Lightzone Review: gratis Darkroom-software voor Windows, Mac en Linux

Inhoudsopgave:

Lightzone Review: gratis Darkroom-software voor Windows, Mac en Linux
Lightzone Review: gratis Darkroom-software voor Windows, Mac en Linux
Anonim

Lightzone is een gratis RAW-converter die vergelijkbaar is met Adobe Lightroom, zij het met enkele duidelijke verschillen. Net als bij Lightroom kunt u met Lightzone niet-destructieve bewerkingen aan uw foto's maken, zodat u altijd kunt terugkeren naar uw oorspronkelijke afbeeldingsbestand.

Image
Image

De geschiedenis van Lightzone

Lightzone werd voor het eerst gelanceerd in 2005 als commerciële software, hoewel het bedrijf achter de applicatie de ontwikkeling van de software in 2011 stopzette. In 2013 werd de software vrijgegeven onder een BSD open-sourcelicentie, hoewel deze nieuwste versie in wezen de laatste versie die in 2011 beschikbaar was, maar met bijgewerkte RAW-profielen ter ondersteuning van veel digitale camera's die sindsdien zijn uitgebracht.

Ondanks deze onderbreking van twee jaar in ontwikkeling, biedt Lightzone nog steeds een zeer sterke functieset voor fotografen die op zoek zijn naar een alternatief hulpmiddel voor Lightroom voor het converteren van hun RAW-bestanden. Er zijn downloads beschikbaar voor Windows, OS X en Linux, hoewel ik zojuist naar de Windows-versie heb gekeken, met een vrij gemiddelde laptop.

Op de volgende pagina's zal ik deze interessante applicatie nader bekijken en enkele gedachten delen die je zouden moeten helpen beslissen of Lightzone het overwegen waard is als onderdeel van je fotoverwerkingstoolkit.

Lightzone-gebruikersinterface

Image
Image

Lightzone heeft een schone en stijlvolle gebruikersinterface met een donkergrijs thema dat nu populair is geworden in de meeste apps voor het bewerken van afbeeldingen. Het allereerste dat me opviel, nadat ik het op een laptop met Windows 7 in het Spaans had geïnstalleerd, is dat er momenteel geen optie is om de interfacetaal te wijzigen, wat betekent dat labels worden weergegeven in een mix van Spaans en Engels. Vanzelfsprekend zal dit voor de meeste gebruikers geen probleem zijn en het ontwikkelteam is hiervan op de hoogte, maar houd er rekening mee dat mijn schermafbeeldingen er daardoor een beetje anders uit kunnen zien.

De gebruikersinterface splitst zich in twee afzonderlijke secties met het venster Bladeren om door uw bestanden te navigeren en het venster Bewerken om aan specifieke afbeeldingen te werken. Deze opstelling is zeer intuïtief en zal vertrouwd aanvoelen voor gebruikers van verschillende gelijkaardige toepassingen.

Een mogelijk klein probleem is de lettergrootte die wordt gebruikt om knoppen en mappen te labelen, omdat dit een beetje aan de kleine kant is. Hoewel dit vanuit esthetisch oogpunt werkt, vinden sommige gebruikers het misschien een beetje moeilijk om te lezen. Dit kan ook worden verergerd door sommige aspecten van de interface die tekst in lichtgrijs presenteren tegen een midden- tot donkergrijze achtergrond, wat kan leiden tot enkele bruikbaarheidsproblemen vanwege het lage contrast. Het gebruik van een tint oranje als accentkleur is vrij gemakkelijk voor het oog en draagt bij aan het algehele uiterlijk.

Lightzone Browse Window

Image
Image

Lightzone's Browse-venster is waar de applicatie wordt geopend wanneer deze voor het eerst wordt gestart en het venster v alt uiteen in drie kolommen, met een optie om desgewenst beide zijkolommen samen te vouwen. De linkerkolom is een bestandsverkenner waarmee u snel en gemakkelijk door uw harde schijf en netwerkstations kunt navigeren.

Rechts is de Info-kolom die enkele basisbestandsinformatie en EXIF-gegevens weergeeft. Je kunt een deel van deze informatie ook bewerken, zoals een afbeelding een beoordeling geven of een titel of copyrightinformatie toevoegen.

Het centrale hoofdgedeelte van het venster is horizontaal gesplitst, waarbij het bovenste gedeelte een voorbeeld van de geselecteerde afbeelding of afbeeldingen biedt. Er is een aanvullende menubalk boven deze sectie die een optie Stijlen bevat. De stijlen zijn een reeks snelle reparatiehulpmiddelen met één klik, die ook beschikbaar zijn in het hoofdvenster Bewerken en waarmee u een aantal eenvoudige verbeteringen aan uw foto's kunt aanbrengen. Door deze stijlen beschikbaar te maken in het bladervenster, kunt u meerdere bestanden selecteren en tegelijkertijd een stijl op ze allemaal toepassen.

Onder het voorbeeldgedeelte bevindt zich een navigator die de afbeeldingsbestanden in de momenteel geselecteerde map weergeeft. In dit gedeelte kunt u ook een beoordeling aan uw afbeeldingen toevoegen, maar een functie die lijkt te ontbreken, is de mogelijkheid om uw bestanden te taggen. Als u een groot aantal fotobestanden op uw systeem heeft, kunnen tags een zeer krachtig hulpmiddel zijn om ze te beheren en om in de toekomst snel bestanden terug te vinden. Het komt ook steeds vaker voor dat camera's GPS-coördinaten opslaan, maar nogmaals, er lijkt geen manier om toegang te krijgen tot dergelijke gegevens of om de informatie handmatig aan afbeeldingen toe te voegen.

Dit betekent dat hoewel het bladervenster het vrij eenvoudig maakt om door uw bestanden te navigeren, dit alleen vrij eenvoudige beheertools voor fotobibliotheken biedt.

Lichtzone Bewerken Venster

Image
Image

Het bewerkingsvenster is waar Lightzone echt schijnt en dit splitst zich ook in drie kolommen. De linkerkolom wordt gedeeld door Stijlen en Geschiedenis en de rechterhand is voor de Tools, met de werkafbeelding in het midden weergegeven.

Ik heb de stijlen in het bladervenster al genoemd, maar hier worden ze duidelijker weergegeven in een lijst met inklapbare secties. U kunt op een enkele stijl klikken of meerdere stijlen toepassen en ze combineren om nieuwe effecten te vormen. Elke keer dat u een stijl toepast, wordt deze toegevoegd aan het lagengedeelte van de kolom Gereedschappen en kunt u de sterkte van de stijl verder aanpassen met de beschikbare opties of door de dekking van de laag te verminderen. U kunt ook uw eigen aangepaste stijlen opslaan, zodat u uw favoriete effecten in de toekomst gemakkelijk kunt herhalen of kunt toepassen op een reeks afbeeldingen in het bladervenster.

Het tabblad Geschiedenis opent een eenvoudige lijst van de bewerkingen die zijn aangebracht in een bestand sinds het voor het laatst werd geopend en u kunt gemakkelijk door deze lijst springen om de afbeelding op verschillende punten in het bewerkingsproces te vergelijken. Dit kan handig zijn, maar de manier waarop de verschillende bewerkingen en aanpassingen die u aanbrengt als lagen zijn opgestapeld, betekent dat het vaak gemakkelijker is om lagen uit en aan te zetten om uw wijzigingen te vergelijken.

Zoals eerder vermeld, zijn de lagen in de rechterkolom gestapeld, maar omdat ze niet op dezelfde manier worden weergegeven als Photoshop- of GIMP-lagen, kun je gemakkelijk over het hoofd zien dat de effecten worden toegepast als lagen, net zoals aanpassingslagen in Photoshop. Je hebt ook de mogelijkheid om de dekking van lagen aan te passen en de overvloeimodi te wijzigen, wat een breed scala aan opties opent als het gaat om het combineren van verschillende effecten.

Als je al eerder met een RAW-converter of afbeeldingseditor hebt gewerkt, zul je merken dat de basisprincipes van Lightzone heel gemakkelijk te pakken zijn. Alle standaardtools die u zou verwachten, worden aangeboden, hoewel Zone Mapping misschien even wennen is. Dit is vergelijkbaar met een tool voor curven, maar het wordt heel anders gepresenteerd als een verticaal gegradeerde reeks tonen van wit naar zwart. Het voorbeeld van Zones bovenaan de kolom splitst de afbeelding op in zones die overeenkomen met deze grijstinten. U kunt de Zone Mapper gebruiken om individuele toonbereiken uit te rekken of te comprimeren en u zult de veranderingen zien die worden weerspiegeld in zowel het Zonevoorbeeld als het werkbeeld. Hoewel het in eerste instantie een ietwat vreemde interface lijkt, kan ik zien hoe dit een meer intuïtieve manier zou kunnen zijn om toonaanpassingen aan je foto's aan te brengen.

Standaard worden uw aanpassingen globaal toegepast op uw afbeelding, maar er is ook een tool Regio's waarmee u delen van uw afbeelding kunt isoleren en alleen daarop aanpassingen kunt toepassen. U kunt gebieden tekenen als polygonen, splines of bezier-curven en ze hebben allemaal automatisch wat doezeling op hun randen, die u indien nodig kunt aanpassen. De contouren zijn niet de gemakkelijkste om te controleren, zeker niet in vergelijking met de pentools in Photoshop en GIMP, maar deze zouden in de meeste gevallen voldoende moeten zijn en in combinatie met de Clone-tool kan dit flexibel genoeg zijn om het openen van een bestand in uw favoriete afbeeldingseditor.

Lightzone Conclusie

Image
Image

Al met al is Lightzone een behoorlijk indrukwekkend pakket dat zijn gebruikers veel kracht kan bieden bij het converteren van RAW-afbeeldingen.

Gebrek aan documentatie en helpbestanden is een probleem dat vaak van invloed is op open source-projecten, maar misschien vanwege zijn commerciële wortels heeft Lightzone behoorlijk uitgebreide en gedetailleerde helpbestanden. Dit wordt verder aangevuld met een gebruikersforum op de website van Lightzone.

Goede documentatie betekent dat u optimaal gebruik kunt maken van de aangeboden functies en als RAW-converter is Lightzone zeer krachtig. Aangezien het een aantal jaren geleden is dat er een echte update is geweest, kan het nog steeds zijn mannetje staan tussen de huidige concurrerende applicaties zoals Lightroom en Zoner Photo Studio. Het kan even duren voordat u vertrouwd bent geraakt met sommige aspecten van de interface, maar het is een zeer flexibel hulpmiddel waarmee u heel gemakkelijk het meeste uit uw foto's kunt halen.

Het enige zwakke punt is het bladervenster. Hoewel dit prima werkt als bestandsnavigator, kan het de concurrentie niet evenaren als hulpmiddel voor het beheren van uw fotobibliotheek. Het ontbreken van tags en GPS-informatie betekent dat het niet zo eenvoudig is om uw oudere bestanden te volgen.

Als ik Lightzone puur als een RAW-converter zou beschouwen, dan zou ik het graag 4,5 van de 5 sterren en misschien zelfs volledige punten geven. Het is in dit opzicht erg goed en ook prettig in het gebruik. Ik verwacht er zeker in de toekomst naar terug te keren voor mijn eigen foto's.

Het bladervenster is echter een belangrijk onderdeel van deze applicatie en dat aspect is zo zwak dat het de applicatie als geheel ondermijnt. De mogelijkheden om uw bibliotheek te beheren zijn te beperkt en als u grote aantallen afbeeldingen verwerkt, zult u vrijwel zeker een andere oplossing voor deze klus willen overwegen.

Over het geheel genomen heb ik Lightzone 4 van de 5 sterren beoordeeld.

Aanbevolen: