De technologie die stierf in 2021

Inhoudsopgave:

De technologie die stierf in 2021
De technologie die stierf in 2021
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sommige van de technologie waar we dit jaar afscheid van hebben genomen, zijn LG Pay, de Houseparty-app, de originele Apple HomePod en meer.
  • Tech zoals Locast en Yahoo Answers hebben een blijvende erfenis en impact nagelaten voor zowel gebruikers als geschiedenis.
  • Experts schrijven de ondergang van technologie toe aan een steeds veranderende evolutie van hun respectievelijke markten.
Image
Image

Als we terugkijken op 2021, hebben we in de loop van het jaar veel belangrijke veranderingen gezien, waaronder veranderingen in technologie en de apparaten die we in ons dagelijks leven gebruiken.

Terwijl we hallo zeiden tegen veel technologie, zoals Apple AirTags, Google Pixel 6 of de Microsoft Surface Pro 8, moesten we ook afscheid nemen van een technologie die velen van ons hebben leren kennen en liefhebben.

Experts zeggen dat de stopzetting van een platform, app of apparaat niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze een mislukking waren, maar meer nog een product van een zich ontwikkelende markt die ze niet langer konden bedienen. Dus hier zijn enkele van de belangrijkste technische verliezen van 2021 om een dierbaar afscheid te nemen.

Yahoo Answers

Misschien was Yahoo Answers het meest nostalgische afscheid dat we in 2021 moesten nemen. In april werd aangekondigd dat Yahoo Answers, na 15 jaar internet te voorzien van eindeloze humor en de antwoorden op onze brandende vragen, officieel zou stoppen op 4 mei.

Yahoo Answers gaf een hele generatie een gemeenschapsgevoel door middel van gedeelde vragen. In de kern hielp Yahoo Answers mensen bij het vinden van oplossingen voor hun problemen of vragen, of het nu ging om het vinden van een grasmaaier of om meer van de nu virale vragen zoals "Wat gebeurt er als je pergenat wordt?" of "Hoe maak je een weeji-bord?"

Aangezien er echter geen expertise voor nodig was om het te gebruiken, leidde Yahoo Answers vaak tot onwetendheid en verkeerde informatie. Voordat cyberpesten en trollen zelfs maar verzonnen termen waren, was Yahoo Answers een van de eerste online ruimtes waar ze konden plaatsvinden, wat de weg vrijmaakte voor online pesters om te gedijen.

Toch zeggen experts dat de dood van Yahoo Answers aangeeft hoe belangrijk het is om de internetgeschiedenis te bewaren. Ian Milligan, een universitair hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit van Waterloo die zich richt op hoe historici webarchieven kunnen gebruiken, vertelde Lifewire via de telefoon dat het niet bewaren van de hele site laat zien hoe onbewaakt de geschiedenis van het internet werkelijk is.

Image
Image

"Het laat gewoon zien hoe kwetsbaar dat soort van ons persoonlijk geheugen is. En ik denk dat het suggereert dat deze platforms hier niet voor altijd zullen zijn," zei hij.

"In een droomwereld zou het geweldig zijn als iets groots dat door een gemeenschap wordt onderhouden, ten onder gaat, om niet alleen veel op de hoogte te stellen, maar ook actief samen te werken met organisaties zoals het internetarchief om ervoor te zorgen dat het kan worden bewaard gebleven."

Milligan zei dat forumplatforms zoals Yahoo Answers, Reddit en Quora vooral belangrijk zijn om de internetgeschiedenis te bewaren, omdat ze zo community-gedreven zijn.

"Forumberichten zijn geweldig omdat hun stemmen van gewone mensen zijn. Als we leren hoe mensen 911 begrepen zoals het gebeurde, is het goed om erover te lezen in The New York Times, maar het is echt interessant om te lezen over wat mensen in de buitenwijken van Kansas City dachten over het evenement om te zien hoe ze het begrepen op een discussiebord, "voegde hij eraan toe.

Hoewel slechts enkele Yahoo Answers zijn bewaard door het internetarchief, hebben we nog steeds enkele virale YouTube-video's om ons te herinneren aan de soms belachelijke en nooit saaie menselijke nieuwsgierigheid die op de site plaatsvond.

LG Pay

LG's vorm van een digitale portemonnee werd in november officieel stopgezet na slechts drie jaar bestaan. LG Pay gebruikte draadloze magnetische communicatie, zodat u uw fysieke creditcard niet hoefde te gebruiken om te betalen, en had zelfs LG PayQuick, zodat gebruikers eenvoudig vanaf de onderkant van het telefoonscherm omhoog konden vegen voor snelle en veilige betalingen.

Uiteindelijk is de service nooit zo populair geworden als andere digitale portemonnee-services zoals Apple Pay en Google Pay, die beide nog steeds bestaan.

LG's beweging weg van LG Pay is ook logisch. In april kondigde het bedrijf aan dat het zou stoppen met het maken van smartphones om zich in plaats daarvan te concentreren op "componenten van elektrische voertuigen, verbonden apparaten, slimme huizen, robotica, kunstmatige intelligentie en business-to-business-oplossingen, evenals platforms en diensten."

Locast

Na slechts iets meer dan twee jaar te bestaan, werd Locast in 2021 stopgezet na het verliezen van een juridische strijd in september met de vier grote omroepen die het bedrijf aanklaagden wegens auteursrechtwetten: ABC, CBS, Fox en NBC.

Locast stelde tv-kijkers in staat om lokale over-the-air-programma's te ontvangen met behulp van settopboxen, smartphones of andere apparaten naar keuze, allemaal tegen een veel lagere prijs. Het was Amerika's enige non-profit, gratis, lokale tv-uitzending voor digitale vertalers.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) noemde het besluit van de rechtbank om de activiteiten stop te zetten "een klap voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van lokale televisie-uitzendingen". Mitch Stoltz, een senior stafadvocaat bij EFF die zich bij het juridische team voegde dat Locast verdedigde, vertelde Lifewire dat Locasts focus op lokaal nieuws essentieel was voor zoveel kijkers.

Image
Image

"Veel mensen namen contact met ons op en zeiden dat ze geen toegang zouden hebben gehad tot lokale nieuwszenders of noodwaarschuwingen als Locast er niet was geweest," vertelde hij Lifewire via de telefoon.

Eerder dit jaar overtrof de service 2,3 miljoen gebruikers, waardoor het op dat moment een van de snelstgroeiende app-services voor live-tv was. Helaas werd het uiteindelijk gedwongen te sluiten, ondanks het feit dat experts zoals Stoltz zeiden dat het legaal opereerde onder de Copyright Act van 1976, waardoor non-profitdiensten lokale stations opnieuw konden uitzenden zonder dat een auteursrechtlicentie van de omroeporganisatie nodig was.

Stoltz zei dat hij hoopt dat de situatie en het vroegtijdig overlijden van Locast een probleem aan het licht brengen dat moet worden opgelost in de televisie-industrie.

"Het probleem blijft dat omroepen de auteursrechtwetgeving blijven gebruiken om te bepalen waar en hoe mensen toegang hebben tot de lokale tv die ze gratis zouden moeten krijgen," zei hij.

Hoewel het einde van Locast misschien een klap voor gebruikers was, zeiden experts zoals Phillip Swann, auteur van TV Dotcom: The Future of Interactive Television, dat de service altijd een noodlottig was.

"Het verhaal dat streaming op de een of andere manier een prachtig paradijs zou worden met goedkopere prijzen en gemakkelijkere service is onjuist", vertelde Swann aan Lifewire via de telefoon.

"Dat is eigenlijk de les hier: dat er geen freebies zijn op televisie, of het nu gaat om streaming of legacy-tv."

Swann zei dat hij voorspelt dat streaming uiteindelijk de kabel-tv over 10-15 jaar zal overnemen en dat er in die tijd nog veel meer copycats van Locast zullen zijn.

"Er zal zeker een ander bedrijf zijn dat heeft geprobeerd wat Locast deed, maar het zal niet lukken", zei hij.

Originele Apple HomePod

Zelfs Apple-producten halen het niet altijd, en in maart kondigde de techgigant aan dat het de originele Apple HomePod zou stopzetten na vier jaar op de markt.

Volgens TechCrunch heeft het bedrijf vijf jaar nodig gehad om de originele Apple HomePod te ontwikkelen en heeft het een bloeiend geluid wat betreft slimme luidsprekers voor thuis. Sommige critici wezen echter op het hoge prijskaartje, dat met $ 349 veel hoger was dan elke andere slimme luidspreker op de markt.

Image
Image

Uiteindelijk werd de Apple HomePod mini de meest populaire optie voor consumenten (waarschijnlijk vanwege de lagere prijs en meer leuke kleuropties).

Maar maak je geen zorgen: als je nog steeds een originele Apple HomePod hebt, zei Apple dat het ondersteuning zou blijven bieden voor bestaande apparaten.

Google Hangouts

Meer een overgang dan een echte technische dood, Google heeft Hangouts dit jaar uitgefaseerd ten gunste van Google Chat. In oktober zijn de klassieke Hangouts verdwenen en zijn alle gebruikers overgezet naar Google Chat.

Hangouts debuteerde voor het eerst op Google in 2013 en bevatte instant messaging en videogesprekken. Hoewel Hangouts unieke functies had, zoals directe en groepsberichten, heeft Google Chat nuttige toevoegingen, zoals een bericht rechtstreeks naar je inbox sturen, sneller zoeken, emoji-reacties en voorgestelde antwoorden.

Beschouw het uitfaseren van Google Hangouts dus niet als een afscheid, maar beschouw het als een upgrade van uw algehele berichtenervaring op Google.

Houseparty-app

Als een duidelijk teken dat de strijd om thuis te blijven van 2020 achter ons lag, werd de app die ons door het eerste jaar van de pandemie heeft geholpen, in oktober stopgezet.

Hoewel Houseparty oorspronkelijk in 2016 werd gelanceerd, werd het in 2020 enorm populair dankzij de thuisbestellingen waardoor we via video-apps contact moesten opnemen met anderen. Forbes meldt dat de app in maart 2020 17,2 miljoen keer is gedownload, vergeleken met slechts 500.000 keer in augustus van dit jaar.

Image
Image

De app werd in de begindagen van de pandemie bijna een nachtelijke sensatie, omdat je ermee kon videochatten met vrienden en familie en tegelijkertijd unieke functies bood, zoals in-app-games of de mogelijkheid om tv-programma's te kijken samen.

Uiteindelijk, toen de wereld verschoof naar werken en het houden van sociale bijeenkomsten op afstand, groeide ook de technologie die geschikt was voor dat nieuwe normaal, en Houseparty verloor zijn glans. Vooral in 2021, dat meer 'normaal' was dan 2020, was de app zo goed als een vage herinnering aan de vroege pandemische dagen geworden.

Aanbevolen: