Ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en herhalen in Excel gebruiken

Inhoudsopgave:

Ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en herhalen in Excel gebruiken
Ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en herhalen in Excel gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Om Undo voor Windows te gebruiken, drukt u op Ctrl+ Z. Voor Mac, druk op Command+ Z.
  • Om Redo en Repeat voor Windows te gebruiken, drukt u op Ctrl+ Y. Voor Mac, druk op Command+ Y.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de opdrachten Ongedaan maken, Opnieuw en Herhalen in Excel kunt gebruiken. Instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365.

Wanneer ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en herhalen gebruiken

De undo-knop in Excel zet uw werkblad terug in de staat waarin het zich bevond net voordat u de meest recente actie uitvoerde. Opnieuw heeft het tegenovergestelde effect, namelijk opnieuw doen wat je net ongedaan hebt gemaakt, bijvoorbeeld als je per ongeluk iets verwijdert. Met Herhalen kunt u dezelfde bewerking uitvoeren die u op één cel hebt uitgevoerd, zoals het wijzigen van de letterkleur, in extra cellen.

Specifieke situaties vragen om het gebruik van undo, redo en repeat Weten welke gebruik en hoe u het moet gebruiken, zal u helpen sneller te werken en taken te automatiseren. U hebt toegang tot de knoppen redo, repeat en undo vanuit het Excel-menu, of u kunt sneltoetsen.

Hoe ongedaan maken werkt in Excel

Excel's undo functie laat je snel eerdere acties ongedaan maken. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een van de volgende taken uit te voeren:

  • Haal een formule terug die je zojuist uit een cel hebt verwijderd
  • Verplaats een cel naar de vorige locatie na een verplaatsing
  • Resize een rij of kolom die je per ongeluk te groot of te klein hebt gemaakt
  • Plaats een grafiek die je hebt verwijderd opnieuw in

Excel kan sommige acties niet ongedaan maken, zoals het klikken op menu-items, het opslaan van bestanden en het verwijderen van werkbladen.

Windows-gebruikers kunnen ongedaan maken in Excel met de sneltoets Ctrl+Z terwijl Mac-gebruikers op Command+ kunnen drukken Z. U kunt deze sneltoetsen meerdere keren herhalen om meer acties ongedaan te maken.

Image
Image

Een andere manier om de undo optie in Excel te gebruiken is via de Quick Access Toolbar, die bovenaan Excel-spreadsheets staat. Zoek naar het pictogram met een pijl die naar links wijst. De exacte locatie van dit pictogram is afhankelijk van de versie van Excel die u gebruikt.

In desktopversies toont het selecteren van de kleinere naar beneden wijzende pijl naast het pictogram alle eerdere acties die u één voor één of meerdere tegelijk ongedaan kunt maken.

Beperkingen van ongedaan maken in Excel

Het maximum aantal undo acties dat u standaard kunt uitvoeren is 100. Windows-gebruikers kunnen de limiet aanpassen aan een kleiner aantal door het Windows-register aan te passen. U kunt de drempelwaarde vinden die is opgeslagen in de UndoHistory-waarde in de HKCU-component, onder Software\Microsoft\Office\\Options\

Het bewerken van uw Windows-register kan uw installatie van Windows ernstig beschadigen. Doe dit alleen als u bekend bent met het proces.

Hoe opnieuw werkt in Excel

Redo is handig wanneer u per ongeluk op de knop Ongedaan maken drukt.

U kunt een redo uitvoeren met de Ctrl+Y sneltoets in Windows of Command+Yop een Mac. Net als de actie ongedaan maken, kan opnieuw worden uitgevoerd meerdere keren door dezelfde sneltoets steeds opnieuw te gebruiken.

Image
Image

De werkbalk Snelle toegang heeft ook een knop Opnieuw direct naast de knop ongedaan maken; het pictogram is een pijl die naar rechts wijst.

Beperkingen van Opnieuw in Excel

Je kunt alleen de laatste 100 ongedaan maken acties opnieuw uitvoeren. U kunt iets niet opnieuw doen, tenzij die actie is beïnvloed door een actie ongedaan maken. Omdat u het verwijderen van een werkblad bijvoorbeeld niet ongedaan kunt maken, kunt u opnieuw geen wijzigingen aanbrengen in werkbladtabbladen.

Hoe Repeat werkt in Excel

De repeat actie in Excel gebruikt dezelfde sneltoetsen als Redo (Ctrl+Y voor Windows en Command+ Y voor Mac). Met Herhalen kun je het meest recente dat je in een andere cel of cellen hebt gedaan herhalen.

De mobiele versies van Excel en Excel Online ondersteunen de herhaalfunctie niet.

Als u bijvoorbeeld rode tekst op één cel toepast, kunt u op een andere cel klikken (of zelfs meerdere cellen) en dezelfde opmaakstijl herhalen voor die cellen. De repeat optie kan ook voor andere dingen worden gebruikt, zoals het invoegen en verwijderen van kolommen en rijen.

Repeat is standaard niet beschikbaar in de Quick Access Toolbar.

Image
Image

Om toegang te krijgen, gebruikt u de sneltoets of voegt u deze toe aan de werkbalk met behulp van de volgende stappen:

  1. Klik op de vervolgkeuzepijl helemaal aan de rechterkant van de Quick Access Toolbar.
  2. Selecteer Meer opdrachten.
  3. Selecteer bovenaan het dialoogvenster Popular Commands in de vervolgkeuzelijst.
  4. Selecteer Repeat uit de lijst met commando's, die in alfabetische volgorde staan.
  5. Klik Toevoegen >>.
  6. Klik op OK.

Beperkingen van herhalen in Excel

Herhalen en Opnieuw zijn nooit tegelijkertijd beschikbaar. De knop Opnieuw is alleen beschikbaar nadat u een actie ongedaan hebt gemaakt; de knop Herhalen is beschikbaar nadat u een wijziging in het werkblad hebt aangebracht.

Image
Image

Bijvoorbeeld: Als u de kleur van de tekst in cel A1 verandert in blauw, dan zal de Repeat-knop op deRibbon is actief en de Redo- knop is grijs. U kunt de opmaakwijziging dus herhalen in een andere cel, zoals B1 , maar u kunt de kleurwijziging niet opnieuw uitvoeren in A1

Omgekeerd, activeert het ongedaan maken van de kleurverandering in A1 de redo optie, maar het deactiveert repeat. Daarom kunt u de kleurverandering in cel A1, opnieuw uitvoeren, maar niet in een andere cel herhalen.

Excel-geheugenstapel

Excel gebruikt een deel van het RAM-geheugen van de computer om een lijst bij te houden (vaak een stapel genoemd) van recente wijzigingen die in een werkblad zijn aangebracht. Met de undo/redo combinatie van commando's kun je vooruit en achteruit door de stapel gaan om die wijzigingen te verwijderen of opnieuw toe te passen in de volgorde waarin ze waren eerst gemaakt.

Stel dat je ongedaan enkele recente opmaakwijzigingen probeert te maken, maar dat je per ongeluk een stap te ver gaat. In plaats van de nodige formatteringsstappen te moeten doorlopen om het terug te krijgen, zal het selecteren van redo de stapel één stap vooruit brengen en de laatste formaatwijziging terugbrengen.

Aanbevolen: