Is de iPad een hulpmiddel voor serieuze fotografen?

Inhoudsopgave:

Is de iPad een hulpmiddel voor serieuze fotografen?
Is de iPad een hulpmiddel voor serieuze fotografen?
Anonim

De iPad kan veel van de functies van een laptop vervangen, maar is het een handig hulpmiddel voor fotografen? Het antwoord ligt in het iPad-model dat u kiest en of u van plan bent de iPad te gebruiken om foto's te maken, te bewerken of op te slaan en te bekijken.

Hoewel de vroege iPad-modellen ondermaats waren voor serieuze fotografen, biedt de iPad Pro functies die zeker in de smaak zullen vallen bij shutterbugs.

iPad Pro-cameraspecificaties

De iPad Pro (5e generatie), uitgebracht in 2021, heeft een 12 megapixel brede en een 10 MP ultrabrede camera met heldere TruTone-flitser. Eerdere iPad Pro-modellen hadden ook twee camera's: een 12-megapixelcamera voor het vastleggen van afbeeldingen en een 7 MP FaceTime-camera.

Met geavanceerde optische beeldstabilisatie maakt de 12 MP camera zelfs bij weinig licht indrukwekkende foto's, dankzij een diafragma van f/1.8. De zes-elementenlens van de 12 MP camera biedt digitale zoom tot 5x, autofocus en gezichtsdetectie. Naast de standaardmodi heeft de camera een burst-modus en een timermodus en kan hij panoramafoto's maken tot 63 MP.

Image
Image

De iPad Pro-camera heeft brede kleurenopname, belichtingsregeling, ruisonderdrukking en automatische HDR voor foto's. Elke foto is geo-tagged. U kunt uw afbeeldingen opslaan en openen op iCloud of ze op uw apparaat laten staan en ze later naar een computer overbrengen.

Zelfs als je de iPad liever niet gebruikt om foto's te maken, kun je hem gebruiken voor andere taken die verband houden met je fotografiebedrijf of persoonlijke fotobibliotheek.

Manieren waarop fotografen iPads gebruiken

De iPad is voor sommige fotografen een uitstekende metgezel in het veld. Het ondersteunt:

  • Back-up opslag.
  • Foto's bekijken, verwijderen en beoordelen op een groter scherm dan je camera biedt.
  • Bewijzen tonen aan klanten voordat ze een opnamelocatie verlaten.
  • Lichte fotobewerking en creatieve experimenten.
  • Foto's online plaatsen vanaf de weg.
  • Een mobiel portfolio maken.
  • Toegang bieden tot uw volledige fotobibliotheek met iCloud.

iPad als foto-opslag

Als je de iPad alleen wilt gebruiken als draagbaar opslag- en weergaveapparaat voor je RAW-camerabestanden, zijn er geen extra apps nodig, maar heb je de Lightning-naar-USB-camera-adapter van Apple nodig. Hiermee kunt u uw foto's van de camera naar de iPad overbrengen en ze bekijken in de standaard Foto's-app.

Als je je camera op de iPad aansluit, wordt de Foto's-app geopend. U selecteert welke foto's u naar de iPad wilt overbrengen. Wanneer u uw iPad met uw computer synchroniseert, worden de foto's toegevoegd aan de fotobibliotheek van uw computer.

Als je bestanden naar je iPad kopieert terwijl je op reis bent, heb je nog steeds een tweede kopie nodig om een goede back-up te maken. Als je genoeg geheugenkaarten voor je camera hebt, kun je kopieën op je kaarten bewaren of de iPad gebruiken om de foto's te uploaden naar iCloud of een online opslagservice zoals Dropbox.

Foto bekijken en bewerken op de iPad

Het iPad Pro-scherm heeft een typische helderheid van 600 nits met 1000 nits bij maximale helderheid op het volledige scherm en een P3-kleurengamma voor levensechte levendige kleuren die uw foto's prachtig laten uitkomen.

Als je meer wilt doen dan alleen je camerabestanden bekijken, heb je een app voor fotobewerking nodig. De meeste foto-apps voor de iPad werken met je RAW-camerabestanden.

Tot iOS 10 openden de meeste fotobewerkings-apps die beweerden RAW-ondersteuning te hebben de JPEG-preview. Afhankelijk van je camera en instellingen kan de JPEG een voorvertoning op volledige grootte zijn of een kleinere JPEG-miniatuur en bevat deze minder informatie dan de originele RAW-bestanden. De huidige iOS ondersteunt compatibiliteit op systeemniveau voor RAW-bestanden, en de M1-chipprocessor van de iPad Pro biedt de kracht om ze te verwerken.

Foto's bewerken op de iPad voelt meer als plezier dan als werk. U kunt vrij experimenteren omdat uw originele foto's nooit worden gewijzigd. Apple voorkomt dat apps rechtstreeks toegang hebben tot bestanden, dus er wordt altijd een nieuwe kopie gegenereerd wanneer u foto's op de iPad bewerkt.

Aanbevolen: