Microsoft Surface Go Review: een betaalbare tablet met een raadselachtige identiteitscrisis

Inhoudsopgave:

Microsoft Surface Go Review: een betaalbare tablet met een raadselachtige identiteitscrisis
Microsoft Surface Go Review: een betaalbare tablet met een raadselachtige identiteitscrisis
Anonim

Bottom Line

Ondanks enkele slimme innovaties zorgen de slecht presterende interne onderdelen van de Microsoft Surface Go ervoor dat hij zijn productiviteitsbeloften niet waarmaakt.

Microsoft Surface Go

Image
Image

We hebben de Microsoft Surface Go gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Microsoft heeft de afgelopen jaren de tabletmarkt betreden, in een poging een volledige Windows-ervaring te bieden in een gesloten apparaat, vaak een 2-in-1-affaire waarmee de gebruiker de toegankelijkheid en vorm van een touchscreen-tablet heeft met alle kracht van een grote computer.

De Surface Go is een ander item in de Surface-productlijn van Microsoft, deze keer gericht op het bieden van een touchscreen-vriendelijke Windows 10-ervaring tegen een betaalbare prijs. We hebben de Surface Go getest om te zien of deze krachtig genoeg is voor diegenen die een lichter alternatief voor een laptop willen, of dat het gewoon een opgeblazen stuk middleware is met een identiteitscrisis.

Image
Image

Ontwerp: de accessoires overtreffen het eigenlijke apparaat

De Surface Go is een beetje dikker dan je gemiddelde tablet en ziet er aanzienlijk minder modern uit dan veel topconcurrenten in deze categorie (begrijpelijk gezien de lagere prijs). Het scherm van 1800 x 1200 is omgeven door dikke randen, wat bijdraagt aan een zeer zakelijke en gedateerde uitstraling van het apparaat. Toch denken we dat dit, in tegenstelling tot de concurrentie, een paar onhandige stoten en vallen zou kunnen overleven. Het zou ook geen probleem zijn om dit apparaat bij een kind achter te laten.

Met iets meer dan een pond is het veel lichter dan een laptop en gemakkelijk te gebruiken voor dagelijks woon-werkverkeer. Het apparaat past precies in onze rugzakken, aktetassen en koerierstassen zonder ons te verzwaren. De prachtige en stevige standaard aan de achterkant van het apparaat bood ons ook een groot aantal kijkhoeken voor verschillende gebruikssituaties, van eenvoudig browsen tot tekenen met een stylus.

De poorten op de Surface Go bevatten een USB-C-uitgang, een oplaadpoort en een poort voor de Surface Type Cover, evenals de meest interessante toevoegingen: een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en een MicroSDXC-kaartlezersleuf, die beide achter het scharnier zitten (we vermoeden dat Microsoft hier ontwerpaanwijzingen van de Nintendo Switch overneemt).

Beide poorten zijn geschrapt door de concurrentie - de iPad Pro heeft de koptelefoonaansluiting volledig laten vallen en je moet het ontbreken van een kaartlezer compenseren met een aparte USB-C-hub. Dus we waren blij met de opname van deze poorten door de Surface Go en denken dat ze redelijk belangrijk zijn als je minder wilt uitgeven en minder van die gevreesde "dongles" wilt gebruiken.”

Deze extra [accessoires] drijven gewoon de prijs op van wat een betaalbare hybride machine zou moeten zijn.

We hebben eerder vermeld dat het apparaat wordt geleverd met een poort voor de Surface Type Cover - voor alle duidelijkheid, dit accessoire is niet inbegrepen in de prijs van de tablet. Wanneer je de Surface Go koopt, koop je alleen het scherm. En we denken dat het wijst op een ontwerpfout dat het (optionele en apart verkrijgbare) toetsenbord echt aanvoelt als een make-or-break-accessoire voor dit apparaat. In plaats daarvan is het nog een aankoop van $ 100.

Als de Type Cover bij het product was geleverd, zou het voor ons veel gemakkelijker zijn om de Surface Go ronduit aan te bevelen. De gebruikersinterface is ontworpen om te werken als een volwaardige laptop, wat het frustrerend maakt om zonder toetsenbord te gebruiken. En de Surface Go lijdt zelfs zonder de Surface Pen, wat het bewerken van documenten en andere stylusvriendelijke taken een fluitje van een cent maakt. Maar de Pen is natuurlijk ook niet inbegrepen en kost je nog eens $ 100.

Natuurlijk kosten de parallelle aanbiedingen van Apple meer. Maar de iPad is ontworpen om volledig functioneel te zijn zonder accessoires. De Surface Go is het tegenovergestelde en wordt zeker gehinderd zonder zijn add-ons, en deze extra aankopen drijven alleen maar de prijs op van wat een betaalbare hybride machine zou moeten zijn.

Ondanks de ergernis van deze extra kosten, is de Surface Go Type Cover gemakkelijk een van de beste tablettoetsenborden op de markt, met een geweldige toetsindruk, een luxe en nauwkeurig trackpad en meerdere hoeken om te typen. Het voelt veel beter aan dan Apple's Smart Keyboard. Het enige voorbehoud is dat we het een beetje smal vonden.

De Surface Pen is ook een indrukwekkend accessoire met een goede drukgevoeligheid, maar we vinden hem verbleekt in vergelijking met de Apple Pencil. Het is prima als je een student bent die aantekeningen wil maken of door webpagina's wil bladeren, en we kunnen ons voorstellen dat de prestaties van het 8GB-model kunnen verbeteren. Maar over het algemeen zouden we de Surface Go niet aanbevelen als tekentablet - hij kan simpelweg niet tippen aan de latentie of nauwkeurigheid van het aanbod van Apple of Wacom.

Instelproces: pijnloos

Het installatieproces voor de Surface Go is eenvoudig en overzichtelijk. Houd gewoon de aan / uit-knop ingedrukt en u krijgt hetzelfde installatieproces voor elk Windows 10-apparaat. Hiervoor moesten we inloggen op ons Microsoft-account, onze taal kiezen en verbinding maken met ons wifi-netwerk.

Het gaf ons ook de mogelijkheid om Windows Hello in te stellen, het antwoord van Microsoft op Face ID. We hebben een momentopname van ons gezicht gemaakt en dat werd ons wachtwoord: alleen al kijken naar de camera ontgrendelt het apparaat. Helaas vonden we dit een stuk minder effectief bij weinig licht, dus we raden je zeker aan een pincode in te stellen als back-up.

Image
Image

Display: een krap scherm belemmert de productiviteit

Het scherm is een LCD-aanraakscherm van 1800 x 1200 (geen HD). De kleurweergave is solide en het scherm kan een verrassende helderheid bereiken waardoor het gemakkelijk buiten kan worden bekeken, zo niet in direct zonlicht. Het heeft ook intuïtieve gebaren, zoals naar links en rechts slepen om tussen tabbladen te schakelen

We hebben wat video's op Netflix gestreamd en merkten dat, hoewel de kleuren er rijk uitzagen en de kijkhoeken redelijk waren, het scherm gewoon niet zo scherp is als de concurrentie. Het probleem is hetzelfde bij het browsen en lezen van artikelen - de tekst ziet er af en toe wazig uit.

Maar het grootste probleem met het scherm is de grootte. Het scherm is klein en door de dikke randen is het moeilijk om twee apps naast elkaar te openen om te multitasken zonder krampachtige problemen. We moesten de zoomfunctie op Chrome-tabbladen verlagen om notities naar een ander document te transcriberen.

Het krappe scherm is ook een productiviteitsmoordenaar.

Het is nog erger als je de Surface Go probeert te gebruiken zonder de Type Cover of Pen en nauwkeurig moet tikken met je vinger op verschillende taakbalkpictogrammen. Zelfs het sluiten van een browsertabblad was lastig en vereiste vaak meerdere tikken - we gaven er de voorkeur aan de pen te gebruiken om de klus te klaren.

Het is behoorlijk frustrerend dat sommige van deze basisfuncties gemaakt lijken te zijn voor de Pen, aangezien het product op de markt wordt gebracht als de enkele tablet en volledig functioneel zou moeten zijn zonder de accessoires. Het krappe scherm is ook een productiviteitsmoordenaar en zonder de accessoires voelde het alsof we een niet-geoptimaliseerde desktop-webpagina op onze smartphone gebruikten.

Productiviteit/prestaties: traag en ongeschikt voor veeleisende programma's

De opstelling met gesplitste weergave voelt als een compromis op dit apparaat, en de manier waarop het werkt is gewoon niet zo schoon als de concurrentie. Toen we verschillende programma's rondsleepten, konden we ze fysiek over het scherm zien slingeren in plaats van in één snelle animatie te bewegen. Het is zeker bruikbaar, maar het is niet mooi om naar te kijken.

De rest van onze browse-ervaring op de Surface Go was vergelijkbaar: met slechts twee geopende tabbladen in Chrome waren de prestaties traag. Applicaties en webpagina's waren traag om te openen en we raden je aan om je niet bezig te houden met intensieve taken zoals video- of fotobewerking. We kwamen visuele problemen tegen in programma's zoals Steam, en veel van onze games sleepten zich voort, hoewel sommige kleinere titels zoals The Binding of Isaac en Minecraft prima werkten.

In onze GFXBench-tests haalde de Surface Go 17 fps tijdens de Car Chase-test en 68 fps tijdens de T-Rex-test. Ter vergelijking: de iPad Pro klokte af met respectievelijk 57 fps en 119 fps.

In onze Geekbench CPU-benchmarking behaalde de Surface Go een single-core score van 1, 345 en een multi-core score van 3, 743. Deze score komt overeen met de Pentium-processor binnenin en verklaart de prestatieproblemen die plaag de Surface Go. Ter vergelijking: de nieuwste iPad Pro behaalde een single-core score van 5.019 en een multi-core score van 18.090. Het prestatieverschil is steil.

Als je overweegt om de Surface Go aan te schaffen, moet je workflow een beperkt aantal programma's bevatten en is het waarschijnlijk beter om je aan één programma tegelijk te houden. Onze configuratie van Chrome, Spotify en Outlook verliep prima en het schakelen tussen beide was vrij eenvoudig (ondanks een kleine vertraging). Zelfs het vasthouden en slepen over een groot aantal bestanden op het bureaublad leidde tot merkbare visuele vertraging.

Ons testmodel had 64 GB eMMC-opslag, wat betekende dat het apparaat traag aanvoelde toen we het begonnen te vullen. Evenzo was het zoeken naar bestanden en het opstarten van programma's soms vervelend. We hebben zeker slechtere prestaties gezien dan dit, maar je bent niet in voor een soepele rit als je van plan bent dit te gebruiken als vervanging voor een pc om al je bestanden op te slaan.

De Microsoft Surface Go is beter geschikt als een apparaat dat je in je tas bewaart en waar je aan werkt tijdens je woon-werkverkeer, of waar je primaire laptop of pc ook te onhandig is. Maar zelfs in dat scenario maken de prijs en de extra kosten van accessoires dit een moeilijk apparaat om aan te bevelen - het zou waarschijnlijk beter zijn om je smartphone gewoon te gebruiken voor eenvoudige tekstbewerking, e-mailen en andere kleine taken.

Image
Image

Bottom Line

We waren aangenaam verrast door de speakers op de Surface Go. Het kan erg luid worden, en de geluidskwaliteit doet nooit af, zelfs niet aan de bovenkant dankzij een krachtig stereosysteem aan de voorzijde. De Surface Go verzet zich tegen de huidige tablettrend om de koptelefoonaansluiting te elimineren, dus het is een genot om naar muziek te luisteren, content te streamen en te gamen (vooral als je profiteert van die multitasking-mogelijkheden en luistert terwijl je werkt).

Netwerk: snelle downloads gehinderd door zwakke internals

Tijdens onze tests hebben we nooit problemen ondervonden met wifi-dekking op de Surface Go. De downloadsnelheden waren zelfs hoger dan die van de iPad Pro, met een snelheid van 94 Mbps tijdens een snelheidstest, vergeleken met 72 Mbps op het Apple-apparaat. Uploadsnelheden waren echter relatief slechter, met 3 Mbps tot 6 Mbps van de iPad.

Als het gaat om het laden van webpagina's en het voltooien van taken, wordt dit apparaat beperkt door de binnenkant in plaats van door de netwerkkaart. De slechte Pentium-processor en het schamele 4GB RAM-geheugen doen deze machine in bijna alle opzichten vastlopen.

Camera: Goed, als je een camera op je tablet nodig hebt

De 5 MP camera aan de voorkant is mooi helder voor Skype-gesprekken en af en toe een selfie. De 8 MP camera aan de achterzijde is ook verrassend (en misschien onnodig) goed voor een dergelijk apparaat. Als je het soort persoon bent dat foto's maakt met een tablet, deze heeft HDR en kan onderweg prachtige foto's maken, maar het zal geen indruk maken op serieuzere fotografen.

Image
Image

Batterij: behoorlijke levensduur van de batterij, maar niet zo goed als geadverteerd

De Surface Go adverteert met een indrukwekkende batterijduur van negen uur, maar aangezien dit het soort test is dat intern door Microsoft wordt uitgevoerd, variëren de resultaten in de handen van een consument.

We ontdekten dat de Surface Go moeite heeft om een hele dag batterijduur te behouden en enorm varieert, afhankelijk van hoe je het apparaat gebruikt. Het wordt zeker beter als je de helderheid laag houdt, maar we haalden constant vijf tot zes uur uit de batterij bij het gebruik van meerdere apps. Niet slecht, maar ook niet geweldig.

Software: geen echt voordeel voor Windows 10 S-modus

De Surface Go wordt geleverd met Windows 10 in S-modus, wat in wezen een afgezwakte versie van het besturingssysteem is waarmee je alleen apps en programma's kunt downloaden die zijn goedgekeurd door de Windows Store. Gezien de prestatieproblemen die we tot nu toe hebben beschreven, voelt dit als een vrijwillige blinddoek die je kunt dragen om de trage prestaties van de Surface Go te verminderen.

Er zijn geen echte voordelen aan het gebruik van de S-modus, tenzij je een extreem eenvoudige workflow hebt, en zelfs dan zal er altijd een drang zijn om erachter te komen wat er achter het gordijn zit. S Mode verwijdert functies zoals Command Prompt en Regedit voor geavanceerde gebruikers, maar het is ook niet gegarandeerd dat elke app die de gemiddelde consument zou willen, beschikbaar is in de winkel. Google Chrome ontbreekt bijvoorbeeld (veel in het voordeel van Microsoft Edge).

Er zijn geen echte voordelen aan het gebruik van de S-modus, tenzij je een extreem eenvoudige workflow hebt.

Apple doet dit met de App Store op de nieuwste iPad, waarbij gebruikers worden vergrendeld voor de programma's die het systeem waardig acht, maar in dat geval ontvang je tenminste de meeste van de eersteklas versies van de applicaties die je gebruikt goed bekend met.

Zelfs toen we de S-modus uitschakelden, werkten de applicaties die we hadden gedownload nog steeds niet op volle capaciteit, vooral niet op het touchscreen. Het besturingssysteem en de software hebben een beetje een identiteitscrisis - het is niet touchscreen-vriendelijk zoals zijn concurrenten met speciale besturingssystemen, maar zelfs als het een volledig uitgeruste versie van Windows 10 biedt, is er een reeks accessoires en veel geduld om zijn volledige potentieel te bereiken.

Prijs: betaalbaar totdat het niet meer is

De Microsoft Surface Go begint zeer betaalbaar: het basismodel kost $ 399 MSRP. Maar als je iets productiefs wilt doen, heb je de Type Cover en misschien de Surface Pen nodig, wat de prijs opdrijft tot ongeveer $ 600.

Vanwege de prestaties die we tot nu toe hebben geschetst, wilt u waarschijnlijk ook het geüpgradede model overwegen, dat de opslag naar een meer smakelijke 128 GB aan opslagruimte en 8 GB RAM brengt. Dit model kost $ 549 MSRP voor de Wi-Fi-versie, of $ 679 met toegevoegde LTE-connectiviteit. Gooi de essentiële Type Cover erin en je beta alt respectievelijk ongeveer $ 650 of $ 780. Op dit moment is de Surface Go niet langer betaalbaar, wat de hele waardepropositie van het product ondermijnt.

Concurrentie: het is de moeite waard om meer uit te geven voor een veel beter apparaat

De Surface Go begint bij $ 399. Maar met de nodige accessoires en een bruikbare hoeveelheid interne opslag, is die prijs meer als $ 600 of $ 800. Met die meer realistische prijsklasse in gedachten, is de concurrentie veel harder.

De meer professionele tablet in het assortiment van Microsoft, de Surface Pro 6, begint bij $ 899 en biedt een duidelijke prestatieverbetering. De 11-inch iPad Pro uit 2018 begint bij $ 799 en is een productiviteitskrachtpatser die nooit zweet. En de Samsung Galaxy Tab S4 heeft zijn eigen slimme pen, een productiever besturingssysteem en een veel beter AMOLED-scherm, allemaal voor $ 650.

In elk geval betaal je meer voor je apparaat, maar de monumentale hardware-upgrade is absoluut de moeite waard. Tenzij je bent ingesteld op het $ 399-basismodel van de Surface Go zonder toeters en bellen, kun je beter een van deze meer capabele concurrenten kopen.

Vertrouwt teveel op accessoires om een goede tablet te zijn, niet krachtig genoeg om een laptop te vervangen

Met de accessoires en extra opslag in aanmerking genomen, kruipt de Surface Go naar een high-end prijsniveau dat de low-end internals niet kunnen rechtvaardigen. Het is een geschikt apparaat voor basisgebruik, maar het hapert dramatisch als het gaat om daadwerkelijke multitasking of productiviteit.

Specs

  • Productnaam Surface Go
  • Productmerk Microsoft
  • Prijs $549.00
  • Releasedatum augustus 2018
  • Productafmetingen 9,7 x 6,9 x 0,3 inch.
  • Opslag 64 GB
  • Processor Intel Pentium Gold-processor 4415Y
  • Platform Windows 10
  • Camera 5.0MP camera aan de voorkant, 8.0MP camera met autofocus aan de achterkant
  • Poorten USB-C, 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, Surface Connect-poort, Surface Type Cover-poort, MicroSDXC-kaartlezer
  • Batterijcapaciteit 29.45 wh
  • Garantie 1 jaar beperkte hardwaregarantie

Aanbevolen: