Hoe de grafische kaart te controleren op Windows 10

Inhoudsopgave:

Hoe de grafische kaart te controleren op Windows 10
Hoe de grafische kaart te controleren op Windows 10
Anonim

Wat te weten

  • Controleren welke GPU is geïnstalleerd: Klik met de rechtermuisknop op Start. Klik vervolgens op Apparaatbeheer -> vouw het Beeldschermadapters menu uit -> selecteer de GPU voor details.
  • Om het kaartmodel te controleren: Open uw hoesje en bekijk de sticker op de kaart voor het nummer of gebruik een programma van derden.

Als je je helemaal hebt verdiept in pc-gaming, heb je gehoord over grafische kaarten. Grafische kaarten worden gemaakt door verschillende fabrikanten, maar alles wat u op uw scherm ziet, wordt gegenereerd door een chip op die kaart, een grafische verwerkingseenheid (GPU) genoemd.

Als je wat meer wilt weten over grafische kaarten, ben je hier aan het juiste adres. Hier leest u hoe u uw grafische kaart controleert op Windows 10, en wat meer informatie over hoe het allemaal werkt.

Hoe u uw grafische kaart kunt controleren met Apparaatbeheer

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen welke GPU u op uw Windows 10-computer hebt geïnstalleerd; het zal wat meer werk vergen om het model van de eigenlijke kaart die je hebt te vinden.

  1. Klik met de rechtermuisknop op het Start Menu op uw Windows-werkbalk en selecteer Apparaatbeheer.

    Image
    Image
  2. Een lijst met componenten op uw pc wordt weergegeven onder de juiste categorieën.

    Image
    Image
  3. Breid Beeldschermadapters uit door de pijl ernaast te selecteren of door te dubbelklikken.

    Image
    Image
  4. Dubbelklik op uw beeldschermadapter om meer details te zien, zoals de poort waarop deze momenteel is aangesloten.

    Image
    Image

Hoe u het model van uw grafische kaart kunt controleren

Image
Image

In het algemeen is het kennen van je chipset wat je nodig hebt als je met de basis van een grafische kaart omgaat. Als je dieper moet gaan en het model van de eigenlijke kaart moet uitzoeken, zul je wat meer beenwerk moeten doen. Er zijn een paar manieren om dit te doen.

Hoe u uw grafische kaart kunt controleren door uw pc te openen

Als uw pc gemakkelijk toegankelijk is, is de gemakkelijkste manier om erachter te komen wat uw grafische kaart is, door uw pc te openen en ernaar te kijken.

Wees voorzichtig bij het omgaan met de binnenkant van uw pc. Schakel alles uit en ontlaad eventuele statische elektriciteit om te voorkomen dat onderdelen per ongeluk frituren.

Je grafische kaart moet gemakkelijk te herkennen zijn, omdat deze op het moederbord wordt aangesloten en er ten minste één ventilator aan is bevestigd. Er zou een sticker op moeten zitten met het modelnummer, hoewel je het misschien van je moederbord moet loskoppelen om het beter te kunnen bekijken.

Als je de stekker uit het stopcontact ha alt, wees dan voorzichtig en let op waar je hem weer insteekt, anders krijg je een leeg scherm te zien de volgende keer dat je je computer aanzet.

Download een programma van derden om de grafische kaart te controleren

Er zijn een paar programma's van derden die u allerlei specificaties van uw pc-hardware kunnen geven. Ze werken allemaal een beetje anders, maar twee die zowel gratis als veilig zijn, zijn Speccy en CPU-Z.

Image
Image

Als u een app van derden downloadt, zorg er dan voor dat u deze alleen rechtstreeks van de website van de fabrikant downloadt.

Image
Image

Deze programma's kunnen u allerlei details geven over de verschillende hardware in uw pc, inclusief uw grafische kaart. Nadat u het programma hebt gedownload en uitgevoerd, selecteert u Graphics, zoekt u de naam van uw GPU en zoekt u naar de naam van de subleverancier of fabrikant om te bepalen wie uw grafische kaart heeft gemaakt.

Om nog eens te herhalen, in de meeste gevallen komt het wel goed met het openen van Apparaatbeheer om uw GPU te achterhalen. Het is echter mogelijk dat u de daadwerkelijke kaartinformatie nodig heeft als er een garantieprobleem is of een ander hardwareprobleem dat u moet oplossen.

Wat is het verschil tussen een grafische kaart en een GPU?

Je zult vaak zien dat "GPU" en "Graphics Card" bijna door elkaar worden gebruikt, maar ze zijn een beetje anders. De GPU is de eigenlijke chip die het zware werk doet; ze zijn over het algemeen gemaakt door een van de twee ontwerpers: Nvidia of AMD. De GPU is het krachtige en dure stuk hardware dat de daadwerkelijke grafische weergave naar uw monitor levert.

Een grafische kaart heeft naast de GPU nog veel andere aspecten, waaronder koelventilatoren, spanningsregeling, enz. Ze zijn ook gemaakt door verschillende bedrijven met veel kleine verschillen, maar je zult vaak zien dat de chipset (bijv. "Nvidia GeForce 1080" of "AMD Radeon 560") prominent, zo niet meer, wordt weergegeven dan het model van de kaart zelf.

Aanbevolen: