Hoe software uw computer in een mediaserver verandert

Inhoudsopgave:

Hoe software uw computer in een mediaserver verandert
Hoe software uw computer in een mediaserver verandert
Anonim

Mediaservers maken het gemakkelijker om content te delen (streamen) met digitale opslag- en afspeelapparaten binnen een thuisnetwerk. Zonder mediaserversoftware kunnen foto-, muziek-, video- en gegevensbestanden echter worden opgeslagen op een schijf, apparaat of computer, maar een afspeelapparaat voor netwerkmedia kan deze mogelijk niet "zien" of openen.

Apparaten zoals NAS-schijven (Network Attached Storage) en andere typen speciale mediaservers hebben al de juiste software voor delen ingebouwd. Pc's en laptops vereisen echter vaak de installatie van mediaserversoftware, zodat deze de inhoud van mediabestanden op dezelfde manier kan organiseren en toegankelijk maken als een op zichzelf staande mediaserver.

Media Server-software in Windows

Windows 7, 8 en 10 hebben ingebouwde mediaserversoftware, maar u moet stappen ondernemen om deze te activeren zodat u de geselecteerde mediabestanden op andere apparaten kunt zien of horen. Een apparaat voor het afspelen van netwerkmedia kan bestanden vinden die zijn geïmporteerd naar en afspeellijsten die zijn gemaakt door Windows Media Player 11 en hoger, aangezien uw pc fungeert als een mediaserver.

Voor Windows 10 zijn hier de activeringsstappen die de basismogelijkheden van de mediaserver inschakelen:

  1. Open Start.
  2. Ga naar het Configuratiescherm en zoek de term media met behulp van het voorziene zoekvak en selecteer Media Streaming Options onder het Netwerkcentrum.

    Image
    Image
  3. Klik op de Turn on Media Streaming knop om de media streaming server aan te zetten.

    Image
    Image
  4. Kies de Media Streaming-opties voor computers en apparaten en klik vervolgens op OK onder aan het scherm om de instellingen toe te passen.

    Image
    Image

    U kunt de streaming-instellingen verder aanpassen, maar met de standaardinstellingen hebben alle apparaten op uw lokale netwerk toegang tot de mediabestanden in de mediabibliotheken van uw pc.

  5. U kunt verder gaan naar Windows Media Player en onder het Stream vervolgkeuzemenu Automatisch toestaan dat apparaten mijn media afspelen selecteren.

    Image
    Image

Software-opties voor mediaservers van derden

Als uw pc of Mac geen vooraf geïnstalleerde mediaserversoftware heeft die u kunt activeren, als de reeds ingebouwde software niet aan uw behoeften voldoet, kunt u kiezen uit een of meer opties van derden die breid de mediaservermogelijkheden van uw computer uit. Elk heeft zijn eigen, maar vergelijkbare instellingsprocedures.

Opties van derden (sommige compatibel met zowel pc als Mac) Inclusief

  • PlayOn
  • Plex
  • Serviio
  • TVersity
  • Twonky
  • Universele mediaserver
Image
Image

Wat gebeurt er nadat u Media Server-software hebt geïnstalleerd

Wanneer u mediaserversoftware op uw computer gebruikt, zoekt deze naar mediabestanden op de gebruikelijke plaatsen: De Pictures map voor foto's; de Music map voor muziek en de Movies map voor video's. De meeste mediaserversoftwareprogramma's laten je ook andere mappen specificeren waar je je media hebt opgeslagen.

Als je je muziek- of filmbibliotheek hebt opgeslagen op een externe harde schijf die is aangesloten op je computer, kun je die als map weergeven. Natuurlijk moet de harde schijf op de computer zijn aangesloten zodat de mediaserversoftware die bestanden beschikbaar kan maken.

Evenzo moet mediaserversoftware op uw computer worden uitgevoerd, zodat het netwerkmedia-afspeelapparaat, zoals mediastreamer, smart TV, slimme Blu-ray Disc-speler, netwerk-thuisbioscoopontvanger of andere compatibele apparaten toegang hebben de mediabestanden.

Normaal gesproken is de software ingesteld om automatisch te starten bij het opstarten en op de achtergrond te draaien wanneer uw computer aan staat, wachtend op een extern apparaat om toegang te krijgen. Hoewel dit handig is, gebruikt het veel van de computerbronnen en kan het uw systeem vertragen. Misschien wilt u het uitschakelen als niemand op het thuisnetwerk toegang nodig heeft tot de bestanden op uw computer. Je kunt het altijd starten als je inhoud wilt delen.

Media Server-software doet meer dan bestanden toegankelijk maken

Mediaserversoftware vindt niet alleen mediabestanden en de mappen waarin ze zich op uw computer bevinden, maar gebruikt informatie die is ingesloten in de mediabestanden (metadata), maar verzamelt ze ook en organiseert ze in eigen mappen voor nauwkeurigere toegang.

Wanneer u de mediaserver opent in de lijst met bronnen van uw netwerkmediaspeler, kunt u de bestanden openen via "mappen" die u op de computer of het apparaat hebt gemaakt, of u kunt mappen openen die door de media zijn gemaakt serversoftware.

De door de mediaserver gemaakte mappen ordenen mediabestanden om het gemakkelijker te maken om bestanden te vinden door ze zo te groeperen dat u ernaar kunt zoeken. Bijvoorbeeld:

  • Fotobestanden kunnen worden gegroepeerd in mappen voor "camera" (de camera die is gebruikt om de foto te maken), of het "jaar" waarin de foto is gemaakt.
  • Muziekmappen kunnen "artiest", "genre", "persoonlijke beoordeling" en "meest afgespeeld" of "afspeellijst" bevatten.
  • Videomappen kunnen "recent afgespeeld", "op datum", "genre" of "afspeellijst" bevatten.
Image
Image

Niet alle mediaserversoftware is hetzelfde

Hoewel alle mediaserversoftware op dezelfde manier werkt, hebben sommige speciale functies, waaronder de soorten mappen die het kan maken, het converteren van bestandsindelingen (transcodering) en compatibiliteit met mediabibliotheken van bepaalde programma's. Dit is vooral belangrijk voor Mac-computers, aangezien foto- en iTunes-bibliotheken niet toegankelijk zijn voor alle mediaserversoftware.

Naast het organiseren van door gebruikers opgeslagen mediabestanden, bieden sommige mediaserversoftwareoplossingen, zoals PlayOn en Plex, ook toegang tot een select aantal internetstreamingdiensten, zoals Netflix, Hulu, Vudu en YouTube.

Image
Image

Mediaserversoftware en DLNA

Voor extra toegangsflexibiliteit zijn veel mediaserversoftwareoplossingen (inclusief Windows 10) DLNA-gecertificeerd. Software die DLNA-gecertificeerd is, zorgt ervoor dat het kan communiceren met apparaten die DLNA-gecertificeerd zijn als mediaspelers, media-renderers en mediacontrollers.

TwonkyMedia Server is gebruikt als referentie bij het testen van DLNA-gecertificeerde thuisnetwerkapparaten omdat het betrouwbaar compatibel is.

Andere voorbeelden van DLNA-compatibele mediaserversoftwareplatforms zijn PlayOn, Plex, Serviio, TVersity en Universal Media Server. Als uw afspeelapparaat compatibel is met een of meer van deze platforms, kunt u er mogelijk rechtstreeks toegang toe krijgen via een algemene app voor het afspelen van media. Een voorbeeld is de mediaspeler-app voor Roku.

Image
Image

Echter, zelfs als alles in uw netwerk DLNA-gecertificeerd is, moet u mogelijk een afspeel- of client-app voor die specifieke software installeren op een compatibele Smart TV, mediastreamer, of andere apparaten.

Dit is belangrijk als je meer dan één type mediaserversoftware op je pc of laptop hebt geïnstalleerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zowel PLEX als PlayOn op dezelfde pc te installeren.

Bottom Line

Hoewel u met mediaserversoftware uw muziek-, foto- en videobestanden kunt streamen of delen op apparaten in uw thuisnetwerk, zijn niet al uw afspeelapparaten noodzakelijkerwijs compatibel met alle digitale mediabestandsindelingen of met DRM-bestanden gecodeerd (beveiligd tegen kopiëren). U moet de gebruikershandleiding van uw afspeelapparaat raadplegen om erachter te komen met welke bestandsindelingen ze compatibel zijn.

The Bottom Line

Met de activering of toevoeging van software kan een pc of Mac fungeren als uw thuismediaserver. Het is een bijzonder praktische manier om toegang te krijgen tot alle foto's, video's en muziek die u hebt gedownload en opgeslagen met andere op het netwerk aangesloten media-afspeelapparaten die u in huis hebt, zoals smart-tv's, mediastreamers, Blu-ray Disc spelers, sommige home cinema-ontvangers en gameconsoles, en zelfs uw smartphone.

Aanbevolen: