Gebruik je Mac om een website te delen

Inhoudsopgave:

Gebruik je Mac om een website te delen
Gebruik je Mac om een website te delen
Anonim

Je Mac is uitgerust met dezelfde Apache-webserversoftware die zijn reputatie verwierf door commerciële websites te tonen. Iedereen die OS X Lion (10.7) en eerder gebruikt, kan delen via het web op zijn Mac instellen door een gebruiksvriendelijke interface te gebruiken om toegang te krijgen tot de Apache-webserver.

Deze configuratie op OS X maakte het voor iedereen gemakkelijk om een website te openen met een reeks simpele muisklikken. De basisservice voor het delen van het web bleef onderdeel van OS X tot de release van OS X Mountain Lion, waarbij de vereenvoudigde gebruikersinterface werd verwijderd, maar de Apache-webserver bleef geïnstalleerd.

De informatie in dit artikel verwijst naar het delen van Mac via het web met OS X Lion (10.7) en eerder. Apple raadt aan om OS X Server of macOS Server aan te schaffen om gebruikers van OS X Mountain Lion (10.8) en hoger de mogelijkheden voor het delen van het web terug te geven.

Personal Web Sharing in OS X Lion en eerder

Je Mac ondersteunt twee locaties voor het aanbieden van een website. De eerste is voor persoonlijke websites die door elke gebruiker op uw Mac zijn gemaakt. Deze scheiding biedt elk gezinslid een gemakkelijke manier om een website te hebben.

Vind persoonlijke websites in de thuismap van de gebruiker in de Sites-map, te vinden op ~/ gebruikersnaam /Sites.

Zoek nog niet naar de Sites-directory. OS X neemt niet de moeite om de Sites-map te maken totdat het nodig is.

Computerwebsite in OS X Lion en eerder

De andere locatie voor het aanbieden van een website heet 'computerwebsite', maar dit is een beetje een verkeerde benaming. De term verwijst naar de hoofdmap met Apache-documenten, die de gegevens bevat voor websites die door de webserver worden bediend.

De map Apache-documenten is een map op systeemniveau, die standaard beperkt is tot beheerders. De map Apache-documenten bevindt zich op /Library/WebServer.

De beperkte toegang van de documentenmap is de reden waarom OS X persoonlijke Sites-mappen heeft voor elke gebruiker. Individuele Sites-mappen stellen gebruikers in staat om hun eigen sites te maken, te beheren en te controleren zonder die van iemand anders te hinderen.

Als u van plan bent een bedrijfswebsite te maken, wilt u misschien de locatie van de computerwebsite gebruiken, omdat dit voorkomt dat anderen gemakkelijk wijzigingen aan de site kunnen aanbrengen.

Webpagina's maken in OS X Lion en eerder

Gebruik uw favoriete HTML-editor of een van de populaire WYSIWYG-webpagina-editors om uw site te maken en op te slaan in uw gebruikersmap Sites of de map Apache Documents. De Apache-webserver die op uw Mac draait, is geconfigureerd om het bestand in de map Sites of Documenten weer te geven met de naam index.html

Webdeling inschakelen

Webdeling inschakelen in OS X Lion en eerder:

  1. Select Systeemvoorkeuren > Delen.
  2. Plaats een vinkje in het vakje Web Sharing om delen via internet in te schakelen.

    OS X 10.4 Tiger noemt deze box Personal Web Sharing.

  3. Klik in het venster Delen op de mapknop Persoonlijke sites maken. Als de map Sites al aanwezig is door eerder gebruik van het voorkeurenpaneel voor delen via internet, leest de knop Open persoonlijke websitemap.

  4. Als u liever de map Apache-documenten gebruikt om een website te presenteren, klikt u op de knop Open Computer Website Folder.
Image
Image

Toegang tot uw website

De Apache-webserver start op en bedient ten minste twee websites, één voor de computer en één voor elke gebruiker op de computer. Om toegang te krijgen tot een van deze websites, opent u een browser en voert u een van de volgende opties in:

  • Gebruik de indeling https://uw.computer.adres/ voor de webpagina van de computer. Om het adres van uw computer te vinden, opent u het venster Delen en markeert u de naam Web Sharing in de lijst. Het adres van uw computer wordt aan de rechterkant weergegeven.
  • Gebruik het formaat https://uw.computer.adres/~uwgebruikersnaam voor een persoonlijke webpagina. Om toegang te krijgen, voert u het computeradres uit de vorige stap in, gevolgd door het ~ (tilde) teken en uw gebruikersnaam zonder spaties in de gebruikersnaam of tussen de tilde en uw gebruikersnaam.

Als u niet zeker weet wat uw gebruikersnaam is, opent u het venster Delen dat u eerder hebt geopend en markeert u de naam Web Sharing in de lijst. Uw persoonlijke website-adres wordt aan de rechterkant weergegeven.

OS X Server of macOS Server voor Web Sharing

Nieuwe Macs worden geleverd met een up-to-date versie van de Apache-webserver die door iedereen kan worden gebruikt, alleen niet met een vereenvoudigde gebruikersinterface. Een overstap naar OS X Server (of macOS Server, afhankelijk van uw besturingssysteem) geeft echter de mogelijkheid om via het web te delen terug naar de Mac.

OS Server voor OS X Mountain Lion en later biedt een uitgebreide verzameling serverfuncties, waaronder mailserver, webserver, bestandsdeling, agenda- en contactenserver, Wiki-server en meer.

Aanbevolen: