Hoe CMOS te wissen (AKA Reset BIOS-instellingen)

Inhoudsopgave:

Hoe CMOS te wissen (AKA Reset BIOS-instellingen)
Hoe CMOS te wissen (AKA Reset BIOS-instellingen)
Anonim

Als u de CMOS op uw moederbord wist, worden uw BIOS-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen, de instellingen die de fabrikant van het moederbord heeft bepaald, waren de instellingen die de meeste mensen zouden gebruiken.

Een reden om CMOS te wissen, is om bepaalde computerproblemen of hardwarecompatibiliteitsproblemen op te lossen of op te lossen. Vaak is een simpele BIOS-reset alles wat je nodig hebt om een schijnbaar dode pc weer aan de praat te krijgen.

Misschien wilt u ook het CMOS wissen om een BIOS- of systeemwachtwoord opnieuw in te stellen, of als u wijzigingen aanbrengt in het BIOS waarvan u vermoedt dat ze nu een probleem hebben veroorzaakt.

Hieronder staan drie heel verschillende manieren om CMOS te wissen. Elke methode is net zo goed als elke andere, maar misschien vindt u een van hen gemakkelijker, of welk probleem u ook heeft, het kan u beperken tot het op een bepaalde manier wissen van de CMOS.

Na het wissen van de CMOS moet u mogelijk het BIOS-setuphulpprogramma openen en enkele van uw hardware-instellingen opnieuw configureren. Hoewel de standaardinstellingen voor de meeste moderne moederborden meestal prima werken, moet u, als u zelf wijzigingen heeft aangebracht, zoals die met betrekking tot overklokken, deze wijzigingen opnieuw aanbrengen nadat u het BIOS opnieuw hebt ingesteld.

Clear CMOS met de optie "Factory Defaults"

Image
Image

De eenvoudigste manier om de CMOS te wissen, is door het BIOS-setupprogramma te openen en ervoor te kiezen BIOS-instellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

De exacte menu-optie in het BIOS van uw specifieke moederbord kan verschillen, maar zoek naar zinnen als resetten naar standaard, fabrieksinstellingen, BIOS wissen, standaardinstellingen laden, enz. Elke fabrikant lijkt zijn eigen manier van formulering te hebben.

De optie BIOS-instellingen bevindt zich meestal onderaan het scherm of aan het einde van uw BIOS-opties, afhankelijk van hoe het is gestructureerd. Als je het niet kunt vinden, kijk dan goed waar de opties Opslaan of Opslaan en afsluiten zijn, omdat ze daar meestal in de buurt zijn.

Kies ten slotte om de instellingen op te slaan en start de computer opnieuw op.

De bovenstaande aanwijzingen geven aan hoe u toegang krijgt tot uw BIOS-hulpprogramma, maar demonstreren niet specifiek hoe u de CMOS in uw BIOS-hulpprogramma kunt wissen. Het zou echter gemakkelijk genoeg moeten zijn, zolang je die reset-optie maar kunt vinden.

Wis CMOS door de CMOS-batterij opnieuw te plaatsen

Image
Image

Een andere manier om CMOS te wissen, is door de CMOS-batterij opnieuw te plaatsen.

Begin door ervoor te zorgen dat uw computer is losgekoppeld. Als je een laptop of tablet gebruikt, zorg er dan voor dat ook de hoofdbatterij is verwijderd.

Open vervolgens de behuizing van je computer als je een desktop-pc gebruikt, of zoek en open het kleine CMOS-batterijpaneel als je een tablet of laptop gebruikt.

Elke laptop is anders. Sommige hebben misschien een klein batterijcompartiment met een eigen deksel, maar veel hebben dat niet. In plaats daarvan kan het zich in hetzelfde compartiment bevinden waar u de harde schijf(en) en/of RAM-geheugenchips en/of Wi-Fi-radio(s) vindt. Soms moet je de hele achteromslag verwijderen.

Verwijder ten slotte de CMOS-batterij voor een paar minuten en plaats hem dan weer terug. Sluit de behuizing of het batterijpaneel en steek de stekker in het stopcontact, of sluit de hoofdbatterij van de computer opnieuw aan.

Door de CMOS-batterij los te koppelen en vervolgens weer aan te sluiten, verwijdert u de stroombron die de BIOS-instellingen van uw computer opslaat en terugzet naar de standaardwaarden.

Laptops en tablets: De hier getoonde CMOS-batterij is verpakt in een speciale behuizing en wordt aangesloten op het moederbord via de 2-pins witte connector. Dit is een steeds vaker voorkomende manier waarop fabrikanten van kleine computers een CMOS-batterij opnemen. Het wissen van CMOS omvat in dit geval het loskoppelen van de witte connector van het moederbord en vervolgens weer aansluiten.

Desktops: De CMOS-batterij in de meeste desktopcomputers is veel gemakkelijker te vinden en ziet er net zo uit als een standaard celtype batterij zoals je die zou vinden in klein speelgoed of traditionele horloges. Het wissen van CMOS houdt in dit geval in dat u de batterij eruit ha alt en vervolgens weer terugplaatst.

Als uw computer meer dan 5 jaar oud is, is dit misschien een goed moment om de batterij te vervangen. Uiteindelijk gaan deze batterijen dood en het is beter om ze op je eigen voorwaarden te vervangen dan er later mee te maken te krijgen, wanneer je midden in een belangrijk project zit.

Clear CMOS met deze moederbordjumper

Image
Image

Nog een andere manier om de CMOS te wissen, is door de CLEAR CMOS-jumper op je moederbord kort te sluiten, ervan uitgaande dat je moederbord er een heeft.

De meeste desktop-moederborden hebben een jumper zoals deze, maar de meeste laptops en tablets niet.

Zorg ervoor dat je computer is losgekoppeld en open hem dan. Kijk rond het oppervlak van uw moederbord voor een jumper (zoals weergegeven in de afbeelding) met het CLEAR CMOS label, dat zich op het moederbord en in de buurt van de jumper zal bevinden.

Deze jumpers bevinden zich vaak in de buurt van de BIOS-chip zelf of naast de CMOS-batterij. Enkele andere namen waarmee u deze jumper zou kunnen zien, zijn onder meer CLRPWD, PASSWORD, of zelfs gewoon CLEAR.

Verplaats de kleine plastic jumper van de 2 pinnen waarop hij zit naar de andere pinnen (in een 3-pins opstelling waarbij de middelste pin wordt gedeeld) of verwijder de jumper helemaal als dit een 2-pins opstelling is. Elke verwarring hier kan worden opgelost door de CMOS-opruimingsstappen te controleren die worden beschreven in de handleiding van uw computer of moederbord.

Schakel de computer weer in en zorg ervoor dat de BIOS-instellingen opnieuw zijn ingesteld, of dat het systeemwachtwoord nu is gewist - als dat de reden is waarom u CMOS aan het wissen was.

Als alles in orde is, zet u uw computer uit, zet u de jumper terug in de oorspronkelijke positie en zet u de computer weer aan. Als u dit niet doet, wordt CMOS gewist bij elke herstart van uw computer!

Aanbevolen: