Wat is syntaxis? (Syntaxisdefinitie)

Inhoudsopgave:

Wat is syntaxis? (Syntaxisdefinitie)
Wat is syntaxis? (Syntaxisdefinitie)
Anonim

In de computerwereld verwijst de syntaxis van een commando naar de regels waarin het commando moet worden uitgevoerd om een stukje software het te laten begrijpen.

De syntaxis van een commando kan bijvoorbeeld hoofdlettergevoeligheid dicteren en welke soorten opties beschikbaar zijn waardoor het commando op verschillende manieren werkt.

Zonder de juiste syntaxis worden de woorden en andere tekens waaruit de opdracht bestaat niet in een logische volgorde aan elkaar geregen. Het resultaat van een slechte syntaxis is het onvermogen voor de syntaxislezer om te begrijpen wat er probeert over te brengen.

Syntaxis is als een taal

Image
Image

Beschouw de syntaxis van een computer als een taal, zoals Engels, Duits, Spaans, enz.

Een taalsyntaxis vereist dat bepaalde woorden en interpunctie op de juiste manier worden gebruikt, zodat iemand die de woorden hoort of leest ze correct kan begrijpen. Als woorden en tekens verkeerd in een zin zijn geplaatst, is het erg moeilijk te begrijpen.

Net zoals bij taal, moet de structuur of syntaxis van een computercommando perfect worden gecodeerd of uitgevoerd om het te begrijpen, met alle woorden, symbolen en andere karakters op de juiste manier gepositioneerd.

Waarom is syntaxis belangrijk?

Zou je verwachten dat iemand die alleen in het Russisch leest en spreekt, Japans verstaat? Of hoe zit het met iemand die alleen Engels verstaat, om woorden te kunnen lezen die in het Italiaans zijn geschreven?

Evenzo vereisen verschillende programma's (net als verschillende talen) verschillende regels die moeten worden gevolgd zodat de software (of persoon, met gesproken taal) uw verzoeken kan interpreteren.

Je zou bijvoorbeeld niet zeggen: "Ik liep de heuvel af." omdat dat nauwelijks zin heeft gezien de regels die Engelstaligen zijn gaan begrijpen als het gaat om het begrijpen van woorden. Hetzelfde geldt voor de syntaxis van opdrachten, omdat het programma dat de syntaxis leest deze alleen begrijpt als het op een specifieke manier is ingesteld, zoals u hieronder zult zien.

Het is belangrijk om de syntaxis niet over het hoofd te zien als het gaat om het werken met computeropdrachten, want zelfs een kleine, schijnbaar acceptabele fout in de syntaxis zal betekenen dat een computer niet kan begrijpen wat u zoekt.

Laten we eens kijken naar het ping-commando als een voorbeeld van de juiste en onjuiste syntaxis. De meest gebruikelijke manier waarop het ping-commando wordt gebruikt, is door ping uit te voeren, gevolgd door een IP-adres, zoals dit:


ping 192.168.1.1

Deze syntaxis is 100 procent correct, en omdat het correct is, kan de opdrachtregelinterpreter, waarschijnlijk de opdrachtprompt in Windows, begrijpen dat we willen controleren of de computer kan communiceren met dat specifieke apparaat op het netwerk.

Het commando zal echter niet werken als we de tekst herschikken en eerst het IP-adres plaatsen, en dan het woord ping, zoals dit:


192.168.1.1 ping

We gebruiken niet de juiste syntaxis, dus hoewel het commando er een beetje uitziet zoals het zou moeten, zal het helemaal niet werken omdat de computer geen idee heeft hoe ermee om te gaan.

Computeropdrachten die de verkeerde syntaxis hebben, hebben vaak een syntaxisfout en zullen niet werken zoals bedoeld totdat de syntaxis is gecorrigeerd.

Hoewel het zeker mogelijk is met eenvoudigere commando's (zoals je zag met ping), is de kans veel groter dat je een syntaxisfout tegenkomt naarmate computercommando's steeds complexer worden. Kijk maar eens naar deze voorbeelden van opmaakopdrachten om te zien wat we bedoelen.

Syntaxfouten zijn niet alleen beperkt tot commando's zoals de zojuist genoemde, maar ook tot elke andere programmeertaal zoals HTML of JavaScript. Bedenk eens hoeveel potentiële syntaxisfouten er kunnen worden gemaakt bij het coderen van zoiets als een heel besturingssysteem zoals Windows XP, waarvoor 45 miljoen regels code nodig waren!

Je kunt in dit ene voorbeeld met ping zien dat het erg belangrijk is om niet alleen de syntaxis correct te kunnen lezen, maar natuurlijk ook om deze perfect toe te passen.

Juiste syntaxis met opdrachtpromptopdrachten

Elke opdracht doet iets anders, dus ze hebben elk een andere syntaxis. Door onze tabel met opdrachtpromptopdrachten te bladeren, kunt u snel zien hoeveel opdrachten er in Windows zijn, die allemaal bepaalde regels hebben die van toepassing zijn op hoe ze kunnen worden gebruikt.

Opdrachtsyntaxis heeft zeer specifieke regels die beschrijven hoe een bepaalde opdracht wel of niet kan worden uitgevoerd. Zie Commandosyntaxis lezen voor meer informatie hierover.

Aanbevolen: