Hoe bestanden en mappen te zippen en uitpakken op een Mac

Inhoudsopgave:

Hoe bestanden en mappen te zippen en uitpakken op een Mac
Hoe bestanden en mappen te zippen en uitpakken op een Mac
Anonim

Wat te weten

  • Zip een enkel bestand of map: Control-klik of klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Compress itemnaam.
  • Meerdere bestanden of mappen zippen: Houd Shift ingedrukt en klik om ze te selecteren. Control-klik of klik met de rechtermuisknop op bestanden en kies Compress.
  • Een archief uitpakken: Dubbelklik op het archief.

Dit artikel legt uit hoe u bestanden en mappen op een Mac kunt zippen en uitpakken met behulp van het Archiefhulpprogramma dat is ingebouwd in macOS Monterrey (12.3) via Mac OS X Mountain Lion (10.8).

Hoe maak je een zip-bestand op Mac voor een enkel bestand of map

Comprimeer en decomprimeer een enkel bestand of map met Finder om toegang te krijgen tot het Archiefhulpprogramma dat in Macs is ingebouwd.

Apple verbergt het Archiefhulpprogramma omdat het een kernservice van het besturingssysteem is. Hoewel dit hulpprogramma is weggestopt, maakt Apple het in- en uitpakken van bestanden en mappen uiterst eenvoudig door ze in de Finder te selecteren.

  1. Open Finder en navigeer naar het bestand of de map die u wilt comprimeren.
  2. Control-klik of klik met de rechtermuisknop op het item en selecteer Compress itemnaam in het menu dat wordt geopend.

    Image
    Image
  3. Zoek naar de gecomprimeerde versie van het bestand op dezelfde locatie als het originele bestand. Het heeft dezelfde naam als het originele bestand met de extensie.zip.

    De Archive Utility zipt het geselecteerde bestand en laat het originele bestand of de originele map intact.

Zip meerdere bestanden en mappen

Het comprimeren van meerdere bestanden en mappen werkt ongeveer hetzelfde als het comprimeren van een enkel item. Het belangrijkste verschil is de naam van het zipbestand.

  1. Open de map die de bestanden of mappen bevat die u wilt comprimeren.
  2. Selecteer de items die u in het gezipte bestand wilt opnemen. Shift-klik om een reeks bestanden te selecteren of Command-klik om niet-aangrenzende items te selecteren.
  3. Klik met de rechtermuisknop of houd Control ingedrukt en klik op een van de items en selecteer Compress.

    Image
    Image
  4. Zoek de gecomprimeerde items in een bestand met de naam Archive.zip, dat zich in dezelfde map bevindt als de originelen.

    Als je al een Archive.zip hebt, wordt er een nummer toegevoegd aan de naam van het nieuwe archief: Archive 2.zip, Archive 3.zip, enzovoort.

Bestanden uitpakken

Om een bestand of map uit te pakken, dubbelklikt u op het zipbestand. Het bestand of de map wordt gedecomprimeerd in dezelfde map als het gecomprimeerde bestand.

Als het zipbestand één bestand bevat, heeft het nieuwe gedecomprimeerde item dezelfde naam als het origineel. Als er een bestand met dezelfde naam bestaat, wordt aan het gedecomprimeerde bestand een nummer toegevoegd.

Ditzelfde naamgevingsproces is van toepassing wanneer een zipbestand meerdere items bevat. Als de map een Archief bevat, heet de nieuwe map Archief 2.

Meestal gebruikt u het Archiefhulpprogramma zonder het te starten. Als u echter een groot aantal bestanden moet comprimeren of decomprimeren, moet u het hulpprogramma starten en bestanden en mappen erop slepen en neerzetten. De Archive Utility bevindt zich op System > Library > CoreServices > Applications

Apps van derden voor het zippen en uitpakken van Mac-bestanden

Het ingebouwde compressiesysteem dat bestanden in macOS en OS X kan zippen en uitpakken is relatief eenvoudig, daarom zijn er ook veel apps van derden beschikbaar. Een snelle blik op de Mac App Store onthult meer dan 50 apps voor het zippen en uitpakken van bestanden.

Als je meer functies voor bestandscompressie wilt dan Apple biedt in het Archiefhulpprogramma, kunnen deze apps van derden helpen:

  • The Unarchiver
  • WinZip (Mac-editie)
  • Mr. Rits
  • Keka
  • BetterZip 5

Aanbevolen: