Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld

Inhoudsopgave:

Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld
Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld
Anonim

Het is echt een vreselijke manier om een dag te beginnen: je drukt op de aan/uit-knop op je computer en er gebeurt niets.

Er zijn veel redenen waarom een computer niet aangaat en vaak heel weinig aanwijzingen over wat het probleem zou kunnen zijn. Het enige symptoom is meestal het simpele feit dat "niets werkt", wat niet veel is om verder te gaan.

Image
Image

Eerst: maak je geen zorgen, je bestanden zijn waarschijnlijk in orde

De meeste mensen raken in paniek wanneer ze worden geconfronteerd met een computer die niet wil opstarten, bang dat al hun kostbare gegevens voor altijd verdwenen zijn.

Het is waar dat de meest voorkomende reden waarom een computer niet start, is omdat een stuk hardware defect is of een probleem veroorzaakt, maar die hardware is meestal geen harde schijf, het deel van uw computer dat opslaat al je bestanden.

Met andere woorden, je apps, muziek, documenten, e-mails en video's zijn waarschijnlijk veilig - ze zijn op dit moment alleen niet toegankelijk.

Om dit probleem op te lossen, lees hieronder verder en kies de gids voor probleemoplossing die het beste overeenkomt met de manier waarop uw computer werkt.

De volgende technieken zijn van toepassing ongeacht welk Windows-besturingssysteem is geïnstalleerd, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Bovendien zijn ze van toepassing op alle pc-apparaten. Met andere woorden, ze helpen als uw desktop of laptop niet wordt ingeschakeld, of zelfs als uw tablet niet wordt ingeschakeld. We zullen onderweg alle belangrijke verschillen noemen.

Als je dit niet zelf wilt oplossen, ga dan naar Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.

Computer vertoont geen teken van macht

Probeer deze stappen als uw computer niet aan gaat en helemaal geen teken van stroomtoevoer vertoont - geen draaiende ventilatoren en geen lampjes op de laptop of tablet, noch op de voorkant van de computerbehuizing als u een bureaublad gebruiken.

Maak je nog geen zorgen over de monitor, ervan uitgaande dat je een desktop of een extern beeldscherm gebruikt. Als de computer niet opstart vanwege een stroomstoring, kan de monitor zeker niets van de computer weergeven. Uw monitorlampje zal waarschijnlijk oranje/geel zijn als uw computer is gestopt met het verzenden van informatie naar de computer.

Computer gaat aan en uit

Volg deze stappen als, wanneer u uw computer aanzet, deze onmiddellijk weer uitschakelt. Je hoort misschien de ventilatoren in je computer aangaan, ziet sommige of alle lampjes op je apparaat aangaan of knipperen, en dan stopt het allemaal.

Je ziet niets op het scherm en je hoort wel of niet piepjes, piepcodes genaamd, die van de computer komen voordat deze vanzelf uitschakelt.

Net als in het vorige scenario, maak je geen zorgen over de staat waarin je externe monitor zich bevindt, als je die hebt. U kunt ook een monitorprobleem hebben, maar het is nog niet mogelijk om dat helemaal te weten.

Computer gaat aan, maar er gebeurt niets

Als je computer stroom lijkt te krijgen nadat je hem hebt ingeschakeld, maar je ziet niets op het scherm, probeer dan deze stappen voor probleemoplossing.

In deze situaties blijven de aan/uit-lampjes branden, hoor je de ventilatoren in je computer draaien (ervan uitgaande dat die er zijn), en hoor je misschien wel of geen piepjes van binnenuit.

Deze situatie komt waarschijnlijk het meest voor in onze ervaring met computers die niet willen opstarten. Helaas is het ook een van de moeilijkste om problemen op te lossen.

Computer stopt of herstart continu tijdens de POST

Gebruik deze handleiding wanneer uw computer aangaat, ten minste iets op het scherm laat zien, maar dan stopt, bevriest of keer op keer opnieuw opstart tijdens de Power On Self Test.

De POST op uw computer kan op de achtergrond plaatsvinden, achter het logo van uw computermaker, of u ziet mogelijk bevroren testresultaten of andere berichten op het scherm die geen tekenen van vooruitgang vertonen.

Gebruik deze gids voor probleemoplossing niet als u een probleem tegenkomt tijdens het laden van het besturingssysteem, dat optreedt nadat de zelftest bij inschakelen is voltooid. Problemen oplossen met Windows-gerelateerde redenen waarom uw computer niet opstart, begin met de volgende stap hieronder.

Windows begint te laden, maar stopt of start opnieuw op op een BSOD

Als je computer Windows begint te laden, maar stopt en een blauw scherm weergeeft met informatie erop, probeer dan deze stappen. Mogelijk ziet u het opstartscherm of het logo van Windows niet voordat het blauwe scherm verschijnt.

Dit soort fouten wordt een STOP-fout genoemd, maar wordt vaker een Blue Screen of Death of een BSOD genoemd. Het ontvangen van een BSOD-fout is een veelvoorkomende reden waarom een Windows-computer niet start.

Kies deze gids voor probleemoplossing, zelfs als de BSOD op het scherm knippert en uw computer automatisch opnieuw opstart zonder u tijd te geven om te lezen wat er staat.

Windows begint te laden, maar stopt of start opnieuw op zonder een fout

Probeer deze stappen wanneer uw computer opstart, Windows begint te laden, maar dan steeds weer vastloopt, stopt of opnieuw opstart zonder enige foutmelding te genereren.

Het stoppen, bevriezen of opnieuw opstarten kan gebeuren op het opstartscherm van Windows of zelfs op een zwart scherm, met of zonder een knipperende cursor.

Als u vermoedt dat de Power On Self Test nog steeds aan de gang is en dat Windows nog niet is opgestart, is een betere gids voor probleemoplossing voor waarom uw computer niet kan worden ingeschakeld, degene van hierboven genaamd Computer Stops of wordt continu opnieuw opgestart tijdens de POST. Het is een dunne lijn en soms moeilijk te zien.

Als je computer niet opstart en je een blauw scherm ziet knipperen of op het scherm blijft staan, ervaar je een blauw scherm des doods en moet je de bovenstaande probleemoplossingsgids gebruiken.

Windows keert herhaaldelijk terug naar opstartinstellingen of ABO

Gebruik deze handleiding wanneer niets anders dan het scherm Opstartinstellingen (Windows 11/10/8) of Geavanceerde opstartopties (Windows 7/Vista/XP) verschijnt telkens wanneer u uw computer opnieuw opstart en geen van de opstartopties van Windows werkt.

In deze situatie, ongeacht welke Veilige modus-optie je kiest, stopt je computer uiteindelijk, bevriest of herstart vanzelf, waarna je weer terug bent bij het menu Opstartinstellingen of Geavanceerde opstartopties.

Dit is een bijzonder vervelende manier om een opstartprobleem te ervaren, omdat je de ingebouwde manieren van Windows probeert te gebruiken om je probleem op te lossen, maar je komt nergens met een van hen.

Windows stopt of start opnieuw op op of na het inlogscherm

Probeer deze handleiding voor het oplossen van problemen wanneer uw computer wordt ingeschakeld. Windows toont het inlogscherm, maar bevriest, stopt of herstart hier of op elk moment daarna.

Het stoppen, bevriezen of opnieuw opstarten kan gebeuren op het Windows-inlogscherm, terwijl Windows u aan het inloggen is, of op elk moment totdat Windows volledig wordt geladen.

Computer start niet volledig vanwege een foutmelding

Als uw computer wordt ingeschakeld maar op enig moment stopt of vastloopt en een foutmelding van welke aard dan ook toont, gebruik dan deze gids voor probleemoplossing.

Foutmeldingen zijn mogelijk op elk moment tijdens het opstartproces van uw computer, inclusief tijdens de POST, op elk moment tijdens het laden van Windows, helemaal tot aan het verschijnen van het Windows-bureaublad.

De enige uitzondering op het gebruik van deze gids voor probleemoplossing voor een foutmelding is als de fout een Blue Screen of Death is. Zie de bovenstaande stap Windows begint te laden maar stopt of start opnieuw op bij een BSOD voor een betere gids voor het oplossen van problemen met BSOD.

FAQ

    Waarom gaat mijn computerscherm niet aan?

    Als je computer aan gaat maar de monitor niet werkt, controleer dan eerst alle kabels om er zeker van te zijn dat er niets los zit of niet is aangesloten. Controleer vervolgens de instellingen voor helderheid en contrast van de monitor om er zeker van te zijn dat ze niet te laag zijn. U kunt ook proberen de monitor met een andere pc te gebruiken; als het werkt, ligt het probleem mogelijk bij uw computer.

    Waarom gaat mijn computer niet aan vanuit de slaapstand?

    Als u uw computer niet uit de slaapstand kunt halen, is het mogelijk dat uw BIOS de stroom naar de poorten vermindert waarop uw monitor en/of Bluetooth-apparaten (muis, toetsenbord, enz.) zijn aangesloten. Als u een laptop gebruikt, kunt u ze bij sommige niet uit de slaapstand halen met externe Bluetooth-apparaten. Het is ook mogelijk dat u uw Windows-instellingen moet controleren en de mogelijkheid moet inschakelen om het toetsenbord uw computer te laten wekken wanneer u op een toets drukt.

Aanbevolen: