Opdrachtprompt openen (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)

Inhoudsopgave:

Opdrachtprompt openen (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)
Opdrachtprompt openen (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)
Anonim

Wat te weten

  • Zoek in het Start-menu naar Opdrachtprompt.
  • U kunt ook in Windows 11/10 met de rechtermuisknop op de knop Start klikken en Windows Terminal of Opdrachtprompt. selecteren
  • Een andere methode die in alle Windows-versies werkt, is door de opdracht cmd uit te voeren vanuit het dialoogvenster Uitvoeren.

Dit artikel legt uit hoe u de opdrachtprompt opent, een van de opdrachtregelinterfaceprogramma's die wordt gebruikt om opdrachten uit te voeren in Windows-besturingssystemen. Hoewel het waarschijnlijk geen tool is die de meesten van jullie regelmatig zullen gebruiken, kan Command Prompt af en toe echt van pas komen, misschien om een specifiek Windows-probleem op te lossen of om een of andere taak te automatiseren.

Open opdrachtprompt in Windows 11 of 10

Er zijn een paar manieren, maar het gebruik van de zoekbalk op de taakbalk is een snelle methode.

Hoe u de opdrachtprompt opent, verschilt tussen Windows-versies. Deze eerste stappen hebben betrekking op Windows 11 en Windows 10, en verderop vindt u instructies voor Windows 8 en Windows 8.1, en Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Zie Welke versie van Windows heb ik? als je het niet zeker weet.

  1. Selecteer de Start-knop.
  2. Type cmd.
  3. Selecteer Opdrachtprompt uit de lijst.

    Image
    Image

Sommige populaire Command Prompt-commando's waarvan je misschien hebt gehoord, zijn ping, netstat, tracert, shutdown en attrib, maar er zijn er nog veel meer. We hebben een volledige lijst met Windows Command Prompt-opdrachten.

Open de opdrachtprompt via de map Startmenu

Een andere manier om de opdrachtprompt in Windows 10 te openen, is door in de map Startmenu te kijken:

  1. Selecteer de Start-knop.
  2. Selecteer de Windows System map uit de lijst.
  3. Kies Opdrachtprompt uit de mapgroep.

    Image
    Image

Open opdrachtprompt met Power User Menu

Een andere methode is via het hoofdgebruikersmenu. Als u een toetsenbord of muis gebruikt, kiest u Windows Terminal (Windows 11) of Opdrachtprompt (Windows 10) in het menu dat verschijnt na door op Win+X te drukken of door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken.

Image
Image

Misschien ziet u Windows PowerShell-opties in het Power User-menu in plaats van de opdrachtprompt. In recentere versies van Windows 10 is Command Prompt vervangen door PowerShell, maar u kunt schakelen tussen PowerShell en Command Prompt vanuit het Power User-menu. Windows Terminal is de vervanging in Windows 11.

Open opdrachtprompt in Windows 8 of 8.1

Je vindt de opdrachtprompt in Windows 8 via het scherm Apps.

  1. Selecteer de Start-knop en veeg vervolgens omhoog om het Apps-scherm weer te geven. U kunt hetzelfde bereiken met een muis door het pijl-omlaagpictogram onder aan het scherm te selecteren.

    Als je een toetsenbord of muis gebruikt, is een heel snelle manier om een opdrachtpromptvenster in Windows 8 te openen via het hoofdgebruikersmenu - houd gewoon de WIN ingedrukt en X toetsen samen naar beneden, of klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en kies Opdrachtprompt.

    Voorafgaand aan de Windows 8.1-update, is het Apps-scherm toegankelijk vanaf het startscherm door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen of ergens met de rechtermuisknop te klikken en vervolgens Alle apps te kiezen.

  2. Veeg of scrol naar rechts op het scherm Apps om de sectiekop Windows System te vinden.

  3. Selecteer Opdrachtprompt. Je kunt nu elk commando uitvoeren dat je nodig hebt om uit te voeren.

    Bekijk onze lijst met Windows 8-opdrachtpromptopdrachten voor alle opdrachten die beschikbaar zijn via de opdrachtprompt in Windows 8, inclusief korte beschrijvingen en links naar meer diepgaande informatie als we die hebben.

Open opdrachtprompt in Windows 7, Vista of XP

In deze versies van Windows wordt de opdrachtprompt gevonden via een mapgroep in het menu Start.

  1. Open het menu Start vanuit de linkerbenedenhoek van het scherm.

    In Windows 7 en Windows Vista is het iets sneller om command in te voeren in het zoekvak onder aan het menu Start en vervolgens Opdrachtprompt te kiezenwanneer het in de resultaten verschijnt.

  2. Ga naar Alle programma's > Accessoires.
  3. Kies Opdrachtprompt uit de lijst met programma's.

    Bekijk onze lijst met Windows 7-opdrachten en de lijst met Windows XP-opdrachten als u een opdrachtreferentie nodig hebt voor een van die versies van Windows.

Andere manieren om de opdrachtprompt te openen

Opdrachtprompt in Windows 11 tot en met Windows XP kan ook worden geopend met een opdracht. Dit is vooral handig als u het dialoogvenster Uitvoeren graag gebruikt of als de Verkenner is gecrasht en het Start-menu niet toegankelijk is (en de bovenstaande aanwijzingen dus niet werken).

Voer hiervoor cmd in de opdrachtregelinterface in. Dit kan in het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) of in Taakbeheer File > Nieuwe taak uitvoerenmenu.

Image
Image

Verhoogde opdrachtprompts en oude Windows-versies

In versies van Windows die vóór Windows XP zijn uitgebracht, zoals Windows 98 en Windows 95, bestaat de opdrachtprompt niet. De oudere en zeer vergelijkbare MS-DOS-prompt wel. Dit programma bevindt zich in het menu Start en kan worden geopend met de opdracht command run.

Sommige opdrachten, zoals de opdracht sfc die wordt gebruikt om Windows-bestanden te herstellen, vereisen dat de opdrachtprompt als beheerder wordt geopend voordat ze kunnen worden uitgevoerd. U weet of dit het geval is als u een bericht als een van deze krijgt nadat u het commando hebt geprobeerd uit te voeren:

  • controleer of je beheerdersrechten hebt
  • … commando kan alleen worden uitgevoerd vanaf een verhoogde opdrachtprompt
  • u moet een beheerder zijn
Image
Image

Zie Hoe u een verhoogde opdrachtprompt opent voor hulp bij het starten van de opdrachtprompt als beheerder, een proces dat een beetje ingewikkelder is dan wat hierboven is beschreven.

FAQ

    Hoe verander je de map in de opdrachtprompt?

    Typ het commando cd gevolgd door een spatie en de naam van de map. Bijvoorbeeld, ervan uitgaande dat u zich momenteel in de map Gebruikers bevindt en naar de map Documenten wilt gaan, is de opdracht cd Documents U kunt ook cd typenen sleep de map waarnaar u wilt overschakelen naar de opdrachtprompt.

    Hoe open je een opdrachtprompt op Mac?

    In plaats van de opdrachtprompt gebruiken Mac-bezitters een programma met de naam Terminal. Om het te openen, selecteert u het Launchpad-pictogram in het Dock en typt u Terminal in het zoekveld en selecteert u vervolgens de app. U kunt ook naar de Finder gaan en de map /Applications/Utilities openen om deze te vinden.

    Hoe kopieer/plak je naar de opdrachtprompt?

    U kunt dezelfde sneltoetsen gebruiken die u gebruikt om te kopiëren/plakken in andere programma's- CTRL+C en CTRL+V. Kopieer op Mac de tekst in een andere app, ga dan naar Terminal en kies Bewerken > Plakken.

    Hoe open je de opdrachtprompt in een map?

    Ga naar de map en Shift+Right-Click, selecteer vervolgens Open PowerShell-venster hier, of Open in Terminal, om de opdrachtprompt in een map te openen. Klik op Mac met de rechtermuisknop op de map en selecteer Nieuwe terminal in map in het menu.

    Hoe navigeer je door de opdrachtprompt?

    Gebruik de cd opdracht om de mappen in de opdrachtprompt te wijzigen. Om toegang te krijgen tot een ander station, typt u de stationsletter gevolgd door een : (C:, D:, enz.). Bekijk de inhoud van een map met het dir commando.

Aanbevolen: