USB4 en Thunderbolt 4 komen eraan, en snel

Inhoudsopgave:

USB4 en Thunderbolt 4 komen eraan, en snel
USB4 en Thunderbolt 4 komen eraan, en snel
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • USB4.0 is als USB 3.2, alleen sneller.
  • Thunderbolt 4 is precies hetzelfde als Thunderbolt 3.0 in termen van snelheid en mogelijkheden.
  • Je zult waarschijnlijk nog steeds de verkeerde kabel pakken.
Image
Image

USB4 en Thunderbolt 4 komen naar een apparaatpoort bij jou in de buurt, en voegen nog een reeks opties toe aan de verwarring van mogelijkheden die USB-C is.

Het goede nieuws is dat Thunderbolt 4 eenvoudig is. Het slechte nieuws is dat USB4 niet minder verwarrend wordt. Hoe dan ook, al uw oude USB- en Thunderbolt-apparaten werken nog steeds wanneer ze op de nieuwe poorten zijn aangesloten. Maar we lopen op de zaken vooruit. Thunderbolt is nog steeds beter, maar minder beter. En USB4 is sneller, maar nog steeds gefragmenteerd en nog steeds veel te afhankelijk van identieke kabels.

"Thunderbolt 4-kabels zijn zowat de meest universele kabel die je nu kunt krijgen. Compatibel met alle versies van Thunderbolt, evenals alle specificaties van USB-C, inclusief USB 4", zegt Thunderbolt-accessoiremaker CalDigit op Twitter.

Rollin', in Mijn 4.0

Het eerste punt van verwarring is met de namen. USB-C is de naam van de poort en de stekker. USB-3.0, 3.1, 3.2 gen.2 en 4.0 zijn de namen van de verschillende USB-standaarden die dezelfde poort gebruiken. Thunderbolt gebruikt ook dezelfde poort en stekker. En om de verwarring nog groter te maken, kan dezelfde poort worden gebruikt om alleen stroom te leveren, zonder enige data.

Het probleem zijn echter nooit de poorten, maar de kabels. Een 1,8 meter lange kabel die is ontworpen voor het opladen van telefoons, kan al dan niet gegevens doorgeven, en als dat zo is, zal het ver onder de USB-3.2-specificatie zijn. En als u Thunderbolt-apparaten wilt gebruiken, moet u dure Thunderbolt-gecertificeerde kabels gebruiken, die duur zijn. Pro-tip: zoek naar Thunderbolt-apparaten met een kabel in de doos. Het is gegarandeerd compatibel en kan tot ongeveer $ 50 besparen. Het is het niet waard om vals te spelen met een Thunderbolt-kabel.

Ook belangrijk is de lengte. Wil een kabel volledige USB 3.2 gen.2 of 4 snelheden leveren, dan moet deze behoorlijk kort zijn. Terwijl een USB-C-stroomkabel alleen stroom hoeft te leveren, kan deze dus veel langer zijn.

Kortom, USB-C en Thunderbolt zijn geweldig, zolang je maar de juiste kabel hebt. Zo niet, dan verandert het snel in een nachtmerrie.

"Sommige apparaten kunnen niet worden opgeladen met opladers die Power Delivery ondersteunen, ook al hebben ze een USB-C-poort. Mijn OnePlus-telefoonoplader laadt bijvoorbeeld mijn Google Pixelbook niet op", vertelde elektrotechnisch ingenieur Rob Mills aan Lifewire via e-mail."Aangezien de gemeenschappelijke fysieke USB-C-interface hetzelfde is, is er geen manier waarop een consument dit zou kunnen achterhalen. Een oplossing zou zijn om de opladers duidelijk te markeren als ondersteunend aan een bepaalde stroomstandaard."

4 tegen 4

Laten we eens kijken naar het verschil tussen Thunderbolt en USB. Ze delen exact dezelfde poort, maar bieden verschillende mogelijkheden. Thunderbolt is een superset van USB. Als je een Thunderbolt-poort op je computer hebt, kun je er ook elk USB-C-apparaat op aansluiten, en het zal gewoon werken.

Thunderbolt 4 is eigenlijk in alle opzichten hetzelfde als Thunderbolt 3, behalve dat het naleving voor USB4 toevoegt, terwijl Thunderbolt 3.0 alleen gegarandeerd werkte met USB 3.

Image
Image

Historisch gezien was het belangrijkste verschil tussen TB en USB snelheid en bandbreedte. Thunderbolt biedt tot 40 GB/s gegevensoverdracht, maar nu heeft USB4 deze ingehaald, met de mogelijkheid om dezelfde snelheid te bieden. Dit is fantastisch voor zaken als USB-C SSD-schijven of grote USB-C-schermen, maar sommige USB4-compatibele computers bieden slechts 20 GB/s, wat is toegestaan door de 4.0-specificaties.

Maar Thunderbolt heeft nog steeds een paar voordelen. Een daarvan is dat Thunderbolt is ontworpen om in serie te worden geschakeld, zodat u een Thunderbolt-apparaat kunt aansluiten op bijvoorbeeld een MacBook Pro en vervolgens een ander Thunderbolt-apparaat op het eerste kunt aansluiten. Het tweede apparaat krijgt stroom en kan theoretisch op volle snelheid draaien (afhankelijk van hoeveel data het eerste Thunderbolt-apparaat gebruikt).

Dus, wat kun je ermee doen?

Het korte antwoord is "alles, alleen sneller." USB-aangesloten SSD's kunnen nu net zo snel werken als Thunderbolt-exemplaren. Een Thunderbolt 4-dock zou een reeks supersnelle USB4-poorten moeten kunnen bieden, die uw Thunderbolt-verbinding misschien verzadigen, maar het zal heel leuk zijn totdat u dat doet.

Uiteindelijk lost USB4 niet het grootste probleem van USB-C op - de gemakkelijk te verwisselen kabeltypes - maar het zal alles sneller maken, wat altijd goed nieuws is.

Aanbevolen: