AMR-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

AMR-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
AMR-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een AMR-bestand is een Adaptive Multi-Rate ACELP Codec-bestand.
  • Open er een met VLC of Audacity.
  • Converteren naar MP3, WAV, M4A, enz., met FileZigZag.

Dit artikel beschrijft wat een AMR-bestand is, hoe u er een opent op uw computer en hoe u er een naar een ander formaat converteert.

Wat is een AMR-bestand?

Een bestand met de AMR-bestandsextensie is een Adaptive Multi-Rate ACELP Codec-bestand. ACELP is een audiocompressie-algoritme voor menselijke spraak dat staat voor Algebraic Code Excited Linear Prediction.

Adaptive Multi-Rate is daarom een compressietechnologie die wordt gebruikt voor het coderen van audiobestanden die voornamelijk op spraak zijn gebaseerd, zoals spraakopnamen van mobiele telefoons en VoIP-toepassingen.

Om het bandbreedtegebruik te verminderen wanneer er geen audio wordt afgespeeld in het bestand, gebruikt het AMR-formaat technologieën zoals Discontinuous Transmission (DTX), Comfort Noise Generation (CNG) en Voice Activity Detection (VAD).

AMR-bestanden worden opgeslagen in een van de twee formaten, afhankelijk van het frequentiebereik. Hierdoor kunnen de methodologie en specifieke bestandsextensie verschillen. Daar staat hieronder meer over.

Image
Image

AMR is ook een afkorting voor agent message router en audio/modem riser (een uitbreidingsslot op een moederbord), maar ze hebben niets te maken met dit bestandsformaat.

Een AMR-bestand afspelen

Veel populaire audio-/videospelers openen standaard AMR-bestanden. VLC is een perfecte optie omdat het ook een heleboel andere formaten accepteert, dus het kan dienen als je audio-/videospeler voor vrijwel elk bestand dat je erop gooit. Bovendien is het platformonafhankelijk, dus het werkt op Windows, Mac en Linux.

Enkele andere opties zijn AMR Player, MPC-HC en QuickTime. Media Player in nieuwere versies van Windows, zoals Windows 11, zou geen probleem moeten hebben om het bestand af te spelen, maar in oudere versies hebt u mogelijk K-Lite Codec Pack nodig.

Audacity is voornamelijk een audio-editor, maar het ondersteunt het afspelen van het bestand, en natuurlijk heeft het als bijkomend voordeel dat je de audio ook kunt bewerken.

Lees het privacybeleid van Audacity om ervoor te zorgen dat u vertrouwd bent met de voorwaarden voordat u het downloadt en gebruikt.

Sommige Apple-, Android- en BlackBerry-apparaten maken AMR-bestanden voor spraakopnames, dus ze zouden ze zonder een speciale app moeten kunnen afspelen.

Een AMR-bestand converteren

Als het bestand vrij klein is, raden we aan om een gratis online bestandsconverter te gebruiken. De beste online AMR-converter is waarschijnlijk FileZigZag omdat het het bestand kan converteren naar MP3, WAV, M4A, AIFF, FLAC, AAC, OGG, WMA en andere formaten zonder de software naar uw computer te hoeven downloaden.

Image
Image

Een andere optie is media.io. Net als FileZigZag draait het volledig in uw webbrowser. Upload het bestand daar gewoon, vertel het naar het formaat waarnaar u het wilt converteren (het ondersteunt zelfs MP4 en andere videoformaten) en download het nieuwe bestand vervolgens naar uw computer.

Naast AMR Player van boven, die dit formaat niet alleen kan afspelen maar ook kan converteren, is er een handvol andere audioconverters die kunnen worden gedownload, zoals de converter van MediaHuman.

Meer informatie over AMR-bestanden

Elk AMR-bestand heeft een van deze formaten: AMR-WB (breedband) of AMR-NB (smalband).

Adaptive Multi-Rate - WideBand-bestanden (AMR-WB) ondersteunen een frequentiebereik van 50 Hz tot 7 Khz en bitsnelheden van 12,65 kbps tot 23,85 kbps. Ze kunnen in plaats daarvan de AWB-bestandsextensie gebruiken.

AMR-NB-bestanden hebben echter een bitsnelheid van 4,75 kbps tot 12,2 kbps en kunnen ook eindigen op.3GA.

Kan het nog steeds niet openen?

Als het je niet lukt om je bestand te openen met de bovenstaande suggesties, controleer dan nogmaals of je de bestandsextensie correct leest. Het is gemakkelijk om het te verwarren met een die op dezelfde manier is gespeld, maar vergelijkbare bestandsextensies betekenen niet dat de bestandsindelingen vergelijkbaar zijn of dat ze met dezelfde softwaretools kunnen worden gebruikt.

Sommige bestandsextensies die voor deze kunnen worden verward, zijn AMP (Adobe Photoshop Curves Map), AMC (AMC Video), AML (ACPI Machine Language), AM (Automake Makefile Template), AMV (Anime Music Video), CAMREC, AMS (Adobe Monitor Setup) en AMF (Additive Manufacturing).

Aangezien dit formaat is gebaseerd op het 3GPP-containerformaat, is 3GA een andere bestandsextensie die dit formaat zou kunnen gebruiken. 3GA wordt gebruikt voor audio, dus verwar het niet met het 3GP-videocontainerformaat.

Bovendien, en om het nog verwarrender te maken, lijken AMR-WB-bestanden die eindigen op AWB qua spelling sterk op AWBR-bestanden die WriteOnline WordBar-bestanden zijn die met Clicker worden gebruikt. Nogmaals, de twee formaten hebben niets met elkaar te maken en werken niet met dezelfde applicaties.

FAQ

    Ondersteunen telefoons het AMR-bestandsformaat?

    Bepaalde Android-telefoons wel, maar iOS ondersteunt het AMR-formaat al jaren niet meer. Zoek uw specifieke apparaat op om te zien of het AMR-bestanden ondersteunt, en zo niet, ga dan naar Google Play en download een app zoals AMR to MP3 Converter om bestanden naar AMR-formaat te converteren.

    Welke programma's ondersteunen AMR-conversie?

    Naast vele gratis webgebaseerde audioconverters, ondersteunen de meeste desktop-audioconversie-apps het bestandsformaat en kunnen het converteren naar iets dat breder wordt ondersteund, zoals MP3.

Aanbevolen: