Opdrachtprompt: wat het is en hoe het te gebruiken

Inhoudsopgave:

Opdrachtprompt: wat het is en hoe het te gebruiken
Opdrachtprompt: wat het is en hoe het te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Opdrachtprompt is te vinden in het Start menu of Apps scherm.
  • U kunt ook de opdracht Uitvoeren cmd gebruiken of openen vanaf de oorspronkelijke locatie: C:\Windows\system32\cmd.exe
  • Voer een geldige opdrachtpromptopdracht in om te gebruiken.

Opdrachtprompt is een opdrachtregelinterpretertoepassing die beschikbaar is in de meeste Windows-besturingssystemen. Het wordt gebruikt om ingevoerde opdrachten uit te voeren. De meeste van die opdrachten automatiseren taken via scripts en batchbestanden, voeren geavanceerde beheerfuncties uit en lossen bepaalde soorten Windows-problemen op.

Opdrachtprompt heet officieel Windows Command Processor, maar wordt ook wel de opdrachtshell of cmd-prompt genoemd, of zelfs door de bestandsnaam, cmd.exe.

Image
Image

Opdrachtprompt wordt soms ten onrechte aangeduid als "de DOS-prompt" of als MS-DOS. Opdrachtprompt is een Windows-programma dat veel van de opdrachtregelmogelijkheden emuleert die beschikbaar zijn in MS-DOS, maar het is geen MS-DOS.

Cmd is ook een afkorting voor veel andere technologietermen zoals gecentraliseerde berichtdistributie, kleurenmonitorweergave en algemene beheerdatabase, maar geen van deze heeft iets te maken met de opdrachtprompt.

Toegang tot de opdrachtprompt

Er zijn verschillende manieren om de opdrachtprompt te openen, maar de "normale" methode is via de opdrachtprompt snelkoppeling in het menu Start of op het scherm Apps, afhankelijk van uw versie van Windows.

Image
Image

De snelkoppeling is voor de meeste mensen sneller, maar een andere manier om toegang te krijgen tot de opdrachtprompt is via de cmd opdracht Uitvoeren. U kunt cmd.exe ook openen vanaf de oorspronkelijke locatie:


C:\Windows\system32\cmd.exe

Nog een andere methode om de opdrachtprompt in sommige versies van Windows te openen, is via het hoofdgebruikersmenu. Het is echter mogelijk dat u daar PowerShell ziet in plaats van de opdrachtprompt, afhankelijk van hoe uw computer is ingesteld. U kunt schakelen tussen Command Prompt en PowerShell vanuit het Win+X-menu.

Veel opdrachten kunnen alleen worden uitgevoerd als u de opdrachtprompt als beheerder uitvoert.

Opdrachtprompt gebruiken

Om de opdrachtprompt te gebruiken, voert u een geldige opdrachtpromptopdracht in samen met eventuele optionele parameters. Opdrachtprompt voert vervolgens de opdracht uit zoals deze is ingevoerd en voert de taak of functie uit waarvoor deze is ontworpen in Windows.

Als u bijvoorbeeld de volgende opdrachtpromptopdracht uitvoert in uw map Downloads, worden alle MP3's uit die map verwijderd:


del.mp3

Opdrachten moeten exact in de opdrachtprompt worden ingevoerd. De verkeerde syntaxis of een spelfout kan ervoor zorgen dat de opdracht mislukt of erger; het kan het verkeerde commando of het juiste commando op de verkeerde manier uitvoeren. Een comfortniveau met syntaxis voor leesopdrachten wordt aanbevolen.

Bijvoorbeeld, het uitvoeren van het dir commando zal een lijst tonen van bestanden en mappen die op een specifieke locatie op de computer aanwezig zijn, maar het doet eigenlijk niets. Verander echter slechts een paar letters en het verandert in het del commando, dat is hoe je bestanden verwijdert van de Command Prompt!

Syntaxis is zo belangrijk dat bij sommige commando's, met name het delete-commando, het toevoegen van zelfs een enkele spatie kan betekenen dat totaal andere gegevens moeten worden verwijderd.

Hier is een voorbeeld waarbij de spatie in de opdracht de regel in twee secties verdeelt, waardoor in feite twee opdrachten worden gemaakt waarbij de bestanden in de hoofdmap (bestanden) worden verwijderd in plaats van de bestanden in de submap (muziek):


del C:\files\ music

De juiste manier om die opdracht uit te voeren om bestanden uit de muziekmap te verwijderen, is door de spatie te verwijderen zodat de hele opdracht correct aan elkaar wordt geregen.

Laat je hierdoor niet afschrikken om Command Prompt-commando's te gebruiken, maar laat het je zeker voorzichtig maken.

Opdrachtpromptopdrachten

Er is een groot aantal opdrachten in de opdrachtprompt, maar de beschikbaarheid van opdrachten verschilt per Microsoft-besturingssysteem.

Opdrachtprompts voor Windows-besturingssystemen:

  • Windows 8-opdrachten
  • Windows 7-opdrachten
  • Windows XP-opdrachten
  • Alle Windows-opdrachtpromptopdrachten

Er zijn heel veel commando's die je kunt gebruiken in de opdrachtprompt, maar ze worden niet allemaal zo vaak gebruikt als andere.

Hier zijn enkele van de meest gebruikte Command Prompt-commando's die in verschillende omstandigheden worden gebruikt: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, help en shutdown.

Beschikbaarheid opdrachtprompt

Opdrachtprompt is beschikbaar op elk op Windows NT gebaseerd besturingssysteem, waaronder Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows 2000, evenals Windows Server 2012, 2008, en 2003.

Windows PowerShell, een geavanceerde opdrachtregelinterpreter die beschikbaar is in recente Windows-versies, vormt een aanvulling op de mogelijkheden voor het uitvoeren van opdrachten die beschikbaar zijn in de opdrachtprompt. Windows PowerShell kan uiteindelijk de opdrachtprompt in een toekomstige versie van Windows vervangen.

Windows Terminal is een andere door Microsoft goedgekeurde manier om Command Prompt en PowerShell binnen dezelfde tool te gebruiken.

FAQ

    Hoe gebruik ik een opdrachtprompt op macOS?

    De Terminal-app is vergelijkbaar met de opdrachtprompt in Windows. Ga om te openen naar Applicaties > Utilities > Terminal.

    Hoe wijzig ik de map in de opdrachtprompt?

    Om mappen te wijzigen, typt u cd gevolgd door een spatie. Sleep vervolgens de map of typ de naam van de map in de opdrachtprompt.

Aanbevolen: