Human-Level AI kan eerder aankomen dan je denkt

Inhoudsopgave:

Human-Level AI kan eerder aankomen dan je denkt
Human-Level AI kan eerder aankomen dan je denkt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Experts zijn het oneens over hoe dicht we bij het bouwen van kunstmatige intelligentie op menselijk niveau zijn.
  • Meta's hoofdonderzoeker op het gebied van AI zei onlangs dat modellen voor machinaal leren kunnen worden getraind zonder dat er voorbeelden van menselijke labels nodig zijn.
  • Maar er blijven enorme obstakels voordat AI zoiets als intelligentie op menselijk niveau ontwikkelt.
Image
Image

Computers met intelligentie op menselijk niveau (AI) zijn misschien niet lang meer science fiction.

Yann LeCun, de belangrijkste AI-wetenschapper bij Meta, zei onlangs dat machine learning-modellen kunnen worden getraind zonder door mensen gelabelde voorbeelden. Zijn opmerkingen hebben het debat nieuw leven ingeblazen over de vraag of machines zo intelligent als mensen mogelijk zijn of zelfs een waardig doel.

"Intelligentie op menselijk niveau in AI is iets dat in de nabije toekomst nog moet worden gezien", vertelde EY's global chief technology officer Nicola Morini Bianzino aan Lifewire in een e-mailinterview. "We moeten ons eerst concentreren op het bouwen van AI die de menselijke intelligentie aanvult en compatibel is met de functies die we willen dat het dient."

Slimme machines

Tijdens het recente evenement van Meta AI besprak LeCun mogelijke paden naar AI op menselijk niveau. Een mogelijke weg die LeCun onderzoekt, is het gebruik van het menselijke ontwikkelingsmodel om AI te trainen. Onderzoekers onderzoeken bijvoorbeeld manieren om machines de wereld te laten leren door observatie op dezelfde manier als baby's.

LeCun citeerde het leren van mensen en dieren. "Wat voor soort leren gebruiken mensen en dieren dat we niet in machines kunnen reproduceren? Dat is de grote vraag die ik mezelf stel," zei hij.

Creativiteit is een unieke menselijke eigenschap en het is moeilijk om dit met technologie na te bootsen.

Maar er blijven enorme obstakels voordat AI zoiets als intelligentie op menselijk niveau ontwikkelt. Hoewel AI-adoptie door bedrijven wijdverbreid is, is AI nog steeds beperkt in zijn vermogen om gezond verstand en creativiteit op menselijk niveau te bereiken, zei Bianzino.

"Creativiteit is een unieke menselijke eigenschap, en het is moeilijk om dit te repliceren met behulp van technologie," voegde hij eraan toe. "Terwijl we nadenken over hoe AI kan fungeren als software om menselijke cognitie na te bootsen, moeten we zorgvuldig overwegen welke gegevens de software moeten aansturen."

Het potentieel van AI is door de eeuwen heen bestudeerd, zei AI-expert Meltem Ballan in een e-mailinterview. Onderzoekers discussiëren vaak over hoe ze menselijke perceptie, aandacht en motivatie kunnen nabootsen. Open bronnen brengen AI dichter bij een menselijk waarnemingsniveau, voegde Ballan eraan toe.

"Intelligentie op menselijk niveau heeft echter veel meer elementen dan het ontwikkelen van algoritmen en pipelining (labeling en gegevensvergroting), "zei Ballan. "We moeten eerst de synergie tussen hersenen en gedrag op een niveau begrijpen om algoritmen op neuronaal niveau te bouwen die de schietsnelheden van het neurale niveau volgen en deze over het hele proces te implementeren."

Risico's en beloningen

Een gebied waar AI op menselijk niveau nuttig kan zijn, is cyberbeveiliging, die wordt geconfronteerd met een groot personeelstekort, zei Kumar Saurabh, de CEO van LogicHub, een cyberbeveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het gebruik van AI, in een e-mail.

"We moeten het gebruik van AI-gestuurde automatisering dringend versnellen om bij te blijven", voegde hij eraan toe. "Mensen zijn niet goed in het analyseren van duizenden beveiligingswaarschuwingen of het uitkiezen van een bedreiging uit miljoenen datapunten, maar machines blinken hierin uit. Het gaat niet om het vervangen van menselijke intelligentie, maar om het vergroten van menselijke mogelijkheden en het omzetten van menselijke ervaring in automatisering die kan worden opgeschaald. om aan de eisen te voldoen."

Maria Vircikova, de CEO van Matsuko, een re altime hologram-app die gebruikmaakt van AI, zei dat de echte waarde van kunstmatige intelligentie ligt in het vergroten van menselijke vaardigheden in plaats van het creëren van een machine die zelfstandig kan handelen.

"Het toevoegen van nog een virtuele assistent - maar voor specifieke en eenvoudige taken - is net zo eenvoudig als het klonen van een stukje software - direct, wrijvingsloos en relatief goedkoop", zei Vircikova. "De economische impact is groot, maar toch kunnen we het geen 'AI op menselijk niveau' noemen."

Maar als AI op menselijk niveau ooit wordt bereikt, kan de impact op de samenleving groot zijn, zegt Bianzino van EY. "De waarde van AI op menselijk niveau is dat de AI echt een symbiose wordt met menselijke intelligentie, waardoor we aan complexe taken kunnen werken, de wereld op nieuwe manieren kunnen begrijpen en beslissingen kunnen nemen op basis van voorspellende analyses," voegde hij eraan toe.

De meeste experts zijn het er echter over eens dat vooringenomenheid een risico zal blijven bij de ontwikkeling van AI op menselijk niveau."Technologen moeten de gegevens die ze gebruiken om deze modellen te trainen zorgvuldig analyseren en ervoor zorgen dat er controles zijn om te voorkomen dat hun eigen persoonlijke vooroordelen binnensluipen", zei Bianzino.

Aanbevolen: