Wat is surround sound en hoe krijg je het

Inhoudsopgave:

Wat is surround sound en hoe krijg je het
Wat is surround sound en hoe krijg je het
Anonim

Surroundgeluid is een term die wordt toegepast op verschillende formaten waarmee u geluid uit meerdere richtingen kunt ervaren, afhankelijk van het bronmateriaal.

Sinds het midden van de jaren negentig is surround sound een integraal onderdeel van de thuisbioscoopervaring en daarmee is er een overvloed aan surround sound-formaten om uit te kiezen.

Image
Image

Bottom Line

De belangrijkste spelers in het surround sound-landschap zijn Dolby en DTS. Er zijn echter anderen. De meeste producenten van thuisbioscoopontvangers hebben aanvullende externe partnerschappen met een of meer bedrijven die hun eigen wendingen bieden om uw surroundervaring te verbeteren.

Wat u nodig hebt om toegang te krijgen tot Surround Sound

Je hebt een compatibele thuisbioscoopontvanger nodig die minimaal een 5.1-kanaals luidsprekersysteem ondersteunt, een AV-voorversterker/processor in combinatie met een meerkanaals versterker en luidsprekers, een thuisbioscoopsysteem of een soundbar om ervaar surround sound.

Het aantal en type luidsprekers of de soundbar in je opstelling is echter een onderdeel van de vergelijking. Om te profiteren van surround sound, moet u ook toegang hebben tot de audio-inhoud die uw thuisbioscoopontvanger of een ander compatibel apparaat kan decoderen of verwerken.

Surround Sound-decodering

Een manier om toegang te krijgen tot surroundgeluid is door een coderings-/decoderingsproces te gebruiken. Voor dit proces moet het surround-geluidssignaal worden gemengd, gecodeerd en op een schijf, een streambaar audiobestand of een ander type overdracht worden geplaatst door de contentprovider (zoals een filmstudio).

Een gecodeerd surround sound-signaal moet worden gelezen door een compatibel afspeelapparaat (Ultra HD Blu-ray, Blu-ray of dvd) of een mediastreamer (Roku Box, Amazon Fire of Chromecast).

De speler of streamer stuurt het gecodeerde signaal via een digitale optische/coaxiale of HDMI-verbinding naar een thuisbioscoopontvanger, AV-voorversterkerprocessor of een ander compatibel apparaat dat het signaal decodeert en het signaal naar de juiste kanalen en luidsprekers distribueert zodat je het kunt horen.

Voorbeelden van surround sound-indelingen die in de bovenstaande categorie vallen, zijn Dolby Digital, EX, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS Digital Surround, DTS 92/24, DTS-ES, DTS-HD Master Audio, DTS:X en Auro 3D Audio.

Surround-geluidsverwerking

Een andere manier om toegang te krijgen tot surroundgeluid is met surroundgeluidverwerking. Dit is iets anders dan coderen/decoderen. Hoewel je een thuisbioscoop, AV-processor of soundbar nodig hebt om er toegang toe te krijgen, is er geen speciaal coderingsproces aan de voorkant nodig.

Surroundgeluidsverwerking wordt bereikt door de thuisbioscoopontvanger die het inkomende audiosignaal (dat analoog of digitaal kan zijn) leest en vervolgens zoekt naar ingebouwde aanwijzingen die aangeven waar die geluiden zouden kunnen worden geplaatst als het in een gecodeerd surroundgeluid zou zijn formaat.

Hoewel de resultaten niet zo nauwkeurig zijn als surround sound dat een coderings-/decoderingssysteem gebruikt, biedt het een acceptabele surround sound-ervaring voor de meeste inhoud.

De meeste surround sound-verwerkingsformaten kunnen elk tweekanaals stereosignaal opnemen en upmixen naar vier, vijf, zeven of meer kanalen.

Als je wilt weten hoe je oude VHS-hifi-banden, audiocassettes, cd's, vinylplaten en FM-stereo-uitzendingen klinken in surround sound, dan is surround sound-verwerking de manier om dat te doen.

Sommige surround sound-verwerkingsformaten die op veel thuisbioscoopontvangers en andere compatibele apparaten worden gebruikt, zijn onder meer:

  • Dolby Pro-Logic: Maximaal vier kanalen.
  • Pro-Logic II: Maximaal vijf kanalen.
  • Pro-Logic IIx: Kan tweekanaals audio upmixen tot zeven kanalen of 5.1-kanaals gecodeerde signalen upmixen tot 7.1 kanalen.
  • Dolby Surround upmixer: Kan upmixen van twee, vijf of zeven kanalen naar een Dolby Amos-achtige surround-ervaring met twee of meer verticale kanalen.

Aan de DTS-kant is er DTS Neo:6 (kan twee of vijf kanalen upmixen tot zes kanalen), DTS Neo:X (kan twee, vijf of zeven kanalen upmixen tot 11.1 kanalen) en DTS Neural:X (die op dezelfde manier werkt als de Dolby Atmos-upmixer).

Andere surround sound-verwerkingsmodi zijn:

  • Audyssey DSX: Breidt een 5.1-kanaals gedecodeerd signaal uit door een extra breed kanaal of front-highkanaal of beide toe te voegen.
  • Auromatic van Auro3D Audio: werkt op dezelfde manier als de Dolby Surround en DTS Neural:X upmixers.

THX biedt geluidsverbeteringsmodi die zijn ontworpen om de thuisbioscoop-luisterervaring voor films, games en muziek te optimaliseren.

Naast de bovenstaande indelingen voor het decoderen en verwerken van surroundgeluid, voegen sommige thuisbioscoopontvangers, AV-processors en soundbar-makers formaten toe zoals Anthem Logic (Anthem AV) en Cinema DSP (Yamaha).

Virtuele Surround

Hoewel de bovenstaande surround-decoderings- en verwerkingsformaten uitstekend werken voor systemen met meerdere luidsprekers, moet er iets anders worden gebruikt met soundbars. Dit is waar virtueel surround-geluid om de hoek komt kijken.

Virtueel surroundgeluid maakt een soundbar of ander systeem mogelijk (soms aangeboden in een thuisbioscoopontvanger als een andere optie) dat surroundgeluid levert met slechts twee luidsprekers (of twee luidsprekers en subwoofer).

Bekend onder verschillende namen (afhankelijk van het merk soundbar) Phase Cue (Zvox), Circle Surround (SRS/DTS–Circle Surround kan werken met zowel ongecodeerde als gecodeerde bronnen), S-Force Front Surround (Sony), AirSurround Xtreme (Yamaha), Dolby Virtual Speaker (Dolby) en DTS Virtual:X.

Virtuele surround is geen echte surround sound. Het is een groep technologieën die, door gebruik te maken van faseverschuiving, geluidsvertraging, geluidsreflectie en andere technieken, je oren laten denken dat je surround sound ervaart.

Virtuele surround werkt op twee manieren. Het kan een tweekanaals signaal aannemen en een surround sound-achtige behandeling geven. Of het kan een inkomend 5.1-kanaals signaal nemen, het naar twee kanalen mixen en die signalen vervolgens gebruiken om een surround sound-ervaring te bieden met behulp van de twee beschikbare luidsprekers waarmee het moet werken.

Virtual surround sound kan ook een surround sound-luisterervaring bieden in een luisteromgeving met een hoofdtelefoon.

Sfeerverbetering

Surroundgeluid kan verder worden aangevuld met de implementatie van sfeerverbetering. Op de meeste thuisbioscoopontvangers zijn extra instellingen voor geluidsverbetering aanwezig die sfeer kunnen toevoegen aan het luisteren naar surroundgeluid, ongeacht of de broninhoud is gedecodeerd of verwerkt.

Sfeerverbetering vindt zijn oorsprong in het gebruik van galm om een groter luistergebied te simuleren in de jaren '60 en '70 (gebruikte veel audio in de auto), maar het kan vervelend zijn.

De manier waarop galm tegenwoordig wordt geïmplementeerd, is door de geluids- of luistermodi die op veel thuisbioscoopontvangers en AV-processors worden geleverd. De modi voegen meer specifieke sfeerelementen toe die zijn afgestemd op specifieke inhoudstypes of simuleren de akoestische eigenschappen van specifieke kameromgevingen.

Er kunnen luistermodi zijn voor film-, muziek-, game- of sportinhoud. En in sommige gevallen wordt het specifieker (sci-fi-film, avonturenfilm, jazz, rock en meer).

Sommige thuisbioscoopontvangers bevatten ook instellingen die de akoestiek van kameromgevingen simuleren, zoals een bioscoop, auditorium, arena of kerk.

De finishing touch die beschikbaar is op sommige hoogwaardige thuisbioscoopontvangers is de mogelijkheid om de vooraf ingestelde luistermodus en ambiance-instellingen handmatig aan te passen voor een beter resultaat door factoren zoals kamergrootte, vertraging, levendigheid en nagalmtijd.

Aanbevolen: