Wipe vs Shred vs Delete vs Wissen: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

Wipe vs Shred vs Delete vs Wissen: wat is het verschil?
Wipe vs Shred vs Delete vs Wissen: wat is het verschil?
Anonim

Je kunt een bestand verwijderen zonder het te wissen, een schijf wissen zonder het te wissen, een bestand versnipperen zonder het te verwijderen en honderden bestanden tegelijk wissen…die al verwijderd waren.

Verward? Ik ben niet verrast! Deze vier termen - wissen, versnipperen, verwijderen en wissen - kunnen soms door elkaar worden gebruikt, maar dat zou niet zo moeten zijn.

Elk woord impliceert dat er iets anders wordt gedaan aan een bestand, map of zelfs ruimte die er leeg uitziet, op een harde schijf, flashstation of een ander opslagapparaat.

Image
Image

Dit is hoe deze concepten verschillen en waarom het belangrijk is dat je precies begrijpt hoe ze werken:

Verwijderen: "Verberg me, maar ik zal hier zijn als je me echt nodig hebt"

Het woord verwijderen gebruiken we veel. Een collega vraagt of je dat document nog op je tablet hebt staan en je zegt "Ik heb het verwijderd", of je vriend vraagt of je die foto van hem gisteravond van het feest hebt "verwijderd".

Het is zelfs in het gewone lexicon opgenomen - mijn zoon vertelde me eens dat hij zijn kauwgomverpakking had "verwijderd". Ik meen het (hij had het weggegooid). Het is synoniem met "zich ontdoen van", maar in werkelijkheid is dat allesbehalve waar.

Dit is de waarheid: als je iets verwijdert, of het nu op je computer, smartphone, digitale camera of ergens anders is, verwijder je het niet uit het bestaan, je verbergt het gewoon voor jezelf. De feitelijke gegevens waaruit alles bestaat dat u hebt verwijderd, zijn er nog steeds, maar de ruimte die het in beslag nam, is nu gemarkeerd als een gebied waar het besturingssysteem nieuwe bestanden kan gaan opslaan om de oude te overschrijven (d.w.z., vertel je het besturingssysteem dat je klaar bent met de gegevens, en het kan die ruimte voor andere dingen gebruiken).

In feite is het zelfs nog minder een daadwerkelijke verwijdering wanneer u op uw telefoon of computer iets naar de map "prullenbak" of "verwijderde items" stuurt. In die gevallen worden de gegevens niet eens gemarkeerd als verwijderd in deze zin, maar worden ze gewoon uit de primaire weergave verwijderd.

Als je bijvoorbeeld iets naar de Prullenbak in Windows stuurt, blijven de bestanden daar voor onbepaalde tijd totdat je ze "permanent" verwijdert door de Prullenbak te legen. Een vergelijkbare functie is aanwezig op de meeste smartphones: als je afbeeldingen en video's verwijdert, worden ze in een speciale map geplaatst die nog steeds ruimte inneemt en worden de gegevens niet verwijderd (hoewel de meeste apparaten ze na 30 dagen of zo zullen verwijderen).

Image
Image

Verwijderde bestanden, vooral degenen die onlangs zijn verwijderd, zijn gemakkelijk terug te krijgen met software voor gegevensherstel, waarvan een groot deel gratis online beschikbaar is. Dat is geweldig nieuws als je een fout hebt gemaakt, maar een groot probleem als je echt, echt wilde dat dat bestand weg was.

Samengevat: wanneer u een bestand verwijdert, wist u het niet, u maakt het alleen moeilijk te vinden.

Als u gegevens echt wilt wissen, moet u de gegevens daadwerkelijk wissen.

Wissen: "Weet je het zeker? Je zult me NOOIT meer zien!"

De term wissen is waar de meesten van ons waarschijnlijk naar op zoek zijn als we bestanden verwijderen of proberen te verwijderen. Iets wissen, althans in de technologiewereld, houdt in dat het voorgoed verdwenen is.

Er zijn drie algemeen aanvaarde manieren om gegevens te wissen: wissen of schrobben met een speciaal programma dat hiervoor is ontworpen, het magnetische veld verstoren van wat dan ook dat de gegevens opslaat, of het apparaat fysiek vernietigen.

Tenzij je de harde schijf, geheugenkaart, flashdrive of wat dan ook nooit meer wilt gebruiken, is de eerste methode - het wissen of schrobben van de gegevens - wat je wilt doen.

Samengevat: wanneer u een bestand wist, maakt u het onmogelijk om het terug te krijgen.

In veel opzichten zijn het wissen van gegevens en het opschonen van gegevens identieke manieren om gegevens te wissen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de reikwijdte van het wissen…

Wipe: "Ik ga ALLES wissen"

Wanneer u een harde schijf of een ander opslagapparaat wist, wist u alles wat er momenteel op staat, evenals alles wat u eerder hebt verwijderd, bestaat mogelijk nog steeds.

Programma's die hele schijven kunnen wissen, worden vaak softwareprogramma's voor gegevensvernietiging genoemd. Ze werken door elk deelbaar deel van de schijf, al dan niet gebruikt, te overschrijven via een van de verschillende methoden voor het opschonen van gegevens.

Image
Image

Samengevat: wanneer u een schijf wist, wist u alles erop volledig en permanent.

Aangezien een wissen alles op een schijf wist, is het meestal iets dat u met een opslagapparaat doet als u er klaar mee bent of wanneer u helemaal opnieuw wilt beginnen.

Bekijk onze tutorial over het wissen van een harde schijf voor een volledige uitleg van dit proces, iets wat we je aanraden te doen voordat je je computer of harde schijf verkoopt of weggeeft.

Shred: "Ik ga dit wissen, en alleen dit"

Wanneer u een stuk gegevens versnippert, meestal een of meer bestanden of mappen, wist u alles wat u hebt geselecteerd, en alleen die items.

Door individuele bestanden te versnipperen, zoals het wissen van hele schijven, worden gegevens gewist door de ruimte te overschrijven met een patroon van enen en nullen. Programma's die dit doen, worden bestandsvernietigerprogramma's genoemd en er zijn veel gratis programma's beschikbaar.

Image
Image

Samengevat: wanneer u bestanden versnippert, wist u ze volledig en permanent.

Omdat versnipperen iets is dat je kunt doen wanneer je maar wilt, worden op een kleine verzameling bestanden vaak hulpprogramma's voor het vernietigen van bestanden geïnstalleerd en gebruikt om echt te wissen wat het ook is dat je anders zou verwijderen. Soms, om ze gebruiksvriendelijker te maken, kan het programma op je bureaublad staan, zodat alles wat je erin sleept meteen begint te vernietigen.

Hoe zit het met formatteren? Verwijdert of wist het gegevens?

Als je ooit eerder een schijf hebt geformatteerd, had je misschien de indruk dat dit een manier is om een schijf echt te wissen. Dat kan wel of niet de juiste indruk zijn geweest.

In elke versie van Windows is snel formatteren altijd een mooie manier om de bestanden op de schijf te verwijderen, niet te wissen. Dat is een deel van de reden waarom het zo snel is!

In Windows XP is het formatteringsproces, hoe je het ook doet, gewoon een hele schijf verwijderen. De reden dat een normaal formatteren zo lang duurt, is omdat het de schijf controleert op problemen.

In Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista, voert een normaal (niet-snel) formaat automatisch een one-pass, schrijven-nul overschrijven van gegevens uit - een zeer eenvoudige wis- en waarschijnlijk prima, tenzij je voor de NSA werkt. Zie Een harde schijf formatteren voor een volledige tutorial als je die route wilt volgen.

Aanbevolen: