Waarom je webvideo-extensies zoals azijn nodig hebt

Inhoudsopgave:

Waarom je webvideo-extensies zoals azijn nodig hebt
Waarom je webvideo-extensies zoals azijn nodig hebt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Azijn is een extensie die alle rommel van YouTube-video's opruimt.
  • YouTube is zo opgeblazen dat het lijkt op Flash Player van tientallen jaren geleden.
  • Het blokkeren van advertenties blokkeert ook de inkomsten voor videomakers.

Image
Image

Zijn YouTube-video's zo slecht geworden dat we browserextensies nodig hebben om ze te repareren?

Azijn is een Safari-extensie voor macOS en iOS die de YouTube-videospeler verbant en vervangt door de ingebouwde speler van Apple. Dit zorgt voor een goede Picture-in-Picture (PiP), betere ondersteuning van ondertitels, volledige schermmodus vanaf elke locatie en meer. Azijn verwijdert ook advertenties.

De extensie heeft ook enkele nadelen, maar over het algemeen bevrijdt het YouTube-video's van al hun gebruikelijke ergernissen. Maar hoe is het zover gekomen? De laatste keer dat webvideo zo slecht was, was het te wijten aan de Flash Player die de batterij leegmaakte op elk apparaat dat er een gebruikte.

"De situatie van de YouTube-speler is zo erg geworden dat we een andere extensie nodig hebben om het te repareren", zegt Vinegar's ontwikkelaar Zhenyi Tan in een blogpost.

Flash-flashback

Herinner je je YouTube 5 nog? Het was een op maat ontworpen HTML5-speler ter vervanging van de op Flash gebaseerde spelers die begin jaren 2000 voor het afspelen van video's werden gebruikt.

Flash Player, het meest recentelijk eigendom van (en niet meer leverbaar) van Adobe, was software waarmee video's, animaties en games in de browser konden worden afgespeeld. Het probleem was dat het absurd inefficiënt was. Flash was zo slecht dat Apple het nooit op iOS ondersteunde omdat het gewoon te veel batterijgebruik had. Toch leidde zijn populariteit tot Steve Jobs' beroemde open brief, Thoughts on Flash, die vrijwel elk aspect ervan aanviel.

YouTube is niet zo erg als Flash, althans nog niet.

Nu zijn we eraan gewend dat onze browsers ingebouwde videospelers hebben, wat toen niet het geval was. Maar de speler van YouTube is zo irritant en opgeblazen geworden dat er ingegrepen moet worden. Voer Azijn in.

Azijn

Azijn komt van ontwikkelaar And a Dinosaur, die ook verantwoordelijk is voor verschillende andere reparatie-extensies die de AMP-pagina's van Google kunnen blokkeren, of gewoon duidelijker kunnen maken welk Safari-tabblad momenteel geopend is.

Azijn vervangt elke videospeler door een eenvoudige, ingebouwde speler. Het is mogelijk om iets soortgelijks te doen zonder een extensie, maar je moet elke keer dat je het nodig hebt op een Javascript-bookmarklet klikken. Azijn verwijdert advertenties, al die vervelende miniaturen van video-suggesties die verschijnen telkens wanneer je een YouTube-video pauzeert, maakt PiP op elk moment beschikbaar (evenals video op volledig scherm) en voorkomt dat YouTube je kijkactiviteit bijhoudt.

Image
Image

Je krijgt ook leuke extra's zoals ondersteuning voor de ingebouwde ondertitelengine van Safari en een werkbalk bovenaan het scherm, waarmee je de resolutie van de video kunt kiezen, inclusief een instelling om de standaardresolutie te forceren en YouTube te stoppen een stream met een lage resolutie weergeven.

Het werkt zelfs op YouTube-video's die zijn ingesloten op andere sites.

Het enige nadeel is dat Azijn niet toestaat om te spelen/pauzeren met de spatiebalk, hoewel dat in de volgende update komt. En zoals bij elke browserextensie moet je er zeker van zijn dat je de ontwikkelaar vertrouwt, aangezien deze toegang heeft tot elke pagina die je bezoekt (op iOS kun je kiezen welke sites hij kan zien).

Een moreel dilemma

YouTube is niet zo erg als Flash, althans nog niet. Het doodt je batterij bijvoorbeeld niet bij gebruik. Maar in veel opzichten is het anti-gebruiker. Net zoals hoe een nieuwswebsite in zoveel advertenties terecht kan komen dat je hem niet meer kunt lezen, maken de advertenties en algoritmen van YouTube het bekijken van video's onaangenaam.

Maar die advertenties betalen de makers, dus is het niet moreel verkeerd om ze te blokkeren?

"De enige manier waarop makers worden betaald, is via advertentie-inkomsten. En voor veel kanalen betekent advertentie-inkomsten alles", vertelde online marketeer Sam Campbell via e-mail aan Lifewire. "Daarom doet het blokkeren van advertenties meer pijn dan alle andere dingen die je met je YouTube kunt doen."

YouTube's speler is zo irritant en opgeblazen geworden dat ingrijpen nodig is.

YouTube beta alt ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten aan de makers, dus het blokkeren van advertenties is een groot probleem. Aan de andere kant kunnen te veel advertenties mensen helemaal afschrikken.

Het is een lastige beslissing, maar YouTube heeft zichzelf en zijn makers, die echt nergens anders kunnen ingaan, in deze situatie gebracht. Het is iets minder duidelijk dan bij reguliere advertentieblokkering, omdat die advertenties vaak een echt privacy- of beveiligingsrisico vormen en niet vaak geld opleveren voor indie-makers. Maar afgezien van de advertenties, is de YouTube-ervaring, om liefdadig te zijn, een beetje overbelast.

Azijn lost dat op en kost slechts $2 in de App Store.

Aanbevolen: