Apple's Lightning-connector wordt oud, maar krijgt misschien nooit een opvolger

Inhoudsopgave:

Apple's Lightning-connector wordt oud, maar krijgt misschien nooit een opvolger
Apple's Lightning-connector wordt oud, maar krijgt misschien nooit een opvolger
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Lightning-connector van Apple bestaat dit jaar tien jaar.
  • Het was geweldig bij de lancering, maar nu is USB-C in bijna alle opzichten beter.
  • De iPhone maakt mogelijk helemaal geen plug-and-socket-connectoren meer.

Image
Image

Apple's Lightning-connector bestaat al bijna tien jaar, maar vertoont geen tekenen van vervanging op de iPhone, AirPods en zelfs de toetsenborden en trackpads van Apple. Het zal uiteindelijk moeten gaan, maar wat komt ervoor in de plaats? Het antwoord is een andere vraag: "Misschien niets?"

De Lightning-connector verving de 30-pins dock-connector van Apple, die zelf al 11 jaar bestaat en nog steeds soms in het wild wordt gezien, glurend uit de bovenpanelen van wekkerradio's voor budgethotels. Apparaat voor apparaat heeft Apple zijn eigen Lightning-poorten vervangen door USB-C, maar het blijft standvastig op de iPhone.

"Lightning-connectoren waren goed omdat ze sneller en kleiner waren dan de 30-pins dockconnector [die] destijds gangbaar was. Ze brachten ook omkeerbare koppen mee, waardoor het hele laadproces sneller ging," IT support engineer Samuel James vertelde Lifewire via e-mail.

Waarom is bliksem zo geweldig?

Vergeleken met USB-C zijn de voordelen van Lightning niet zo duidelijk, maar toen het in 2012 werd geïntroduceerd, was het een openbaring. Ten eerste was het veel kleiner dan de enorme dockconnector. Het kan ook in elke richting worden geplaatst, in tegenstelling tot gewone USB-A, micro of mini, waarvoor ten minste drie pogingen nodig waren om in het gat te komen.

Lightning-connectoren waren goed omdat ze sneller en kleiner waren dan de 30-pins dockconnector…

Lightning is ook extreem robuust. Er zijn geen bewegende delen en ook geen stukjes die uitsteken. Geen van de randen is scherp, dus het is minder krassend, zelfs minder dan USB-C, als je de poort mist. Als heffingsnorm en als basis alsof innovatie, zoals 'het leveren van aandeelhouderswaarde', een soort morele verplichting is buiten het nietige domein van de wet, milieubescherming en mensenrechten.

En het is niet zo dat de Lightning-connector nog zo geweldig is. De meeste voordelen worden gedeeld door USB-C, en USB-C wint bijna overal elders. Lightning is bijvoorbeeld alleen USB2 en daarom zijn back-ups en gegevensoverdrachten over de draad zo traag. Het is ook beperkt in de hoeveelheid stroom die het kan leveren in vergelijking met USB-C, hoewel Apple de iPhone nog steeds behoorlijk snel heeft opgeladen.

"USB-C is superieur in zowat elke specificatie. Het maakt aanzienlijk hogere overdrachtssnelheden, een aanzienlijk hoger wattage en stroomafgifte mogelijk, en een aanzienlijk grotere compatibiliteit. Het ondersteunt zelfs de nieuwe USB 4-standaard ", vertelde technologie- en robotica-expert Patrick Sinclair aan Lifewire via e-mail.

Apple zou de iPhone op elk moment duidelijk kunnen omschakelen, zoals bij bijna alle iPad-modellen, Macs en zelfs de oplaadstenen. Het zou zelfs de USB-C-stekker kunnen gebruiken en wat extra functionaliteit kunnen toevoegen in de naam van 'innovatie'. Het is niet zo dat de USB-C/Thunderbolt-specificatie sowieso een model van functionele duidelijkheid is.

Image
Image

Maar er zijn nog twee andere dingen die de overstap van Apple van Lightning naar USB-C op de iPhone en AirPods tegenhouden.

Een daarvan is dat als Apple van connector zou wisselen zoals de EU wil, vrijwel iedereen Apple de schuld zou geven en zou zeggen dat het alleen maar meer kabels en opladers wil verkopen. Dit toont ook de keerzijde van het overigens nobele plan van de EU: iPhone-gebruikers op lange termijn hebben waarschijnlijk een goede verzameling opladers en kabels in huis en op het werk, en die zouden allemaal op de vuilstort terechtkomen, ondanks dat ze nog jaren bruikbaar zijn.

Maar Apple mag nooit overstappen op een nieuwe stekker en stopcontact. Het kan sockets helemaal weggooien.

Voer MagSafe in

MagSafe kan de standaard manier worden om een iPhone op te laden. Geen EU-problemen, en misschien nog belangrijker, geen gaten meer in de behuizing van de iPhone om pluisjes op te vangen of af te dichten tegen water en stof.

Dat zorgt niet voor gegevensoverdracht, maar je zou kunnen stellen dat elke draadloze verbinding, zoals Apple's eigen AirDrop, al veel sneller is dan USB2. En de iPads zijn al onderweg naar USB-C.

Lightning is echt een uitstekende connector, maar het toont zijn leeftijd en ziet misschien nooit een opvolger. En dat is prima. Het deed zijn werk en de rest van de industrie haalde het in en overtrof het toen met USB-C.

Aanbevolen: