8 Dingen om te overwegen voordat u een computermuis koopt

Inhoudsopgave:

8 Dingen om te overwegen voordat u een computermuis koopt
8 Dingen om te overwegen voordat u een computermuis koopt
Anonim

Omdat de muis over het algemeen de meest gebruikte computerrandapparatuur is, is het verstandig om te onderzoeken wat je nodig hebt.

8 Waar u op moet letten bij het kopen van een muis

Waar je een muis voor wilt gebruiken, is van grote invloed op wat je wilt overwegen. Iets eenvoudigs en goedkoops is waarschijnlijk voldoende als je het alleen nodig hebt voor de basisfunctionaliteit van aanwijzen en klikken.

Als je echter liever niet met snoeren omgaat, iets nodig hebt dat heel pittig en precies aanvoelt, of problemen hebt met het polscomfort tijdens het werken op je computer, zijn er verschillende opties beschikbaar. Deze omvatten voornamelijk:

  • Kosten
  • Laser of optisch?
  • Bedraad of draadloos?
  • Ontvangers
  • Ergonomie
  • Maat
  • Programmeerbare knoppen
  • Gamingreactie

Hoeveel moet een muis kosten?

De kosten van een computermuis hebben voornamelijk te maken met hoe complex het is. Meer betaalbare opties zullen waarschijnlijk niet zoveel toeters en bellen hebben, terwijl een preciezere muis met programmeerbare knoppen in de drievoudige cijfers zou kunnen komen. Als het budget een probleem is, denk dan eerst na over wat je van je muis nodig hebt, bepaal je basislijn en kijk dan naar meer functies als je geïnteresseerd bent.

Prijsbereik Wat u kunt verwachten
$5-$30 De meest economische optie, maar niet noodzakelijk de slechtste. Lagere prijzen zullen natuurlijk veel meer basishardware opleveren, maar zelfs zo weinig als $ 10 kan een eenvoudige draadloze muis dekken. Als je goed genoeg zoekt, kun je ook modellen vinden met maximaal 2.000 dpi onder $30.
$30-$75 De hogere middenklasse, vaak met meer ergonomische opties en soms ingebouwde verlichting. Het meeste van wat in deze categorie zit, is optisch, maar laserapparaten zijn niet onmogelijk te krijgen voor $ 30 of hoger. Deze laag is ook de thuisbasis van veel verschillende soorten gamingmuizen.
$75-$100 Dit begint de veel complexere kant van het bezitten van een computermuis te worden, met snel scrollende opties en soms meer dan een dozijn knopaanpassingen. Dit is ook waar je moet zoeken als je een muis wilt met instelbaar gewicht, bediening via kantelbewegingen of tientallen uren batterijduur bij intensief gebruik.
$100+ Het hoogste niveau begint het aantal functies per muis terug te trekken en richt zich in plaats daarvan op echt verfijnde high-end functies: 25.000 of meer dpi, Qi draadloos opladen, 80+ uur batterijduur, of mogelijk een inbegrepen oplaadstation.

Laser of optisch?

Muizen werken door te volgen in "dots per inch" (of dpi). Een optische muis kan tussen 400 en 800 dpi volgen, terwijl een lasermuis over het algemeen meer dan 2.000 dpi kan volgen. Dus heb je een optische muis of een lasermuis nodig?

Laat u niet misleiden door de hogere dpi-getallen. Uw dagelijkse muis heeft doorgaans geen nauwkeurige tracking nodig en kan prima rondkomen met een optische muis. (Sommigen vinden de extra nauwkeurigheid zelfs vervelend.) Gamers en grafische ontwerpers zijn echter vaak blij met de extra gevoeligheid.

Een mechanische muis heeft één voordeel ten opzichte van een optische muis, omdat hij net zo goed werkt op een reflecterend of glazen oppervlak als op een solide, ondoorzichtig oppervlak. Mechanische muizen bouwen echter intern vuil en roet op en moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Bedraad of niet?

Of je een draadloze muis moet kopen, is een persoonlijke voorkeur. Met een draadloze muis loop je niet het risico verstrikt te raken in je snoer, maar loop je wel het risico dat de batterijen op een ongelegen moment leeg raken. Sommige draadloze muizen worden geleverd met oplaaddocks, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het kopen van die AAA's, maar u moet er wel aan denken om de muis in het dock of station te plaatsen. Andere muizen hebben mogelijk een aan/uit-schakelaar om stroom te besparen; zoals bij het dockingstation; dit is alleen handig als je eraan denkt om het uit te zetten als je klaar bent met gebruiken.

Sommige worden geleverd met nano-ontvangers die vlak met de USB-poort zitten. Anderen worden geleverd met grotere draadloze ontvangers die een paar centimeter van de poort uitsteken. Zoals je kunt raden, betaal je doorgaans een hogere prijs voor de nano-ontvanger, maar het is misschien wel de beste koop als je een frequente reiziger bent.

Je kunt een Bluetooth-muis kopen zonder ontvanger als je computer Bluetooth-compatibel is. U moet de muis koppelen voordat deze werkt, maar u hoeft er niet aan te denken dat u de stekker in het stopcontact steekt of een aparte dongle meeneemt.

Image
Image

Met een bedrade muis hoef je je geen zorgen te maken over batterijen of ontvangers, omdat hij stroom krijgt van je USB-poort (of PS2). Het nadeel is echter dat je alleen zo ver weg kunt gaan als de lengte van het snoer.

Als je draadloos gaat, vervang je de batterijen van tijd tot tijd. Om de levensduur van de batterij te verlengen, zoekt u naar een muis met een aan/uit-schakelaar en gebruikt u deze.

Ontvangers

Net als bij de levensduur van de batterij, is dit een punt van zorg voor draadloze muizen. Gebruikt het een ontvanger van volledige grootte die uit de laptop steekt, of gebruikt het een nano-ontvanger waarmee u de laptop kunt inpakken zonder dat deze hoeft te worden verwijderd? Komt het met een tijdelijke aanduiding voor de ontvanger? Muizenontvangers zijn gemakkelijk kwijt te raken, zoals USB-flashstations, balpennen en reservesleutels, dus het hebben van een magnetische plaatsaanduiding of een aangewezen slot is enorm handig.

Controleer ook of de muis met de juiste ontvanger wordt geleverd. Dat is meestal geen probleem voor muizen die 2,4 GHz draadloze technologie gebruiken, maar veel muizen gebruiken Bluetooth en hebben vaak geen Bluetooth-ontvanger. Controleer of uw computer Bluetooth heeft geïntegreerd voordat u een Bluetooth-muis aanschaft.

Ergonomie

Misschien is het meest cruciale aspect van elk randapparaat het gebruiksgemak; als het om muizen gaat, staat comfort voorop. Ergonomie bij muizen is van vitaal belang omdat ze repetitieve stressblessures kunnen helpen voorkomen. Ergonomie is echter geen one-size-fits-all-functie, en alleen omdat een fabrikant beweert dat zijn apparaat ergonomisch is, is dat niet het geval.

Helaas is de enige manier om te weten of een muis comfortabel is, hem voor een langere periode te gebruiken, wat een uitdaging is zonder er een te kopen. Zoals met alle computerrandapparatuur, moet u uw apparaat onderzoeken voordat u het aanschaft.

Als je de muis gedurende langere tijd niet gebruikt, kun je desgewenst de esthetiek zwaarder laten wegen bij je beslissing. Grafisch ontwerpers, pc-gamers en andere langdurige gebruikers moeten echter vasthouden aan wat comfortabel is, niet aan wat mooi is.

Bottom Line

Hoewel fabrikanten geen universele maatvoering hebben, zijn veel muizen verkrijgbaar in twee verschillende maten: volledig of reizend. Zelfs als u nooit van plan bent uw muis uit huis te halen, kunnen reismuizen vaak comfortabeler zijn voor mensen met kleinere handen. Evenzo kan een wegstrijder het bij een apparaat van volledige grootte willen houden, omdat slecht passende muizen ongemak kunnen veroorzaken.

Programmeerbare knoppen

Iedereen kent de links- en rechtsklikknoppen en het scrollwiel in het midden. Maar sommige muizen worden ook geleverd met extra knoppen die zich meestal aan de zijkant van het apparaat bevinden. U kunt ze programmeren voor specifieke functies, zoals de knop "Terug" in uw internetbrowser. Als u consequent in dezelfde programma's werkt, kunnen deze zeer nuttig zijn en zijn ze doorgaans eenvoudig in te stellen.

Bottom Line

Fans van online pc-games hebben muizen nodig die snel en nauwkeurig kunnen reageren. Kenmerken zijn onder meer het invoermechanisme, zoals een laser, die mogelijk niet werkt op reflecterende oppervlakken, of een rubberen bal, de resolutie van de tracker en de snelheid waarmee bewegingsinvoer naar de computer wordt gestuurd.

Andere muisvariaties

Er bestaan nog meer computermuizen, hoewel ze vaak meer gespecialiseerd zijn, enigszins verouderd of exclusief voor bepaalde hardwaremerken. Deze omvatten:

Trackball-muis

Een trackball-muis lijkt functioneel op het ondersteboven gebruiken van een gewone mechanische muis. In plaats van de muis op een oppervlak te plaatsen en te verplaatsen, waardoor een interne bal gaat rollen en interactie heeft met sensoren, zit de bal bovenop. Op deze manier kun je de bal zelf direct met je hand verplaatsen om de cursor op het scherm te besturen. De beweging is beperkter en hij reageert niet als een optische muis, maar hij vereist minder beweging van jouw kant.

Magische muis

De Magic Mouse is een stuk Apple-hardware dat de rol van een gewone muis speelt, maar met wat extra functionaliteit. Met name de bovenkant van de muis is een multitouch-oppervlak waarmee u uw hand over het oppervlak van de muis zelf kunt bewegen om te scrollen en vegen, vergelijkbaar met een iPhone- of iPad-touchscreen. De Magic Mouse werkt ook op pc's, maar het kan zijn dat hij in sommige gevallen niet zo goed presteert als op een Mac.

Verticale muis

Een verticale muis is ongeveer hetzelfde als een meer typische muis, maar je houdt hem anders vast. Je beweegt het nog steeds op een oppervlak om de cursor te besturen, en het heeft de standaard soorten knoppen (links klikken, rechts klikken, middelste wiel). Maar het is zo gevormd dat uw hand en pols in een meer natuurlijke hoek draaien dan de plat-tegen-het-bureau-positie. Hoe onhandig het ook mag klinken, het is de bedoeling om repetitieve stressblessures en andere soorten belasting die je zou kunnen ontwikkelen door langdurig gebruik van een muis te verminderen.

Wie moet een computermuis kopen?

Iedereen met een computer zonder andere interface-opties moet een muis hebben, omdat ze niet veel anders kunnen doen dan hem aan en uit te zetten. Er zijn echter ook enkele scenario's waarin het de moeite waard is om een muis te kopen, zelfs als uw installatie al een cursorinterface heeft.

Bijvoorbeeld, vrijwel alle laptops gebruiken tegenwoordig touchpads. Deze zijn handig, maar afhankelijk van wat u doet, geeft u misschien de voorkeur aan de precisie of het comfort van een muis (of zelfs alleen de vertrouwdheid). In sommige gevallen kan het ook de moeite waard zijn om meer dan één muis beschikbaar te hebben voor verschillende taken (d.w.z. één voor werk en één voor gamen).

Wat te doen nadat u een computermuis hebt gekocht

Zodra je je nieuwe muis hebt, wil je hem aansluiten op je computer. Sluit hem aan als hij bedraad is, sluit de dongle aan als hij draadloos is, of zet hem aan en maak verbinding via de apparaatinstellingen. En als hij een interne batterij heeft, wil je hem misschien ook van tevoren opladen. Zorg ervoor dat het werkt met uw computer en configuratie.

Als je klaar bent om je muis aan het werk te krijgen, kun je hem testen. Gebruik het om door sommige websites te bladeren, een snelle doodle te maken in een grafisch programma of er een spelletje mee te spelen. Krijg een idee van de prestaties en beslis of het naar wens is.

Meer tips

  • Let op je oppervlakken. Als je nieuwe muis niet lijkt te willen bewegen of de cursor onregelmatig beweegt, kijk dan waar je hem op gebruikt. Een optische of lasermuis zal problemen hebben op oppervlakken zoals glas, terwijl een mechanische muis mogelijk niet genoeg grip kan krijgen om te bewegen op een oppervlak dat te glad of glad is. Leg er een stuk papier (of zelfs een muismat) onder en kijk of dat helpt.
  • Controleer uw batterijen. U hoeft zich geen zorgen te maken over het oplaadniveau met een bedrade muis, maar een draadloze muis heeft ofwel een interne batterij of vereist enkele AAA's of AA's. Als hij niet aangaat, niet aan blijft of problemen lijkt te hebben, moet je hem misschien opladen of een nieuwe set batterijen proberen.
  • Gebruik een lichte aanraking. Een moderne muis, zelfs een goedkope, zou geen problemen moeten hebben om uw klikken te registreren. Het is niet nodig om heel hard te drukken; als u dit na verloop van tijd doet, kan uw muis beschadigd raken. Zie het als volgt, tenzij de knoppen verschillende niveaus of druk kunnen verwerken: als je het kunt horen, kan de muis het voelen.

FAQ

    Wie heeft de computermuis uitgevonden?

    De eerste computermuis werd in 1964 gemaakt door Douglas Engelbart, van SRI International. Het zou later in 1970 worden gepatenteerd. Deze voorloper van wat we zouden leren kennen als een muis had een enkele knop, interne wielen dat vertaalde beweging, en was uit hout gesneden.

    Kan ik een computer zonder muis gebruiken?

    Het proces is niet zo soepel als het gebruik van een muis, maar het is mogelijk om een moderne computer zonder muis te gebruiken. U kunt muistoetsen op een Mac gebruiken: ga naar Systeemvoorkeuren > Mouse > schakel Muistoetsen in U kunt hetzelfde doen op een Windows-machine via Toegankelijkheidsopties > Mouse

    Hoe maak ik mijn muis schoon?

    Als je een draadloze muis gebruikt, maak je muis dan schoon met perslucht, een vochtige doek en een wattenstaafje met wat schoonmaakmiddel. Om een mechanische muis schoon te maken, moet je de onderkant openen om de bal te verwijderen en vervolgens voorzichtig vuil en vuil van de wielen aan de binnenkant verwijderen.

Aanbevolen: