Uw budget Windows-laptop kan een serieuze grafische boost krijgen

Inhoudsopgave:

Uw budget Windows-laptop kan een serieuze grafische boost krijgen
Uw budget Windows-laptop kan een serieuze grafische boost krijgen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • AMD's Ryzen 6000 mobiele processors zullen de geïntegreerde grafische prestaties ruwweg verdubbelen.
  • Beeldverbeterings-tovenarij zoals Radeon Super Resolution kan de spelprestaties verder verbeteren.
  • 1080p/60 FPS-gaming wordt mogelijk op Windows-laptops op instapniveau met de nieuwe hardware van AMD.
Image
Image

AMD staat op het punt goedkope Windows-laptops een serieuze grafische upgrade te geven.

Het bedrijf kondigde zijn nieuwe Ryzen 6000 mobiele processors aan op CES 2022. Hoewel de CPU-kernen een bescheiden update krijgen, is het echte nieuws de upgrade naar de geïntegreerde grafische kaart van Ryzen. Ryzen 6000-chips gebruiken de RDNA 2-architectuur die te vinden is in de PlayStation 5 en Xbox Series X-gameconsoles.

"De overgang naar RDNA 2 verhoogt effectief elke grafische bron met 50 tot 100 procent. Het nettoresultaat daarvan is dat RDNA 2 in gaming-graphics twee keer zo snel is ", zei Robert Hallock, AMD's Director of Technical Marketing, in een videogesprek.

RDNA 2 betekent twee keer zoveel prestatie

AMD's eerdere Ryzen mobiele APU's kunnen veel 3D-games spelen met 1080p en 30 frames per seconde bij bescheiden detailinstellingen. De upgrade naar RDNA 2 belooft dat ongeveer te verdubbelen, waardoor 60 FPS-gameplay mogelijk wordt in titels als Fortnite en Doom Eternal met een resolutie van 1080p.

De Ryzen APU's hebben een truc in petto voor het aanpakken van meer veeleisende games: FidelityFX Super Resolution. Het is een algoritme voor beeldverbetering dat wordt gebruikt om een game weer te geven met een lagere resolutie dan de oorspronkelijke resolutie en de kwaliteit te verbeteren zodat het vergelijkbaar is met spelen met de oorspronkelijke resolutie.

Image
Image

AMD gebruikte Far Cry 6 als voorbeeld en beweerde dat het gemiddeld 59 FPS kan halen bij lage details op een laptop met een Ryzen 6800U met FSR ingesteld op 1080p-kwaliteitsmodus. Dat is indrukwekkend, niet in de laatste plaats omdat de officiële minimumvereisten van Ubisoft voor Far Cry 6 zeggen dat een pc op zijn minst een AMD Radeon RX 460 of Nvidia GTX 960 desktopvideokaart moet hebben.

Er is meer. AMD heeft ook Radeon Super Resolution onthuld, een functie die werkt als FSR maar kan worden toegepast op elk spel (slechts enkele tientallen titels ondersteunen FSR). "De beeldkwaliteit is bij elke preset iets lager dan bij FSR, maar het werkt met elke game", zegt Hallock. "In onze tests is het nog eens 30 tot 50 procent prestatieverbetering waard."

Hoe zit het met de competitie?

Ryzen 6000 is een upgrade ten opzichte van Ryzen 5000. Maar hoe staat het naast de geïntegreerde graphics van Intel en Apple?

De Intel-vergelijking is eenvoudig. Ryzen 6000 zou een stuk sneller moeten zijn. AMD's interne tests claimen een prestatieverbetering van 1,2 tot drie keer die van Intel's Xe geïntegreerde grafische kaart, afhankelijk van de game. Je moet interne tests met een korreltje zout nemen, maar deze resultaten zouden niet verrassend moeten zijn, aangezien de snelste Ryzen 5000 APU's al concurrerend zijn (hoewel vaak een beetje achter) Intel's Xe.

Apple's M1 kan ook achterblijven bij AMD's nieuwste. Ryzen 5000 APU's hebben de neiging om slechter te presteren dan de Apple M1-chip op instapniveau in grafische benchmarks zoals de OpenCL-test van Geekbench 5, maar vaak niet veel, dus een tweevoudige winst voor Ryzen 6000 zou AMD een voorsprong geven. Het is echter een complexe vergelijking die pas een goed antwoord krijgt als laptops met AMD Ryzen 6000-hardware in de winkelrekken liggen.

Image
Image

Boon voor budgetkopers

Ryzen 6000 zal de meeste laptops met discrete graphics niet bedreigen (hoewel AMD zegt dat het de Nvidia MX450 op instapniveau kan verslaan), maar het zal de baseline grafische prestaties die laptopkopers kunnen verwachten aanzienlijk verbeteren.

Het verschijnt als eerste in high-end Windows-laptops, zoals de Lenovo ThinkPad Z-serie. Dunne en lichte laptops zoals de Z-serie passen vaak in kleinere modellen met discrete graphics, waardoor ze kunnen vertrouwen op geïntegreerde. Ryzen 6000 maakt dat compromis minder pijnlijk.

De hardware zal dan tegen het einde van 2022 en in 2023 doorsijpelen naar budgetmachines, en waarschijnlijk Ryzen 5000 vervangen in populaire laptops zoals de Acer Swift 3 en HP 14. Dat is geweldig nieuws voor degenen die het geld niet hebben, of de noodzaak om een knallende gaming-laptop op te halen met een prijs van meer dan $ 1.000.

Meer lezen? Bekijk hier al onze CES 2022-dekking.

Aanbevolen: