Een stuurprogramma terugdraaien in Windows

Inhoudsopgave:

Een stuurprogramma terugdraaien in Windows
Een stuurprogramma terugdraaien in Windows
Anonim

Wat te weten

  • Open Apparaatbeheer. Zoek het apparaat waarvoor u het stuurprogramma wilt terugdraaien. Klik met de rechtermuisknop op de apparaatnaam en kies Eigenschappen.
  • Op de Driver tab, selecteer de Roll Back Driver knop. Selecteer Ja om het terugdraaien te bevestigen.
  • Nadat het terugdraaien is voltooid, sluit u het scherm met apparaateigenschappen. Selecteer Yes om uw computer opnieuw op te starten.

Dit artikel legt uit hoe u een stuurprogramma terugdraait in Windows. Deze informatie is van toepassing op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP.

Een stuurprogramma terugdraaien in Windows

De functie Roll Back Driver wordt gebruikt om het huidige stuurprogramma voor een hardwareapparaat te verwijderen en vervolgens automatisch het eerder geïnstalleerde stuurprogramma te installeren. De meest voorkomende reden om de functie voor terugdraaien van stuurprogramma's te gebruiken, is om een stuurprogramma-update die niet goed is gegaan, te 'terugdraaien'.

Beschouw het terugdraaien van een stuurprogramma als een snelle en gemakkelijke manier om het nieuwste stuurprogramma te verwijderen en vervolgens het vorige opnieuw te installeren. Het proces is hetzelfde, ongeacht welk stuurprogramma je nodig hebt om terug te draaien.

  1. Open Apparaatbeheer. Dit doen via het Configuratiescherm (dat in die link in detail wordt uitgelegd als je het nodig hebt) is waarschijnlijk het gemakkelijkst.

    Als je Windows 11, 10 of 8 gebruikt, geeft het Power User Menu, via de WIN+X snelkoppeling, je nog snellere toegang. Zie Welke versie van Windows heb ik? als je niet zeker weet wat je doet.

    Image
    Image
  2. Zoek in Apparaatbeheer het apparaat waarvoor u het stuurprogramma wilt terugdraaien.

    Navigeer door de hardwarecategorieën door op het pictogram > of [+] te klikken, afhankelijk van uw versie van Windows. U kunt de specifieke apparaten die Windows herkent vinden onder de belangrijkste hardwarecategorieën die u in Apparaatbeheer ziet.

    Image
    Image
  3. Na het vinden van de hardware, tik en houd vast of klik met de rechtermuisknop op de naam of het pictogram van het apparaat en kies Eigenschappen. Het eigenschappenvenster van het apparaat wordt geopend.

    Image
    Image
  4. Selecteer op het tabblad Driver Roll Back Driver.

    Als die knop is uitgeschakeld, heeft Windows geen vorig stuurprogramma om naar terug te draaien, dus u kunt dit proces niet voltooien. Zie de opmerkingen onderaan zijn pagina voor meer hulp.

    Image
    Image
  5. Selecteer de Yes knop om de "Weet u zeker dat u wilt terugkeren naar de eerder geïnstalleerde stuurprogrammasoftware?" vraag. Mogelijk wordt u ook gevraagd een reden te selecteren voor het terugdraaien van het stuurprogramma.

    In Windows XP luidt dat bericht "Weet u zeker dat u terug wilt gaan naar het vorige stuurprogramma?" maar betekent natuurlijk precies hetzelfde.

    Image
    Image
  6. Het eerder geïnstalleerde stuurprogramma wordt nu hersteld. U zou de Roll Back Driver-knop als uitgeschakeld moeten zien nadat het terugdraaien is voltooid. Sluit het scherm met apparaateigenschappen.
  7. Selecteer Yes in het dialoogvenster Systeeminstellingen wijzigen dat zegt: "Uw hardware-instellingen zijn gewijzigd. U moet uw computer opnieuw opstarten om deze wijzigingen door te voeren. Wilt u opnieuw opstarten uw computer nu?"

    Als dit bericht verborgen is, kan het helpen om het Configuratiescherm te sluiten. U kunt Apparaatbeheer niet sluiten.

    Afhankelijk van het apparaatstuurprogramma dat u terugdraait, is het mogelijk dat u uw computer niet opnieuw hoeft op te starten. Als u het bericht niet ziet, kunt u het terugdraaien als voltooid beschouwen.

  8. Uw computer wordt nu automatisch opnieuw opgestart.

Wanneer Windows opnieuw start, wordt het geladen met het apparaatstuurprogramma voor deze hardware die u eerder had geïnstalleerd.

Dit duurt meestal minder dan 5 minuten, maar het kan wel 10 minuten of langer duren, afhankelijk van het stuurprogramma en de hardware waarvoor het is bedoeld.

Meer over de Driver Roll Back-functie

Helaas is de functie Driver Roll Back niet beschikbaar voor printerdrivers, hoe handig dat ook zou zijn. Het werkt alleen voor hardware die wordt beheerd in Apparaatbeheer.

Bovendien kunt u een stuurprogramma slechts één keer terugdraaien. Met andere woorden, Windows bewaart alleen een kopie van het allerlaatste stuurprogramma dat is geïnstalleerd. Het slaat geen archief op van alle eerder geïnstalleerde stuurprogramma's voor het apparaat.

Als er geen stuurprogramma is om naar terug te draaien, maar u weet dat er een eerdere versie beschikbaar is die u wilt installeren, "update" het stuurprogramma dan gewoon met de oudere versie. Zie Stuurprogramma's bijwerken in Windows als u daarbij hulp nodig hebt.

Aanbevolen: