Hoe u kunt voorkomen dat uw iPhone-scherm draait

Inhoudsopgave:

Hoe u kunt voorkomen dat uw iPhone-scherm draait
Hoe u kunt voorkomen dat uw iPhone-scherm draait
Anonim

Wat te weten

  • iOS 7 en hoger: schakel de schermrotatievergrendelingsfunctie in het Control Center in om te voorkomen dat uw iPhone plotseling de richting op u omdraait.
  • U weet dat de schermrotatievergrendeling is ingeschakeld wanneer het pictogram wit (iOS 7-9) of rood (iOS 10-15) is gemarkeerd.
  • Eerdere versies (iOS 4-6) gebruiken de multitasking-balk.

Dit artikel legt uit hoe je schermvergrendeling in- en uitschakelt op apparaten met iOS 4 en hoger. Het is uitgesplitst naar iOS-versie en beschrijft de manieren om te zien of schermvergrendeling is ingeschakeld.

Hoe te voorkomen dat het iPhone-scherm draait (iOS 7 en hoger)

Wat als je niet wilt dat je iPhone-scherm draait wanneer je de positie van het apparaat verandert? Dan moet je de schermrotatievergrendeling gebruiken die in iOS is ingebouwd (deze tip is ook van toepassing op de iPhone, iPad en iPod touch). Dit is wat je moet doen:

  1. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm (of veeg omlaag vanaf de rechterbovenhoek op de iPad en iPhone X en hoger) om het Control Center weer te geven.
  2. De locatie van de schermrotatievergrendeling hangt af van de versie van iOS die je gebruikt.

    • In iOS 11 en hoger bevindt het zich aan de linkerkant, net onder de eerste groep knoppen.
    • In iOS 7-10 staat het rechtsboven.

    Welke versie je ook hebt, zoek naar het pictogram met een slot met een gebogen pijl eromheen.

  3. Tik op het rotatieslot pictogram om het scherm op zijn huidige positie te vergrendelen. U weet dat de schermrotatievergrendeling is ingeschakeld wanneer het pictogram wit (iOS 7-9) of rood (iOS 10-15) is gemarkeerd.

  4. Als je klaar bent, klik je op de startknop of veeg je omlaag in het Control Center (of veeg je omhoog, op de iPad en iPhone X en hoger) om terug te keren naar de app waarin je je bevond of naar het startscherm.

Niet alle apps ondersteunen schermrotatie. Sommige apps werken alleen in staande of liggende modus. Dit geldt met name voor sommige games en video-apps. Voor die apps doen je instellingen voor schermrotatie er niet toe. De app wordt alleen weergegeven in de richting die deze ondersteunt.

Hoe de rotatievergrendeling van het iPhone-scherm uit te schakelen

Als je iPhone niet draait wanneer je dat wilt, moet je de schermrotatievergrendeling uitschakelen. Volg gewoon deze stappen:

  1. Open Control Center door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen (of vanaf de rechterbovenhoek naar beneden te vegen op iPhone X en nieuwer).
  2. Tik een tweede keer op de schermrotatievergrendeling-knop, zodat de rode markering verdwijnt. Je ziet ook een bericht bovenaan het scherm dat de rotatievergrendeling is uitgeschakeld..

    Image
    Image
  3. Sluit Control Center door op de startknop te klikken of door het Control Center omlaag te vegen (of omhoog te vegen, op iPhone X en hoger).

Draait je iPhone-scherm niet, ook al is de rotatievergrendeling uitgeschakeld? Ontdek waarom het scherm mogelijk niet draait en hoe u dit kunt oplossen.

De iPhone-schermrotatie uitschakelen (iOS 4-6)

Je kunt de rotatie van het iPhone-scherm vergrendelen op eerdere versies van iOS, maar op iOS 4-6 zijn de stappen iets anders:

  1. Dubbelklik snel op de Home-knop om de multitasking-app-switcher onder aan het scherm weer te geven.
  2. Veeg van links naar rechts totdat je niet meer kunt vegen. Dit onthult de bedieningselementen voor het afspelen van muziek en het schermrotatievergrendelingspictogram helemaal links.
  3. Tik op het schermrotatievergrendeling-pictogram om de functie in te schakelen (er verschijnt een slot in het pictogram om aan te geven dat deze is ingeschakeld). Schakel de vergrendeling uit door een tweede keer op het pictogram te tikken.

Hoe te weten of schermrotatievergrendeling is ingeschakeld

In iOS 7 en hoger kun je zien dat de schermrotatievergrendeling is ingeschakeld door het Control Center te openen, maar er is een snellere manier: de pictogrambalk boven aan het iPhone-scherm. Om te controleren of rotatievergrendeling is ingeschakeld, kijkt u bovenaan uw scherm, naast het batterijpictogram. Als rotatievergrendeling is ingeschakeld, ziet u het rotatievergrendelingspictogram - het slot met de gebogen pijl - links van het batterijpictogram. Als je dat pictogram niet ziet, is de rotatievergrendeling uitgeschakeld.

Het rotatievergrendelingspictogram is verborgen voor het startscherm op de iPhone X, XS, XR en 11. Op die modellen wordt het alleen weergegeven in de rechterbovenhoek van het Control Center.

Een andere optie voor het inschakelen van rotatievergrendeling?

De bovenstaande stappen zijn momenteel de enige manier om de schermoriëntatie te vergrendelen of ontgrendelen, maar er was ooit een andere optie.

In vroege bètaversies van iOS 9 heeft Apple een functie toegevoegd waarmee de gebruiker kon kiezen of de belschakelaar aan de zijkant van de iPhone het belsignaal zou dempen of de schermoriëntatie zou vergrendelen. Deze functie is al jaren beschikbaar op de iPad, maar dit was de eerste keer dat deze op de iPhone verscheen.

Toen iOS 9 officieel werd uitgebracht, was de functie verwijderd. Het toevoegen en verwijderen van functies tijdens bèta-ontwikkeling en testen is niet ongebruikelijk voor Apple, maar dit was voor sommige mensen teleurstellend. Hoewel de functie niet terugkwam in iOS 10-15, komt deze misschien terug in een latere versie.

Waarom het iPhone-scherm draait

Het iPhone-scherm dat roteert als je dat niet wilt, kan vervelend zijn, maar het wordt eigenlijk veroorzaakt door een handige functie. De iPhone, iPod touch en iPad zijn slim genoeg om te weten hoe je ze vasthoudt en draai het scherm zodat ze overeenkomen. Ze doen dit met behulp van de versnellingsmeter en gyroscoopsensoren die in de apparaten zijn ingebouwd. Dit zijn dezelfde sensoren waarmee je games kunt besturen door het apparaat te bewegen en die je nauwkeurige aanwijzingen geven in de Maps-app.

Image
Image

Als je de apparaten zijwaarts houdt (in de zogenaamde liggende modus), draait het scherm om in die richting te passen. Hetzelfde geldt wanneer je de telefoon rechtop houdt (ook wel portretmodus genoemd).

FAQ

    Wat moet ik doen als autorotatie op mijn iPhone niet werkt, maar wel is ingeschakeld?

    Als je zeker weet dat een app schermrotatie ondersteunt en niet werkt op je iPhone nadat je de functie hebt geactiveerd, start je het apparaat opnieuw op. Als draaien nog steeds niet werkt, heeft je telefoon mogelijk een kapotte versnellingsmeter en moet je naar een Apple Store gaan voor reparatie.

    Waarom zou ik autorotatie gebruiken om mijn iPhone in liggende modus te bekijken?

    Het is een kwestie van groter is beter. In de liggende modus zijn het toetsenbord en de toetsen groter, waardoor typen gemakkelijker wordt. Op sommige nieuwere modellen bevat het toetsenbord extra opties in de liggende modus.

Aanbevolen: