Alles wat u moet weten over HDMI-kabeltypen

Inhoudsopgave:

Alles wat u moet weten over HDMI-kabeltypen
Alles wat u moet weten over HDMI-kabeltypen
Anonim

HDMI-kabels zijn de belangrijkste manier om apparaten aan te sluiten op een tv of thuisbioscoopopstelling. HDMI-kabels kunnen video-, audio- en beperkte besturingssignalen zoals HDMI-CEC doorgeven.

Waar vindt u HDMI-kabelaansluitingen

Apparaten die mogelijk HDMI-aansluitingen hebben, zijn onder meer:

  • TV's, videoprojectoren en pc-monitoren.
  • DVD-, Blu-ray- en Ultra HD-spelers.
  • Kabel-/satellietdozen en DVR's.
  • Thuisbioscoopontvangers.
  • Mediastreamers.
  • Gameconsoles.
  • PC's en laptops.
  • Selecteer digitale camera's, camcorders en smartphones.
Image
Image

HDMI-kabeltypes

HDMI-kabels bieden verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de signaaloverdrachtsnelheid (bandbreedte) en de HDMI-versie waaraan de kabels zijn gekoppeld.

Dit zijn de soorten HDMI-kabels:

  • Standaard HDMI-kabel: deze kabels zijn ontworpen voor veelgebruikte HDTV-uitzendingen, kabel- en satelliet-tv-resoluties (tot 720p en 1080i) met een bandbreedtecapaciteit tot 5 Gbps. Het is geoptimaliseerd voor HDMI-versies 1.0 tot 1.2a.
  • Standaard Automotive HDMI-kabel: Dit kabeltype heeft dezelfde mogelijkheden als een standaard HDMI-kabel, maar wordt gebruikt om draagbare dvd-spelers of dvd-spelers voor in de auto en andere apparaten aan te sluiten op - auto videoschermen. Er is extra afscherming aangebracht om interferentie van andere elektrische systemen en bedrading van auto's te onderdrukken.
  • High-Speed HDMI-kabel: Dit type kabel is ontworpen om videoresoluties van 1080p en 4K (30 Hz) aan te kunnen en biedt ondersteuning voor 3D en Deep Color. Bandbreedte overdrachtssnelheden tot 10 Gbps worden ondersteund. Het is geoptimaliseerd voor HDMI-versies 1.3 tot 1.4a.
  • High-Speed Automotive HDMI-kabel: Dit type ondersteunt dezelfde functies als High-Speed HDMI-kabels, maar is geoptimaliseerd voor de auto-omgeving.
  • Premium High-Speed HDMI-kabel: Dit kabeltype is ontworpen voor betrouwbare overdracht van video met 4K/UltraHD-resolutie, inclusief 4K/60 Hz, HDR en uitgebreid kleurbereik. Ondersteuning voor kabelbandbreedte is 18 Gbps en is geoptimaliseerd voor HDMI-versies 2.0/a/b.
  • Ultra High-Speed HDMI-kabel: dit kabeltype bevat alle mogelijkheden van de andere kabels met extra ondersteuning voor 8K-video met HDR en zelfs 10k-resolutie. Het ondersteunt tot 48 Gbps bandbreedte (overdrachtssnelheid) en is minder gevoelig voor EMI (elektromagnetische interferentie) veroorzaakt door sommige draadloze apparaten. Dit kabeltype is geoptimaliseerd voor HDMI-versie 2.1.
Image
Image

HDMI-kabels met ingebouwde Ethernet: er zijn ook standaard-, high-speed, premium high-speed en ultra high-speed HDMI-kabels die mogelijk een extra HDMI-kabel ondersteunen Ethernet-kanaal (HEC). Deze kabels zijn ontworpen om meerdere HDMI-aangesloten apparaten in staat te stellen een enkele traditionele Ethernet-verbinding te delen met een breedbandrouter met snelheden tot 100 Mb/sec. Deze functie is echter normaal gesproken niet geïmplementeerd op apparaten.

Image
Image

HDMI-connectortypes

Naast kabels zijn er vier typen HDMI-eindconnectoren, afhankelijk van de toepassing.

Normaal formaat (Type A): Een HDMI-kabel met een connector van normaal formaat wordt meestal gebruikt om bronapparaten aan te sluiten, zoals dvd/Blu-ray/Ultra HD-spelers, computers, mediastreamers, kabel-/satellietboxen en videogameconsoles tot tv's, videoprojectoren en home theater-ontvangers.

Image
Image

Miniformaat (Type C): HDMI-kabels met miniconnectoren worden gebruikt op DSLR-camera's en tablets van standaardformaat. Het uiteinde dat op de camera of tablet wordt aangesloten, is een mini-HDMI-connector. Het andere uiteinde van de kabel is een connector van standaardformaat die kan worden aangesloten op een tv, pc-monitor of videoprojector.

Image
Image

Micro-formaat (Type D): Micro HDMI wordt gebruikt op kleinere draagbare apparaten zoals digitale camera's, smartphones en kleinere tablets. Een micro-HDMI-kabel heeft een microconnector aan het ene uiteinde en een HDMI-connector van standaardformaat aan het andere.

Image
Image

Automotive (Type E): Er is een speciale connector voor Automotive HDMI-kabels.

Image
Image

Bottom Line

HDMI kan ook worden gebruikt in combinatie met andere soorten verbindingen. Er zijn bijvoorbeeld HDMI/DVI-, HDMI/Display Port-, HDMI/USB-C- en HDMI/MHL-adapterconnectoren en -kabels mocht u die opties nodig hebben.

Meer HDMI-kabelfuncties om te overwegen

HDMI-kabels kunnen ook extra functies bevatten die zijn ontworpen om de signaaloverdracht tussen apparaten te verbeteren.

  • Passieve HDMI-kabel: De meeste HDMI-kabels zijn passief. Dat betekent dat het ene uiteinde naar een bron gaat en het andere naar een thuisbioscoopontvanger of videoscherm, en het signaal wordt overgedragen. De kabel is ook bidirectioneel, wat betekent dat u beide uiteinden kunt aansluiten op een HDMI-ingang of -uitgang. Passieve HDMI-kabels moeten een stabiel signaal kunnen leveren tot een lengte van 15 voet.
  • Actieve (versterkte) HDMI-kabel: Bij langere HDMI-kabels kan een extra boost nodig zijn om een stabiel signaal over te dragen. Actieve HDMI-kabels bevatten versterkingscircuits in een van de aansluitkoppen. In de meeste gevallen wordt de stroom intern geleverd. Het is echter mogelijk dat u een actieve kabel vindt die een externe voedingsbron verbindt via een kleine kabel die van een van de HDMI-connectoruiteinden wordt aangesloten op een USB-voedings- of AC-adaptervoedingsbron.
  • Optische HDMI-kabel: Op dezelfde manier als digitale optische audioverbindingen, dragen optische HDMI-kabels signalen over via glasvezelkabel, in dit geval zowel video als audio. Optische HDMI-kabels hebben dezelfde soorten aansluituiteinden als andere HDMI-kabels. Een optische HDMI-kabel kan erg dun worden gemaakt. Het kan stabiele signalen over een langere afstand overbrengen dan andere HDMI-kabels zonder dat er externe voeding nodig is.

Actieve en optische HDMI-kabels zijn directioneel. Dit betekent dat het ene uiteinde het label source of 1 heeft en het andere uiteinde het label TV of 2. De kabel moet in de juiste richting worden aangesloten om te kunnen werken.

Er zijn andere manieren om HDMI over lange afstanden aan te sluiten met zowel bedrade als draadloze oplossingen.

Kooptips voor HDMI-kabels

Houd bij het kopen van een HDMI-kabel rekening met deze tips:

  • Koop kabels met de juiste connector voor uw apparaten.
  • Koop de juiste kabellengte. Koop geen kabel die te lang is en zorg ervoor dat de lengte niet zo kort is dat u de componenten niet genoeg kunt verplaatsen om gemakkelijke toegang tot de verbinding te bieden.
  • Betaal niet meer dan nodig is. Betaal geen $ 100 of meer voor een HDMI-kabel van 1,8 meter lang. De prijs weerspiegelt niet altijd de kwaliteit van de HDMI-kabel. Koop ook geen inferieure kabels. Als de verpakking een officieel certificeringslogo heeft, zal de kabel werken met verwijzing naar de andere vermelde specificaties. Er zijn HDMI-kabels van goede kwaliteit die slechts $ 10 voor 6 voet kosten. Als u online koopt, ga dan naar een gerenommeerde site zoals Amazon, Accell, Monoprice of CablestoGo.

Premium High- en Ultra Hi-Speed-kabels zullen hoger geprijsd zijn.

Image
Image
  • Koop HDMI-kabels die de mogelijkheden van uw apparaten ondersteunen. Als u bijvoorbeeld een 4K-tv/videoprojector, een thuisbioscoopontvanger en een Ultra HD Blu-ray- of streaming-speler heeft of upgradet naar een 4K-tv/videoprojector, zorg er dan voor dat de HDMI-kabels die tussen deze apparaten worden gebruikt, hoogwaardige high-speed kabels zijn.
  • Weet hoe u problemen met HDMI-verbindingen kunt oplossen.

U kunt oudere HDMI-componenten gebruiken met nieuwere componenten. Als je dat doet, heb je geen toegang tot nieuwere HDMI-functies, afhankelijk van wat de fabrikant ervoor kiest om in een specifiek product op te nemen.

Aanbevolen: