Hoe een verhoogde opdrachtprompt in Windows te openen

Inhoudsopgave:

Hoe een verhoogde opdrachtprompt in Windows te openen
Hoe een verhoogde opdrachtprompt in Windows te openen
Anonim

Wat te weten

  • Windows 11, 10 of 8: Open Taakbeheer. Ga naar Bestand > Nieuwe taak uitvoeren.
  • Typ in het venster Nieuwe taak maken cmd in het tekstveld Open en vink Maak deze taak aan met beheerdersrechten box.
  • Kies OK en volg alle vereisten voor gebruikersaccountbeheer.

Dit artikel legt uit hoe je een verhoogde opdrachtprompt opent in Windows 11, 10 of 8. Het bevat ook instructies voor Windows 7 en Vista, samen met aanvullende informatie over waarom je een verhoogde opdrachtprompt nodig hebt en hoe je dit kunt zien of u beheerdersrechten heeft.

Een verhoogde opdrachtprompt openen in Windows 11, 10 of 8

Als je een toetsenbord gebruikt met Windows 11, Windows 10 of Windows 8, kun je snel een verhoogde opdrachtprompt openen vanuit het hoofdgebruikersmenu. Gebruik gewoon de WIN+X sneltoets en selecteer vervolgens Windows Terminal (Admin) (in Windows 11) of Command Prompt (Admin) (in Windows 10/8). Kies Ja in alle berichten van Gebruikersaccountbeheer die kunnen verschijnen.

Afhankelijk van uw instellingen en Windows-configuratie, kan de opdrachtprompt worden vervangen door Windows Powershell. Als u Windows 11 gebruikt, is de optie in het hoofdgebruikersmenu voor Windows Terminal; je kunt naar de opdrachtprompt gaan nadat je dat programma hebt geopend.

  1. Open Taakbeheer. De snelste manier, ervan uitgaande dat je een toetsenbord gebruikt, is via CTRL+SHIFT+ESC, maar er zijn verschillende andere methoden die in die link worden beschreven. Een eenvoudige manier is om de app-naam in het zoekveld van Cortana te typen.

    Image
    Image
  2. Ga naar Bestand > Nieuwe taak uitvoeren.

    Image
    Image

    Zie je het menu Bestand niet? Mogelijk moet u eerst Meer details selecteren onderaan het venster Taakbeheer om een meer geavanceerde weergave van het programma te tonen, inclusief het menu Bestand.

  3. Typ in het venster Nieuwe taak maken dat u nu ziet het volgende in het tekstveld Openen:

    
    

    cmd

    …maar doe nog niets anders!

  4. Vink het vakje Maak deze taak aan met beheerdersrechten. aan.

    Image
    Image

    Zie je deze doos niet? Dat betekent dat uw Windows-account een standaardaccount is, geen beheerdersaccount. Uw account moet beheerdersrechten hebben om op deze manier een verhoogde opdrachtprompt te kunnen openen. Volg de onderstaande Windows 7/Vista-methode of probeer de tip net onder deze instructies.

  5. Kies OK en volg daarna eventuele vereisten voor Gebruikersaccountbeheer die hierna verschijnen. Er verschijnt nu een verhoogd opdrachtpromptvenster, dat onbeperkte toegang geeft tot het uitvoeren van opdrachten.

Voel je vrij om Taakbeheer te sluiten. Het hoeft niet open te blijven om de opdrachtprompt te gebruiken.

Een verhoogde opdrachtprompt openen in Windows 7 of Vista

  1. Zoek de snelkoppeling naar de opdrachtprompt, meestal in de map Accessories in het menu Start.

    Als je het moeilijk vindt om het te vinden, kijk dan bij Opdrachtprompt openen (de niet-verhoogde soort). Maar eerst moet je een tussenstap nemen.

  2. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Als administrator uitvoeren.
  3. Accepteer alle berichten of waarschuwingen van Gebruikersaccountbeheer.

Er zou een verhoogd opdrachtpromptvenster moeten verschijnen, dat toegang geeft tot opdrachten waarvoor privileges op beheerdersniveau vereist zijn.

Wanneer heb je een verhoogde opdrachtprompt nodig?

Sommige opdrachten die beschikbaar zijn in Windows, vereisen dat u ze uitvoert vanaf een verhoogde opdrachtprompt. Dit betekent in feite het uitvoeren van het opdrachtpromptprogramma (cmd.exe) met privileges op beheerdersniveau.

Je weet of je een bepaald commando moet uitvoeren vanuit een verhoogde opdrachtprompt omdat het je dat duidelijk zal vertellen in een foutmelding na het uitvoeren van het commando.

Als u bijvoorbeeld het sfc-commando probeert uit te voeren vanuit een normaal opdrachtpromptvenster, krijgt u het bericht "U moet een beheerder zijn die een consolesessie uitvoert om het sfc-hulpprogramma te gebruiken".

Probeer het chkdsk-commando en je krijgt een "Toegang geweigerd omdat je niet voldoende rechten hebt of de schijf is mogelijk vergrendeld door een ander proces. Je moet dit hulpprogramma aanroepen in de verhoogde modus en ervoor zorgen dat de schijf is ontgrendeld" fout.

Andere commando's geven andere berichten, maar ongeacht hoe het bericht is geformuleerd, of over welk Command Prompt-commando we het hebben, de oplossing is eenvoudig: open een verhoogde Command Prompt en voer het commando opnieuw uit.

Meer over verhoogde opdrachtprompts

Laat je niet door alle bovenstaande discussies overtuigen dat je voor de meeste commando's Command Prompt moet of moet uitvoeren als beheerder. Voor bijna alle opdrachtpromptopdrachten, ongeacht welke versie van Windows, is het prima om ze uit te voeren vanuit een standaard opdrachtpromptvenster.

Om een verhoogd opdrachtpromptvenster te kunnen openen, a) moet uw Windows-gebruikersaccount al beheerdersrechten hebben, of b) u moet het wachtwoord kennen van een andere account op de computer die beheerdersrechten heeft. De meeste gebruikersaccounts van thuiscomputers zijn ingesteld als beheerdersaccounts, dus dit is meestal geen probleem.

Hoe weet u of u beheerdersrechten heeft

Er is een heel gemakkelijke manier om te zien of het opdrachtpromptvenster dat je hebt geopend, verhoogd is of niet: het is verhoogd als de titel van het venster Beheerder zegt; het is niet verhoogd als de titel van het venster alleen de opdrachtprompt zegt.

Een verhoogd opdrachtpromptvenster wordt geopend in de map system32. In plaats daarvan wordt een niet-verhoogd opdrachtpromptvenster geopend in de map van de gebruiker: C:\Users\[gebruikersnaam].

Als u van plan bent regelmatig een verhoogde opdrachtprompt te gebruiken, kunt u overwegen een nieuwe snelkoppeling naar de opdrachtprompt te maken die het programma automatisch start met toegang op beheerdersniveau. Zie Hoe u een verhoogde opdrachtpromptsnelkoppeling maakt als u hulp nodig heeft.

In Windows XP hebben gebruikers standaard beheerdersrechten. Wanneer u een opdrachtprompt opent in XP, wordt deze verhoogd, tenzij u een ander type profiel heeft.

Aanbevolen: