Een grafische kaart kopen

Inhoudsopgave:

Een grafische kaart kopen
Een grafische kaart kopen
Anonim

Een grafische kaart is een essentieel onderdeel voor iedereen die van plan is games te spelen of video's op zijn pc te bewerken.

Deze koopgids helpt je te bepalen welke grafische kaart je moet kopen op basis van je budget en specifieke behoeften.

Wat is een grafische kaart?

Een grafische kaart maakt de afbeeldingen die u op uw monitor ziet.

Terwijl basiscomputers geïntegreerde grafische afbeeldingen bieden die in het moederbord zijn ingebouwd, is een speciale grafische kaart een apart stuk hardware (vaak behoorlijk dik) dat aan het systeem wordt toegevoegd via een sleuf op het moederbord.

Het is van vitaal belang voor iedereen die games op zijn pc wil spelen of video's wil bewerken. De nieuwste games draaien of een video bewerken (vooral met een hoge resolutie) is een van de meest complexe taken die een computer kan uitvoeren.

5 Dingen om te overwegen bij het kopen van een grafische kaart

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerde gaming-pc of videobewerkingsapparaat hebt. Een speciale grafische kaart van hoge kwaliteit kan een slechte monitor, trage SSD of andere hardware niet goedmaken.

De vijf belangrijkste punten waar u aan moet denken voordat u een grafische kaart koopt, zijn:

  • Kosten
  • Processor/geheugen
  • Laptop versus desktop
  • Kenmerken
  • Beschikbaarheid

Hoeveel moet een grafische kaart kosten?

Zoals bij veel gaming-pc-componenten, kan de prijs van een grafische kaart sterk variëren. Hoe minder u beta alt, hoe meer compromissen u moet sluiten. Dat betekent echter niet dat het in sommige gevallen niet de moeite waard is om een goedkope grafische kaart te kopen.

Door aanhoudende problemen met de toeleveringsketen kosten grafische kaarten veel meer dan vroeger, omdat het moeilijk is om cruciale componenten te bemachtigen. Sommige grafische kaarten verkopen boven de door de fabrikant aanbevolen verkoopprijzen (MSRP's).

In sommige gevallen is het goedkoper om een grafische kaart te kopen als onderdeel van een vooraf gebouwd systeem dan afzonderlijk.

Dat is echter niet altijd praktisch voor iemand die al een gaming-setup heeft die alleen een krachtigere grafische kaart mist.

Het is mogelijk om ongeveer $ 200 uit te geven aan een goedkope grafische kaart, $ 300-500 aan een mid-range optie en $ 1.000 plus aan de nieuwste en beste.

De onderstaande grafiek geeft weer wat u kunt verwachten.

Prijsklasse Wat u kunt verwachten
$200-$300 Kan games aan die geen high-end graphics en oudere games bevatten. Het beste voor gebruikers die geen games met hoge resolutie hoeven te spelen en die kleine of korte video's willen bewerken.
$300-$500 In staat om de nieuwste games te spelen, maar het kan zijn dat je resoluties en detailniveaus moet aanpassen om te voorkomen dat je stottert - het beste voor gamers die graag op 1080p spelen. Videobewerking is ook het meest geschikt bij 1080p-kwaliteit.
$1000+ In staat om de nieuwste games met een hoge resolutie te spelen, inclusief 4K-gaming. Ook toekomstbestendig, dus toekomstige games zullen goed spelen met zo'n kaart, ideaal voor 4K-videobewerking.

De meeste spelers en editors zullen blij zijn met een $300-$500 grafische kaart.

Welke processor en geheugen heeft een grafische kaart nodig?

Grafische kaarten komen van twee merken: AMD Radeon en Nvidia GeForce. Momenteel biedt Nvidia de beste grafische kaarten met de RTX 30-serie grafische kaarten.

Als geld geen rol speelt, is de GeForce RTX 3090 Ti de beste. De 3060 of 3070 is echter vaak veel betaalbaarder, terwijl de 3050 nog gemakkelijker te verkrijgen is.

Voor iemand die games wil spelen met 4K-resoluties of 4K-video's wil bewerken, is de RTX 30-serie de beste optie vanwege zijn krachtige processor.

Het is echter ook de moeite waard om de AMD Radeon RX 6000-reeks te overwegen als je een kleiner budget hebt. Deze kaarten kunnen games spelen met een resolutie van 1080p met lagere grafische detailniveaus en kunnen 1080p-video's bewerken.

In beide gevallen geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de kaart. De GPU/processor uit de GeForce 20-serie is bijvoorbeeld het overwegen waard, maar is ouder en toch goedkoper dan de reeks uit de 30-serie.

In dezelfde geest geldt: hoe meer geheugen, hoe beter. Grafische kaarten gebruiken GPU RAM bekend als VRAM (Video Random Access Memory), met goedkopere kaarten die 4 GB of 8 GB bieden, terwijl de beste u 12 GB bieden.

In tegenstelling tot gewoon RAM, werkt het alleen met de grafische kaart om ervoor te zorgen dat u betere detailniveaus en kwaliteit krijgt.

Image
Image

Gebruikt u een laptop of desktop?

Als je een desktop-pc hebt, heb je meer opties voor het upgraden van je grafische kaart, maar het is essentieel om te controleren of je pc compatibel is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de voeding van uw pc voldoende stroom en het juiste type connector biedt. Houd ook rekening met de vormfactor van de kaart om ervoor te zorgen dat de kaart in uw bestaande computer past.

Krachtige grafische kaarten hebben vaak grote koellichamen en ventilatoren, die veel ruimte in beslag kunnen nemen.

Grafische kaarten worden aangesloten via PCI Express-sockets op het moederbord van je pc, maar zorg ervoor dat je moederbord up-to-date is en de relevante snelheid van PCIe heeft om ervoor te zorgen dat de grafische kaart zo goed mogelijk werkt.

Voor alle duidelijkheid: de kans is groot dat een grafische kaart fysiek compatibel is met het moederbord van uw pc, maar het moederbord kan de gegevens die door de grafische kaart worden gegenereerd niet snel genoeg verplaatsen. Je ziet dus geen prestatiewinst (alleen een lege portemonnee).

Het is ook handig om te controleren welke schermen de kaart ondersteunt, zoals HDMI of DisplayPort. Verschillende kaarten bieden verschillende aantallen poorten.

Laptopgebruikers kunnen de grafische kaart niet intern upgraden, maar het kopen van een externe grafische kaart is mogelijk. Deze zijn meestal veel duurder, dus voor veel gebruikers is het voordeliger om een nieuwe laptop te kopen voor gamen of videobewerking.

Image
Image

Welke functies zijn er met grafische kaarten?

Controleer de functies van een grafische kaart voordat u deze koopt. U wilt bijvoorbeeld dat het overeenkomt met de rest van de specificaties van uw pc en uw monitor.

Hoewel je misschien een grafische kaart koopt die games met een resolutie van 4K kan draaien, zul je niet profiteren van de voordelen van de grafische kaart als de processor van je systeem veroudert en deze niet kan bijhouden.

Als je gamingmonitor ouder is, kan hij ook moeite hebben om de resoluties van de kaart bij te houden.

Het is ook handig om na te denken over de verversingssnelheid van je monitor. Een monitor die slechts een verversingssnelheid van 60 Hz kan halen, zal niet zo goed werken met de nieuwste grafische kaart.

GeForce RTX 20-serie en Radeon RX 6000-kaarten en hoger kunnen raytracing gebruiken, wat zorgt voor natuurlijke verlichting en schaduwen, op voorwaarde dat de rest van je systeem redelijk robuust is.

Hoe gemakkelijk verkrijgbaar zijn de nieuwste grafische kaarten?

Vanwege problemen met de toeleveringsketen zijn niet alle nieuwste grafische kaarten altijd beschikbaar. Als dat zo is, kunnen ze vanwege de vraag vaak ver boven de winkelprijzen worden geprijsd.

Zet uw hart niet op een veelgevraagde grafische kaart, omdat u mogelijk lang moet wachten op de terugkeer van de voorraad. Wees flexibel met uw aankoop.

Als je degene ziet die het beste bij je past, koop hem dan, want hij zal waarschijnlijk snel verkopen.

Wie moet een grafische kaart kopen?

Niet iedereen heeft een speciale grafische kaart nodig. Dit is wie er baat bij heeft.

  • Avid gamers. Fanatieke gamers willen genieten van hun favoriete games met een hoge resolutie en met een geweldig detailniveau. Je hebt een speciale grafische kaart nodig om de meest veeleisende games zoals Forza Horizon 5 of Cyberpunk 2077 te spelen.
  • Video-editors. Als je video's voor plezier of zaken wilt bewerken, heb je een speciale grafische kaart van goede kwaliteit nodig, vooral als je video's met 4K-resoluties bewerkt.
  • Streamers Meestal kijken mensen naar streamingcontent van spelers die de games in hun beste kwaliteit kunnen vertonen. Op Twitch wil je een game snel en op een behoorlijk kwaliteitsniveau kunnen spelen. Niemand zal een streamer willen zien worstelen om een game te laden of tussen fasen te wisselen.

Wat moet ik doen nadat ik een grafische kaart heb gekocht?

Als je net een nieuwe grafische kaart hebt gekocht, zijn er een paar dingen die je misschien meteen daarna wilt doen.

  • Koop een nieuwe monitor. Als uw bestaande monitor verouderd, ha alt u niet het beste uit uw grafische kaart. Upgrade naar een nieuwe die de resolutie aankan die de grafische kaart biedt en een hoge verversingssnelheid of lage invoervertraging. Die functies betekenen minder risico op bewegingsonscherpte of een lelijk uitziende foto.
  • Koop nieuwe pc-componenten. Koop nieuwe componenten als u een upgrade naar een nieuwe grafische kaart hebt uitgevoerd en u zich realiseert dat uw systeem nog steeds een beetje traag is. Het kopen van iets als een nieuwe CPU of extra RAM kan een verschil maken om ervoor te zorgen dat je game of videobewerkingssessie soepeler verloopt.
  • Koop een nieuwe game. Zelfs als je een grafische kaart hebt gekocht om video te bewerken, is het een geweldig idee om jezelf te trakteren op een nieuwe game. Je kunt laten zien hoeveel betere prestaties je hebt nu je een nieuwe grafische kaart hebt.

PC-componenten nodig? We hebben de recensies:

  • Processors
  • Videokaarten

Meer tips voor het kopen van een grafische kaart

Voordat u besluit een grafische kaart te kopen, zijn er een paar andere dingen die u kunt overwegen.

  • Heeft u een grafische kaart nodig? Als u niet veel veeleisende games speelt of video's bewerkt, is uw huidige setup wellicht voldoende. Koop geen nieuwe grafische kaart als uw werk/spel er geen gebruik van zal maken. Gebruik uw geld voor andere componenten waar u waarschijnlijk meer profijt van zult hebben (grotere monitor, snellere SSD, enz.).
  • Een vooraf gebouwd systeem is misschien beter. Grafische kaarten kosten vaak veel, maar u kunt vaak geld besparen in plaats van een afzonderlijk onderdeel te kopen door een nieuw vooraf gebouwd systeem te kopen. Controleer of het beter is om een heel nieuw systeem te kopen dan een onderdeel ervan.

  • Controleer de systeemvereisten. Als er specifieke games zijn die je wilt spelen, is het de moeite waard om iets als Can You Run It te controleren om te zien welke grafische kaart je nodig hebt en eventuele andere componenten helpen de prestaties van een game te versnellen.

FAQ

    Hoe update ik een grafische kaart?

    Het upgraden van een grafische kaart is een relatief eenvoudig proces waarbij je meestal de oude loskoppelt, verwijdert en de nieuwe plaatst. U moet voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van een aardingsband en het ontladen van eventuele statische elektriciteit die u bij u draagt, om beschadiging van uw componenten te voorkomen.

    Welke grafische kaart heb ik?

    Een deel van het kopen van een grafische kaart is ervoor zorgen dat je er een krijgt met betere statistieken dan degene die je hebt. Om uw huidige grafische kaart in Windows 11 te controleren, opent u Taakbeheer en gaat u naar Performance > GPU Klik in Windows 10 met de rechtermuisknop op Start > Apparaatbeheer > Beeldschermadapters > GPU

Aanbevolen: