Lenovo Tab M10 HD (2020) Review: surfen op het web en media streamen met deze betaalbare tablet

Inhoudsopgave:

Lenovo Tab M10 HD (2020) Review: surfen op het web en media streamen met deze betaalbare tablet
Lenovo Tab M10 HD (2020) Review: surfen op het web en media streamen met deze betaalbare tablet
Anonim

Bottom Line

De Lenovo Tab M10 HD is een budgetvriendelijke 10-inch tablet die een soepele ervaring biedt voor surfen op het web, media streamen en andere basistaken.

Lenovo Tab M10 HD (2e generatie)

Image
Image

We hebben de Lenovo Tab M10 HD (2020) gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

De Lenovo Tab M10 HD (2020) is een van de weinige opties in de tweede generatie van Lenovo's voordelige M-serie Android-tablets. Het heeft een aantrekkelijke metalen behuizing, een groot 10-inch scherm en de mogelijkheid om het samen met een oplaadstation te kopen dat er een soort slim scherm van maakt.

Het oplaadstation is helaas niet beschikbaar als aparte aankoop, dus je moet beslissen of je die functionaliteit wel of niet wilt voordat je het apparaat zelf koopt. De selectiekaderfunctie is ondersteuning voor Google Kids Space, waarmee ouders de tablet in wezen kindveilig kunnen maken met duizenden vooraf goedgekeurde games, boeken en video's.

De markt voor budget-Android-tablets is behoorlijk druk, maar Lenovo deed het goed genoeg met de eerste generatie van de M-serie, ik was geïnteresseerd om te zien waar het zou gaan met de tweede generatie.

Ik heb onlangs een tweede generatie Tab M10 HD uitgepakt en ongeveer een week gebruikt voor alles, van e-mail en surfen op het web tot videoconferenties en het streamen van films van apps zoals Netflix en HBO Max. Tijdens mijn tijd met de tablet heb ik de algehele prestaties, video- en audiokwaliteit, draadloze snelheden en een aantal andere factoren getest om te zien of deze budgetvriendelijke Android-tablet de vraagprijs waard is.

Wat is er nieuw: betere prijs, betere specificaties, lagere resolutie

De Lenovo Tab M10 van de eerste generatie kwam in 2019 in de schappen. Hij werd geleverd met Android 8.1 en een adviesprijs van slechts $ 200. Van bovenaf kun je zien dat Lenovo besloot een meer budgetvriendelijk marktsegment na te jagen met de tweede generatie van de hardware.

Zelfs met die keuze bevat de tweede generatie een processor die bijna 10 procent sneller is en ook energiezuiniger. De batterij is ook een beetje groter en de camera's zijn iets beter.

Helaas kreeg de tweede generatie Tab M10 een downgrade in schermresolutie. In plaats van de Full HD 1920 x 1200 resolutie van de eerste generatie, heeft de tweede generatie Tab M10 een resolutie van slechts 1280 x 800.

Ontwerp: aantrekkelijke metalen behuizing en solide bouwkwaliteit

De Tab M10 HD ziet er geweldig uit en voelt goed aan voor een budgettablet, met een solide metalen constructie en een groot 10-inch scherm. De metalen behuizing heeft een uniforme grijze kleur, voelt glad aan en is aan de boven- en onderkant opgedeeld met uitsparingen waarin verschillende ingangen en luidsprekers zijn ondergebracht.

De bovenkant heeft een luidsprekerrooster en een audio-ingang van 3,5 millimeter, terwijl de onderkant een tweede luidsprekerrooster en een USB-C-ingang heeft. Aan de rechterkant vind je de aan/uit-knop, de volumeknop en een lade die een microSD-kaart en een simkaart kan accepteren als je een Tab M10 HD oppakt die de optionele functie bevat.

Image
Image

Aan de linkerkant vindt u de docking-poortconnector van Lenovo. Helaas is er geen manier om van deze connector gebruik te maken als u niet de versie van de tablet koopt die een dock bevat. Lenovo levert het dock niet als optioneel accessoire om later aan te schaffen. Dit is een beetje een twijfelachtige beslissing van Lenovo, en het zal waarschijnlijk leiden tot enige teleurstelling bij de consument.

Het is mogelijk dat het als oplaadconnector werkt als je een tweedehands dock hebt gekocht, maar Lenovo levert de twee versies van deze tablet in feite met verschillende firmware, waardoor de extra dock-functionaliteit in deze versie wordt geblokkeerd. Het komt erop neer dat als je de dock-functionaliteit wilt, je de Smart Tab M10 HD moet kopen die het dock in de doos bevat.

De achterkant van de tablet is grotendeels onopvallend, afgezien van de eerder genoemde uitsparingen. De enkele camera aan de achterzijde bevindt zich in de linkerbovenhoek, en dat is het dan ook. Door de metalen constructie ziet het er meer premium uit dan je zou verwachten van de prijs.

Display: ziet er goed uit, maar de resolutie zou hoger kunnen zijn

Het 10-inch scherm is omgeven door vrij dunne randen voor een budget-Android-tablet, met een scherm-tot-lichaamverhouding van ongeveer 82 procent. De beeldverhouding is 16:10, wat vrij dicht bij de standaard breedbeeldverhouding van 16:9 ligt. Het is een goed compromis tussen geweldig zijn voor media en bruikbaar voor e-mail en surfen op het web.

Hoewel het scherm helder en duidelijk is en de kleuren mooi en levendig zijn, is de resolutie wat aan de lage kant voor een scherm van dit formaat. De eerste generatie van de Tab M10-hardware had een Full HD-scherm, terwijl deze je slechts een resolutie van 800 x 1280 geeft voor een verschrikkelijke pixeldichtheid van ongeveer 149 ppi op het grote 10-inch IPS LCD-scherm. Het ziet er prima uit als het op armlengte wordt gehouden, maar als je het dichterbij brengt, kun je de afzonderlijke pixels onderscheiden alsof je door een hordeur naar de tablet kijkt.

Hoewel het scherm helder en duidelijk is en de kleuren mooi en levendig zijn, is de resolutie wat aan de lage kant voor een dergelijk groot scherm.

Prestaties: hangt af van de configuratie die u krijgt

De Tab M10 HD (2020) is uitgerust met een Mediatek MT6767 Helio P22T-processor die aan de trage kant is in vergelijking met moderne hardware, maar het is niet slecht voor een budget-Android-tablet in dit bereik. U krijgt ook de keuze uit 32 GB opslagruimte gecombineerd met 2 GB RAM, of 64 GB opslagruimte en 4 GB RAM.

Mijn testeenheid was uitgerust met 64 GB opslagruimte en 4 GB RAM, en dat is de versie die ik zou aanraden om te targeten. Hoewel ik niet in staat was om hands-on te gaan met de andere configuratie, heb ik andere tablets getest met de MT6767 in combinatie met 2 GB RAM en vond ik de ervaring minder dan aangenaam. Als je kiest voor de 2GB-versie van de hardware, houd er dan rekening mee dat al mijn benchmarks en anekdotische ervaringen alleen van toepassing zijn op de 4GB-versie.

Over het algemeen vond ik de tweede generatie Tab M10 HD pittig en responsief bij het navigeren door menu's en het starten van de meeste apps. Ik kon zonder problemen media streamen op apps zoals YouTube en Netflix, op internet surfen, e-mails schrijven en zelfs een paar Discord-oproepen doen.

De hardware is niet echt ontworpen om te gamen en ik kon Genshin Impact niet installeren, wat mijn favoriete go-to-game is voor het testen van tablets en telefoons. Ik heb Asph alt 9 geïnstalleerd en een paar races gereden, en het speelde goed genoeg. Ik had geen problemen om nitro-power-ups te pakken en de finish te halen voor mijn AI-competitie. Het klonk geweldig en ik heb nooit framedrops of andere problemen opgemerkt.

Afgezien van anekdotische ervaring, heb ik ook een handvol benchmarks uitgevoerd om wat harde cijfers te krijgen. Ten eerste heb ik PCMark gedownload en geïnstalleerd en de Work 2.0-benchmark uitgevoerd om de karbonades van de Tab M10 HD te testen als het gaat om productiviteitstaken. Hij scoorde in totaal 4.753 in die test, wat oké is voor een tablet in deze prijsklasse.

Over het algemeen vond ik de tweede generatie Tab M10 HD pittig en responsief bij het navigeren door menu's en het starten van de meeste apps.

De score van 3, 117 bij surfen op het web was een beetje aan de lage kant, terwijl de schrijfscore van 4, 508 en de score voor gegevensmanipulatie van 3, 969 beide redelijk goed waren. Hoewel ik geen echte problemen heb opgemerkt tijdens het surfen op internet, suggereert een dergelijke score dat je enige vertraging kunt ondervinden met een aantal tabbladen of resource-intensieve sites open.

Ik heb ook een paar grafische benchmarks van GFXBench uitgevoerd die testen hoe goed je kunt verwachten dat een tablet games uitvoert. De eerste die ik uitvoerde was hun Car Chase-benchmark, een game-achtige benchmark die fysica, verlichting en andere mogelijkheden test. Het scoorde een vreselijk lage 3,4 FPS in die test, wat lager is dan veel andere apparaten die ik in deze categorie heb bekeken. Het scoorde ook vrij laag in de tweede benchmark die ik liep, met een score van slechts 21 FPS in de T-Rex-benchmark.

Deze resultaten zijn niet erg verrassend, maar ze geven wel aan dat het onwaarschijnlijk is dat je die geweldige ervaring zult hebben met het spelen van complexe games op deze tablet. Als u op zoek bent naar een tablet om in Google Kids Space te draaien, zal deze de meeste van die games redelijk goed uitvoeren. Als je iets wilt spelen dat veeleisend is op grafisch niveau, blijf dan kijken. Zelfs Lenovo's op dezelfde manier uitgeruste Tab M10 FHD Plus presteert aanzienlijk beter op deze afdeling.

Productiviteit: Meest geschikt voor basistaken

Er zijn twee versies van deze tablet: de Tab M10 HD en de Smart Tab M10 HD. Ze zijn identiek in termen van zowel interne hardware als extern ontwerp. Het verschil is dat de Smart Tab M10 HD wordt geleverd met een dock en de Tab M10 HD niet. Met zijn dock en geïntegreerde Google Assistant-spraakbediening ha alt de Smart Tab M10 HD hogere cijfers op het gebied van productiviteit dan de Tab M10 HD.

Als we het dock uit de vergelijking halen, is deze hardware niet de beste voor productiviteit. Het is goed voor basistaken zoals e-mailen en surfen op internet, maar het is niet echt werkklaar. De webcam aan de voorzijde werkt in een mum van tijd voor videoconferenties, maar het is niet de beste optie. Deze tablet is veel beter voor basistaken en het streamen van media dan elk soort werkgebruik. Het is ook een geweldige optie voor gezinnen met jonge kinderen, omdat het Google Kids Space bevat.

Image
Image

Audio: Fatsoenlijk stereogeluid met ondersteuning voor Dolby Atmos

De Tab M10 HD bevat stereoluidsprekers en ondersteunt Dolby Atmos. Het is niet de best klinkende tablet waar ik ooit naar heb geluisterd, maar het klinkt geweldig voor een apparaat in deze prijsklasse. Ik vind het geweldig dat de stereoluidsprekers zich aan weerszijden van de tablet bevinden, want dat zorgt voor een veel betere luisterervaring in vergelijking met apparaten die beide luidsprekers aan één kant plaatsen.

Het geluid mist bas en klinkt een beetje blikkerig, maar dat is te verwachten. Het is meer dan luid genoeg om een kamer te vullen, hoewel ik het liever wat lager had gezet voor een aangenamere luisterervaring. Ik was zelfs in staat om films op Netflix te kijken voordat ik naar bed ging zonder een koptelefoon op de audio-aansluiting aan te sluiten, omdat ik geen problemen had met het verstaan van dialogen en er was nooit een onaangename vervorming.

Wat betreft audio en koptelefoons, de Tab M10 HD bevat een ingebouwde FM-radio die je koptelefoon als antenne gebruikt. Ik stopte mijn favoriete oordopjes in, laadde een FM-radio-app en ik kon tientallen lokale FM-radiostations met een behoorlijk goede ontvangst naar beneden halen. Dit is een functie die niet altijd is ingeschakeld, zelfs als de hardware dit technisch ondersteunt, dus het is een leuk extraatje waarop je kunt vertrouwen, zelfs als je internet uitv alt.

Netwerk: goede wifi-snelheden en een LTE-optie

De tweede generatie Tab M10 HD ondersteunt dual-band 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 5.0 voor draadloos netwerken. Als optie kunt u ook een versie van de hardware krijgen die GSM, HSPA en LTE ondersteunt voor mobiele connectiviteit. Mijn model was de versie met alleen wifi, dus ik kon de mobiele prestaties niet controleren.

Ik gebruikte de Tab M10 HD op mijn Eero draadloze netwerk met een gigabit-internetverbinding via de kabel van Mediacom. Op het moment van testen heb ik downloadsnelheden gemeten van 980 Mbps op het modem. Om mijn tests te starten, installeerde ik de Speed Test-app van Ookla en controleerde ik de verbindingssnelheid op ongeveer een meter van mijn Eero-router.

Het grootste nieuws hier is dat de tweede generatie Tab M10 HD wordt geleverd met Google Kids Space, wat een geweldige app is als je kinderen hebt, omdat je de tablet kunt transformeren in een kindvriendelijke spil van entertainment.

Op een afstand van ongeveer 1 meter van de router registreerde de Tab M10 HD een topdownloadsnelheid van 246 Mbps en een uploadsnelheid van 69,1 Mbps. Dat komt min of meer overeen met wat ik gewend ben van goedkope Android-hardware op dit netwerk, maar ik heb snelheden van meer dan 440 Mbps gezien van duurdere apparaten.

Nadat ik die basislijn had vastgesteld, nam ik de Tab M10 HD om de hoek naar een gang op ongeveer 3 meter van de router. Op die afstand zakte de verbindingssnelheid net iets naar 230 Mbps. Vervolgens nam ik de tablet mee naar een andere kamer, ongeveer 60 voet van de router, met muren en andere obstakels in de weg. Het hield behoorlijk sterk, met een downloadsnelheid van 230 Mbps.

Ten slotte nam ik hem mee naar mijn garage, ongeveer 30 meter van de modem, en de snelheid daalde tot 76,4 Mbps. Dat is een behoorlijk solide prestatie en komt overeen met mijn ervaring om media te kunnen streamen waar ik ook maar probeerde, waar dan ook in mijn huis.

Camera: goed genoeg voor een budgettablet

Lenovo heeft de camerasituatie in de 2020-versie van de Tab M10 HD verbeterd in vergelijking met de eerste generatie, maar niet genoeg om iets te bieden dat zelfs maar in de buurt komt van wat ik als goede resultaten zou beschouwen. De achteruitrijcamera is een 8MP-shooter die 1080p-video kan opnemen met 30 FPS, en hij heeft ook een 5MP-sensor aan de voorkant voor een selfie-camera.

Image
Image

Foto's gemaakt met de achteruitrijcamera zijn min of meer wat ik gewend ben van apparaten in deze prijsklasse. Kleuren zien er vaak vervaagd uit en bij ongelijkmatig licht worden delen van een foto vervaagd. In iets minder dan vol daglicht buiten, merkte ik ook heel veel lawaai.

De camera aan de voorkant is nog erger en je uploadt waarschijnlijk geen selfies die met deze tablet zijn gemaakt naar je Instagram. Ik vond het prima werken voor videogesprekken, maar mijn gezicht was altijd vervaagd of uitgeblazen, afhankelijk van de lichtomstandigheden.

Batterij: zou groter kunnen zijn

De Tab M10 HD heeft een batterij van 5.000 mAh die een behoorlijke levensduur van de batterij biedt, maar hij zou zeker groter kunnen zijn. Ik heb veel telefoons uit het middensegment getest die erin slagen een batterij van 5.000 mAh in aanzienlijk kleinere verpakkingen te stoppen, en een batterij die geweldig is voor een telefoon met een klein scherm, strekt zich niet zo ver uit als hij een 10- inch-display. Ik merkte dat ik de tablet elke dag op de oplader gooide, hoewel je er waarschijnlijk twee dagen lichter gebruik uit zou kunnen persen.

Om de batterij te testen, heb ik de helderheid van het scherm ingesteld op het hoogste niveau en heb ik HD-video's op YouTube in een oneindige lus afgespeeld. In die staat ging de Tab M10 HD iets meer dan zes uur mee. Dat is minder dan de helft van de looptijd die ik heb gezien van telefoons met een batterij van dit formaat, dus dit is zeker een gebied waar Lenovo zou kunnen verbeteren als ze een derde keer de hardware gebruiken.

Hoewel dit geen batterij is die de hele dag meegaat en je hem waarschijnlijk elke dag aan de oplader moet hangen, is zes uur lang genoeg om 's avonds in bed je favoriete programma bij te praten of de kinderen vermaakten zich tijdens een lange rit in de auto.

Software: Stock Android 10 en Google Kids Space

Lenovo rommelt niet te veel met stock-Android en de Tab M10 HD wordt geleverd met een zeer schone, zeer standaard Android 10-ervaring. Het werkt precies zoals je zou verwachten van een standaard Android 10-apparaat, met de extra apps die het je dwingt alleen de Lenovo Tips-app, een FM-radio-app en Dolby Atmos te zijn.

Het grootste nieuws hier is dat de tweede generatie Tab M10 HD wordt geleverd met Google Kids Space, wat een geweldige app is als je kinderen hebt, omdat je de tablet kunt transformeren in een kindvriendelijke spil van entertainment. Het bevat talloze vooraf goedgekeurde apps, boeken en video's, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het samenstellen van leeftijdsgeschikte inhoud. Het kan ook worden geïntegreerd met de Google Family Link-app, waardoor je op afstand controle hebt over schermtijdlimieten, bedtijden en meer.

Prijs: de juiste prijs voor wat je krijgt

Met een adviesprijs van $ 129,99 voor de 2 GB-versie en $ 169,99 voor de 4 GB-versie, is de Lenovo Tab HD (2020) de ideale plek voor een mid-range Android-tablet als deze. Hoewel ik de versie van 4 GB sterk aanbeveel, is de versie van 2 GB een goede deal voor slechts $ 129.99, vooral als kindertablet. Als u op zoek bent naar een gezinstablet die uw kinderen kunnen gebruiken, is deze versie een geweldige optie die zeker goed geprijsd is. De 4GB-versie is een beetje prijzig, maar het extra RAM-geheugen helpt genoeg om te zeggen dat het eigenlijk te duur is.

Image
Image

Lenovo Tab M10 HD (2020) versus Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020)

Lenovo heeft in 2020 twee versies van de tablet uit de M-serie uitgebracht: de Tab M10 HD en de Tab M10 FHD Plus. Deze tablets zien er op het eerste gezicht identiek uit, waarbij de Tab M10 FHD Plus net een haar groter is, en ze hebben redelijk vergelijkbare specificaties. Ze hebben dezelfde kleur, hebben dezelfde knopconfiguratie en de hoesjes zien er bijna identiek uit. De Tab M10 FHD Plus is om de een of andere reden iets beter, ondanks dat hij dezelfde processor heeft, maar ik merkte geen verschil in prestaties.

De Tab M10 FHD Plus heeft een iets groter scherm en het IPS LCD-paneel heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1200. Het resultaat is dat het scherm er een stuk beter uitziet op de Tab M10 FHD Plus, waardoor het is een stuk gemakkelijker voor de ogen bij het bekijken van video's.

Het andere grote verschil is dat de duurdere configuratie van de Tab M10 HD een adviesprijs van $ 169,99 heeft, terwijl de Tab M10 FHD Plus een adviesprijs van $ 209,99 heeft. Als je de lagere resolutie niet erg vindt, of als je vooral op zoek bent naar een tablet voor je kinderen, dan kan de Tab M10 HD je wat geld besparen zonder echt in te boeten aan prestaties. De Tab M10 FHD Plus heeft echter een veel beter scherm.

Geweldig voor casual gebruik of als tablet voor de kinderen

De Lenovo Tab M10 HD (2020) ziet er geweldig uit en voelt solide aan, en de prijs is goed. Als u op zoek bent naar een tablet die u voornamelijk gebruikt voor e-mail en surfen op het web, met wat videostreaming, is dit een zeer solide optie. Dankzij de toevoeging van Google Kids Space is het ook een uitstekende keuze als u op zoek bent naar een tablet voor uw kinderen.

Specs

  • Productnaam Tab M10 HD (2e generatie)
  • Product Merk Lenovo
  • MPN ZA6W0175US
  • Releasedatum november 2020
  • Gewicht 0.92 oz.
  • Productafmetingen 9,51 x 5,88 x 0,33 inch.
  • Kleur IJzergrijs, Platinagrijs
  • Prijs $ 129,99 - $ 169,99 ($ 169,99 zoals geconfigureerd)
  • Garantie 13 maanden beperkt
  • Platform Android 10
  • Processor Octa-core Mediatek MT6762 Helio P22T
  • RAM 2GB / 4GB
  • Opslag 32GB / 64 GB, SD-kaart
  • Camera 5MP (voor), 8MP (achter)
  • Scherm 10,1-inch IPS LCD
  • Resolutie 1280 x 800
  • Batterijcapaciteit 5, 000mAh, 10W opladen
  • Poorten USB-C, 3,5 mm audio
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: