Hoe een CMOS-controlesomfout te herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe een CMOS-controlesomfout te herstellen
Hoe een CMOS-controlesomfout te herstellen
Anonim

Een CMOS Checksum-fout is een conflict tussen de CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) en BIOS (Basic Input Output System) dat optreedt wanneer u een computer opstart. Het komt voor wanneer de computer de opstartinformatie niet kan lezen of als de gegevens niet overeenkomen.

In deze handleiding leggen we uit wat een CMOS Checksum-fout veroorzaakt en bieden we instructies voor het oplossen van problemen en het oplossen van het probleem.

Image
Image

Oorzaken van CMOS-controlesomfouten

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor een CMOS-controlesomfout, maar bijna allemaal komen ze terug op de informatie dat de CMOS om de een of andere reden corrupt is.

Voordat een besturingssysteem opstart, voert het moederbord van de computer veel taken uit op een lager niveau, waarbij de systeemcomponenten worden voorbereid om te worden uitgevoerd en deze taken uiteindelijk worden overgedragen aan het besturingssysteem. De software op het moederbord wordt de BIOS genoemd. Naast het opstarten van een computer, bevat het BIOS verschillende instellingen voor de hardware, zoals snelheden, voltages, systeemtijd en opstartprioriteiten. De BIOS-instellingen worden niet op de harde schijf opgeslagen. Ze staan op een chip genaamd CMOS.

Telkens wanneer u wijzigingen aanbrengt in de BIOS-instellingen, uw computer opstart of afsluit, worden deze gebeurtenissen naar de CMOS geschreven. Het houdt de gegevens bij om ervoor te zorgen dat alles normaal werkt de volgende keer dat u de computer opstart. De CMOS blijft aan terwijl de rest van de computer uit staat, omdat deze onafhankelijk wordt gevoed door een horlogebatterij. Wanneer de computer opstart, leest het de staat waarin het zich voor het laatst bevond van de CMOS. Meestal kan het de informatie lezen en zichzelf zonder problemen herstellen. Er treedt een CMOS Checksum-fout op wanneer de computer die informatie niet kan lezen.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een checksum-fout is ook de eenvoudigste om op te lossen. De batterij die de CMOS van stroom voorziet, is een horlogebatterij en deze kan leeg raken. Als de batterij leeg is, kan de CMOS geen informatie meer opslaan.

Stroompieken en plotselinge stroomuitval zijn andere oorzaken. Als een computer geen kans heeft om informatie naar de CMOS te schrijven voordat deze abrupt wordt uitgeschakeld, heeft hij moeite om verder te gaan waar hij was gebleven. Stroompieken kunnen ook corruptie of hardwareschade veroorzaken.

De uiteindelijke oorzaak komt minder vaak voor, maar het kan gebeuren. Als het BIOS beschadigd of beschadigd is, veroorzaakt dit een mismatch tussen het BIOS en CMOS. Het is ongebruikelijk, maar mogelijk dat een virus het BIOS infecteert en corrumpeert. Toch komt het vaker voor dat een BIOS-update is mislukt of dat het besturingssysteem iets heeft bijgewerkt waardoor het niet meer synchroon liep met het BIOS.

Hoe CMOS-controlesomfouten op te lossen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een CMOS-controlesomfout te herstellen, vooral in het geval van hardwareschade, is de oplossing meestal eenvoudig. Volg deze stappen om de fout op te lossen.

  1. Start de computer opnieuw op. Een normale herstart creëert meestal een nieuwe controlesom en elimineert de fout. Een fout die blijft bestaan na een normale herstart vereist wat meer werk.
  2. Download en flash een BIOS-update. Download de update van de website van de fabrikant van het moederbord. Veel moederborden kunnen een update downloaden vanuit het BIOS terwijl ze met een Ethernet-kabel op uw netwerk zijn aangesloten.

  3. Reset het BIOS. Sommige moederborden hebben een schakelaar op het bord of op de achterkant van de computer om de BIOS-instellingen te resetten. Als er niet zo'n schakelaar is, verwijder dan de CMOS-batterij een minuut of twee uit je systeem. Het stroomverlies zorgt ervoor dat alles in de CMOS wordt gereset.
  4. Vervang de CMOS-batterij. Als de oorzaak een lege batterij is, hebt u alleen een nieuwe nodig. De CMOS-batterij bevindt zich op het moederbord van de computer. Op desktops is het gemakkelijk te bereiken en wordt het alleen op zijn plaats gehouden met een metalen clip. Op laptops moet je de machine openen om bij het moederbord te komen, en dat kun je beter aan een professional overlaten.
  5. Raadpleeg een technicus of computerreparatie-expert. Als al het bovenstaande niet werkt, kan het probleem te wijten zijn aan hardwareschade. Voordat u een nieuw moederbord koopt of de machine recyclet, moet u deze voor de zekerheid door een professional laten controleren.

FAQ

    Wat is een controlesom?

    Een controlesom is een algoritme dat in veel programma's wordt gebruikt om de integriteit van een bestand te bevestigen. Dit wordt vaak gebruikt in gedownloade programma's om te bevestigen dat er niet met het bestand is geknoeid of dat het beschadigd is.

    Hoe los ik een checksum-fout in een WinRAR-bestand op?

    Probeer WinZip te gebruiken om het bestand te herstellen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Extract file. Ga vervolgens naar Miscellaneous en plaats een vinkje naast Keep Broken Files kies vervolgens een extractielocatie en selecteer OK.

Aanbevolen: