcomputing, zei Yuval Boger, Chief Marketing Officer bij kwantumcomputingbedrijf Classiq, in een e-mailinterview.

"De manier waarop kwantumcomputing tegenwoordig wordt geschreven, komt overeen met het schrijven van klassieke software in assembleertaal of het maken van websites met onbewerkte HTML-code", zei Boger. "We verwachten de opkomst van functionele programmeermodellen op hoog niveau, equivalent aan C++ of Wix in de klassieke wereld, waardoor gebruikers het gewenste gedrag kunnen specificeren terwijl een computer de onderliggende implementatie automatiseert. Verwacht de combinatie van sterkere hardware en geavanceerde software om de belofte van kwantum waar te maken."

Image
Image

Praktische toepassingen voor kwantumcomputers zijn niet ver weg, beweren sommige waarnemers. Binnen de komende drie jaar zullen chemische simulaties en enkele financiële berekeningen worden uitgevoerd op kwantumcomputers, zei Boger.

Maar verwacht niet snel of nooit persoonlijke kwantumcomputers voor thuis, zei Sivan.

"Helaas zijn mensen met geavanceerde graden in kwantumfysica of ervaring in de ontwikkeling van kwantumhardware geen dertien in een dozijn," voegde hij eraan toe. "En we moeten onze academische programma's blijven ontwikkelen, zodat ze de hoeveelheid talent kunnen produceren die de markt nodig heeft."

Aanbevolen: