KillDisk Review (gratis software voor gegevensvernietiging)

Inhoudsopgave:

KillDisk Review (gratis software voor gegevensvernietiging)
KillDisk Review (gratis software voor gegevensvernietiging)
Anonim

KillDisk is een gratis programma voor gegevensvernietiging dat elk bestand op een harde schijf veilig kan wissen. Het kan worden geïnstalleerd op een Windows-, Linux- of Mac-computer, maar ook worden opgestart vanaf een schijf.

Omdat KillDisk vanaf een schijf kan worden uitgevoerd, kan het zelfs worden gebruikt om een harde schijf te wissen waarop uw besturingssysteem is geïnstalleerd.

Deze recensie is van KillDisk versie 14 voor Windows, die werd uitgebracht op 30 april 2021.

Meer over KillDisk

Image
Image

Je kunt KillDisk gebruiken vanaf een schijf of vanuit het besturingssysteem als een normaal programma. Boot Disk Creator is wat je moet openen om het opstartbare programma te maken.

Als je de opstartbare versie gebruikt, kun je een hele harde schijf in één keer wissen (zelfs als er een besturingssysteem op is geïnstalleerd), maar de interface is alleen tekst. Dit in tegenstelling tot de installeerbare versie waarmee je dingen zoals flashdrives of andere interne harde schijven kunt wissen. Deze versie heeft een grafische interface zoals een gewoon programma.

De methode voor het opschonen van gegevens die wordt gebruikt om bestanden met dit programma te wissen, is Write Zero. Dit geldt zowel voor de installeerbare versie als voor de versie die vanaf een schijf draait.

Of je het nu wilt gebruiken vanaf een schijf, een USB-apparaat of vanuit Windows, kies gewoon de downloadlink onder "KillDisk Freeware" op de downloadpagina. Een Linux-download is ook beschikbaar.

Zodra het programma is geïnstalleerd, kan de opstartbare versie worden gebouwd met de optie "Boot Disk Creator" in het Windows Start-menu. U kunt KillDisk rechtstreeks op een schijf of een USB-apparaat branden en de ISO-image overal op uw computer opslaan, zodat u deze op een later tijdstip met een ander programma kunt branden. Zie Een ISO-imagebestand branden voor een andere methode.

Als je dit programma van buiten het besturingssysteem gebruikt, gebruik dan Spacebar om de partities te selecteren die je wilt wissen, en druk dan op de F10 toets beginnen. Zie Opstarten vanaf een schijf als u hierbij hulp nodig hebt.

Om het uit te voeren als een gewoon programma voor Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP, open je het programma Active KillDisk.

Voors en tegens

KillDisk is een veelzijdig programma, maar het heeft toch een paar nadelen:

Pros

  • Wis meerdere schijven tegelijk
  • Kan geïnstalleerd worden op Windows, Mac en Linux
  • Ondersteunt harde schijven groter dan 4 TB
  • Hiermee bevestigt u het wissen van een schijf
  • Kan optioneel alleen vrije ruimte wissen
  • Werkt met SSD's

Nadelen

  • Sommige opties werken alleen in de professionele versie
  • Ondersteunt slechts één wismethode

Gedachten over KillDisk

Hoewel er verschillende andere methoden en functies voor het wissen van gegevens zijn waarop u in het programma kunt klikken, kunt u ze in deze gratis versie niet echt gebruiken. In plaats daarvan wordt u gevraagd om te upgraden om die specifieke instelling in te schakelen.

Aan de positieve kant kun je met de opstartbare versie de bestanden op een harde schijf bekijken voordat je ervoor kiest om deze schoon te vegen. Dit betekent dat je kunt controleren of het de juiste harde schijf is die je wilt wissen voordat je dit doet, wat handig is aangezien de enige andere informatie die je krijgt om een schijf te identificeren de grootte is.

Gelukkig vereist de opstartbare versie dat je een bevestigingstekst typt om er zeker van te zijn dat je echt een harde schijf wilt wissen. De installeerbare versie doet dit niet, maar het is nog steeds iets meer dan één klik verwijderd om een schijf te vernietigen, wat altijd goed is.

KillDisk is een leuk programma voor gegevensvernietiging vanwege zijn flexibiliteit, maar het gebrek aan wismethoden maakt het lang niet zo voordelig als vergelijkbare programma's zoals DBAN. Aan de andere kant verschilt het van DBAN doordat het vanuit het besturingssysteem kan werken en niet alleen vanaf een schijf, dus het heeft voordelen om beide te gebruiken.

Aanbevolen: