Hoe weet u hoe oud uw computer is

Inhoudsopgave:

Hoe weet u hoe oud uw computer is
Hoe weet u hoe oud uw computer is
Anonim

Wat te weten

  • Zoek het serienummer op met de opdracht wmic bios get serialnumber en onderzoek dit vervolgens met Google.
  • Controleer de BIOS-versie en -datum met het systeminfo commando.
  • Zoek naar de oorspronkelijke installatiedatum voor Windows in de resultaten van systeeminfo.

Als je overweegt je computer te upgraden of je afvraagt of je computer nog onder de garantie v alt, moet je weten hoe oud je computer is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen, en geen van hen is al te ingewikkeld.

Hoe weet u hoe oud uw computer is

De volgende methoden om erachter te komen hoe oud uw computer is, werken voor elke Windows-computer, tenzij anders vermeld.

  1. Als je je computer bij een fabrikant hebt gekocht, zou je een sticker met het serienummer op de achterkant van de computer moeten vinden als het een desktop-pc is, of de onderkant als het een laptop is. Als u geen sticker kunt vinden, kunt u het serienummer opzoeken door de opdrachtprompt te openen en wmic bios get serialnumber te typen en op Enter te drukken Zoek op Google of op de website van de fabrikant naar dat serienummer om het jaartal van uw computer te vinden.

    Image
    Image
  2. U kunt het onderzoek overslaan door systeminfo.exe te gebruiken om uw BIOS-versie te controleren. Dit omvat de datum waarop uw computer is gemaakt. Om de BIOS-versie te controleren, opent u de opdrachtprompt, typt u systeminfo.exe en drukt u op EnterU ziet de maand, de dag en het jaar van de BIOS-versie, die overeenkomen met het jaar waarin uw computer is gemaakt.

    Image
    Image
  3. Het spreekt vanzelf dat Windows op uw computer was geïnstalleerd toen deze oorspronkelijk in de fabriek werd ingesteld. Als u kunt bepalen wanneer Windows is geïnstalleerd, kunt u de leeftijd van uw computer meten. Dit is ook een item dat u kunt vinden als u de opdracht Systeminfo uitvoert. Zoek gewoon naar de Originele installatiedatum in de lijst met resultaten.

    Image
    Image

    Deze optie helpt alleen als je de originele versie van Windows gebruikt die was geïnstalleerd toen je je computer voor het eerst kocht. Als u ooit een upgrade van Windows hebt uitgevoerd, geeft de oorspronkelijke installatiedatum de datum weer waarop u een upgrade naar de nieuwere versie van Windows hebt uitgevoerd en niet wanneer de oorspronkelijke versie voor het eerst op uw computer werd geïnstalleerd.

  4. Een andere manier om de leeftijd van uw computer te schatten, is door te controleren wanneer de processor van uw computer voor het eerst werd gelanceerd. Dit komt omdat wanneer computers worden gefabriceerd, ze meestal zijn gemaakt met de nieuwste beschikbare processortechnologie. Zoek eerst uw processor door het menu Start te selecteren, "Systeeminformatie" te typen en de app Systeeminformatie te selecteren. Uw processorgegevens worden weergegeven in het veld Processor. Gebruik Google om de datum op te zoeken waarop deze fabrikant is gelanceerd.

    Image
    Image
  5. Het controleren van de oudste datum van mappen in de Windows System32-map is een andere goede manier om een idee te krijgen van de leeftijd van uw computer. U kunt deze map vinden op C:\Windows\System32 Sorteer de bestandslijst op Date Modified en bekijk de mappen met de oudste datums. Deze datum is meestal wanneer uw systeem voor het eerst is ingesteld en geeft daarom ook aan hoe oud uw computer is.

    Image
    Image

    Let niet op de datum van individuele DLL-bestanden in deze map. Veel van deze zijn gemaakt toen de versie van Windows die u hebt geïnstalleerd, werd gemaakt. Om deze reden zullen DLL-bestandsdatums vaak vele jaren ouder zijn dan de leeftijd van uw computer. Specifieke mappen zijn echter gerelateerd aan hardware en software die op uw computer is geïnstalleerd en geven daarom aan wanneer Windows voor het eerst werd geïnstalleerd.

FAQ

    Hoe oud is mijn HP-computer?

    Zoek het serienummer van uw HP-laptop op de onderkant van het apparaat of de zijkant of achterkant van een HP desktop-pc. U kunt het serienummer ook opzoeken vanaf de opdrachtprompt met de opdracht wmic bios get serialnumber. Zoek de fabricagedatum in het vierde, vijfde en zesde cijfer van het serienummer om de leeftijd van uw HP computer te bepalen.

    Hoe oud is mijn Dell-computer?

    Gebruik de Dell SupportAssist-tool om het serienummer van uw apparaat te vinden, dat door Dell wordt aangeduid als servicetag. Open het programma of zoek naar SupportAssist > zoek de Service Tag in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm > bezoek de Dell-supportsite > enter het serienummer > klik op Search > en selecteer View Warranty Details De productiedatum van uw Dell is onder Ship Date

Aanbevolen: