Wat betekent de.1 in Surround Sound?

Inhoudsopgave:

Wat betekent de.1 in Surround Sound?
Wat betekent de.1 in Surround Sound?
Anonim

Bij het bespreken van thuisbioscoopsystemen zie je vaak de volgende termen door elkaar worden gegooid: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX (6.1), Dolby TrueHD 5.1 of 7.1, DTS 5.1, DTS-ES (6.1), DTS-HD Master Audio 5.1 of 7.1, of PCM 5.1 of 7.1. Maar wat betekenen ze?

Dolby en DTS zijn merken die hun audiocoderingstechnologieën in licentie geven aan verschillende elektronicafabrikanten. Het nummer achter de merknaam verwijst naar het type geluidssysteem waarvoor een apparaat of medium is geformatteerd. Deze systemen omvatten surround sound, home cinema-ontvangers, dvd-/Blu-ray-spelers en -schijven en andere componenten.

Image
Image

Wat betekent 5.1-kanaal?

Het eerste getal in bijvoorbeeld 'Dolby 5.1' verwijst naar het aantal kanalen dat een thuisbioscoopontvanger kan leveren. Het kan ook verwijzen naar het aantal kanalen dat aanwezig is in een film, tv of videosoundtrack. Het is gebruikelijker dat systemen 5, 6 of 7 kanalen ondersteunen, maar sommige systemen zijn beschikbaar met wel 9 of 11 kanalen.

Het tweede cijfer in de specificatie verwijst naar een apart kanaal dat alleen zeer lage frequenties weergeeft. Dit extra kanaal is een Low-Frequency Effects (LFE) kanaal. LFE is essentieel voor filmsoundtracks, omdat ze diepe dreunende tonen bieden, maar ze zijn ook cruciaal voor hifi-muziek.

Een LFE-kanaal vereist het gebruik van een subwoofer die is ontworpen om alleen zeer lage frequenties weer te geven. Ze snijden meestal alle frequenties boven een bepaald punt af, meestal die in het bereik van 100HZ tot 200HZ.

Bottom Line

Hoewel de.1-aanduiding de meest gebruikelijke aanduiding is voor het LFE-kanaal, hebben sommige thuisbioscoopontvangers 7.2, 9.2, 10.2 of zelfs 11.2 kanalen. Het achtervoegsel.2 betekent dat de ontvangers twee subwooferuitgangen hebben. U hoeft niet beide te gebruiken, maar het kan helpen om grote kamers te verzadigen met een rijke, baszware respons. Het is ook handig bij gebruik van een subwoofer met een minder dan optimaal uitgangsvermogen.

De Dolby Atmos-factor

Dolby Atmos-compatibele thuisbioscoopontvangers en surround sound-systemen hebben verschillende aanduidingen. Ze worden meestal aangeduid als 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 of 7.1.4.

In de wereld van Dolby Atmos verwijst het eerste cijfer naar de traditionele 5- of 7-kanaals horizontale luidsprekerlay-out en het tweede cijfer naar de subwoofer. Maar het derde getal verwijst naar hoeveel verticale of "hoogte"-kanalen het systeem heeft. Deze kanalen worden geleverd via aan het plafond gemonteerde of verticaal gerichte luidsprekers.

Is het.1-kanaal vereist voor surroundgeluid?

Nee. Het.1-kanaal en de subwoofer produceren zeer lage frequenties, maar veel staande stereoluidsprekers produceren een behoorlijke basweergave. U kunt uw thuisbioscoopontvanger meestal zo instellen dat deze lage frequenties naar de linker- en rechterhoofdluidsprekers stuurt in plaats van naar een subwoofer.

De vraag is dan of de kleine subwoofers in vloerstaande luidsprekers genoeg bas kunnen produceren om je oren tevreden te stellen. Vaak kunnen ze dat niet. Sommige luidsprekers van merken zoals Definitive Technology maken staande stereoluidsprekers met ingebouwde subwoofers voor.1- of.2-kanaalsopstellingen.

Je kunt ook eerst een stereopaar kopen en op een later tijdstip een subwoofer aanschaffen.

The Bottom Line

Fabrikanten beheren het LFE- of.1-kanaal in een thuisbioscoopsysteem op verschillende manieren. De opstelling kan bijvoorbeeld een aparte, speciale subwoofer bevatten of een standaard twee luidsprekers die is uitgerust om lage frequenties te produceren. Of het kan bestaan uit een paar vloerstaande luidsprekers met ingebouwde subwoofers. De keuze is aan jou, maar zonder die extra bas mis je de volledige surround-sound-ervaring.

Aanbevolen: