BenQ Mobiuz EX3415R Review: een werkelijk meeslepende Ultrawide

Inhoudsopgave:

BenQ Mobiuz EX3415R Review: een werkelijk meeslepende Ultrawide
BenQ Mobiuz EX3415R Review: een werkelijk meeslepende Ultrawide
Anonim

Bottom Line

Gamers die hunkeren naar onderdompeling zullen dol zijn op de BenQ Mobiuz EX3415R vanwege zijn aantrekkelijke beeldkwaliteit en toonaangevende audio.

BenQ Mobiuz EX3415R

Image
Image

BenQ heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor hun volledige mening.

BenQ, ooit vooral bekend om professionele monitoren, heeft zich met zijn Zowie-lijn in eSports verankerd. Nu die strijd gewonnen is, heeft het bedrijf met het submerk Mobiuz een brede waaier aan high-end gaming-monitoren ingezet.

De ultrabrede BenQ Mobiuz EX3415R is het vlaggenschip van deze vloot. Met een 34-inch, 3, 440 x 1, 440-scherm, 144 Hz verversingssnelheid en een breed kleurengamma, is hij klaar om neer te strijken met favorieten zoals de Alienware AW3420DW en LG Ultragear 34GP83A-B. Kan BenQ de titelverdediger verslaan?

Ontwerp: deze monitor gaat naar de sportschool

Het submerk Mobiuz, een nieuwe toevoeging aan de line-up van het bedrijf, richt zich op high-end gaming-monitoren. Mobiuz-monitoren hebben een hoekige, ruige uitstraling die doet denken aan een ste alth-jager of een modern oorlogsschip. Dat wordt gecombineerd met zilver, brons en oranje panelen om flair toe te voegen.

Ik vind het resultaat mooi. Het is onderscheidend en gespierd, maar niet aanmatigend of opzichtig. Het ontbreekt met name aan aanpasbare RGB-verlichting, een functie die bij veel concurrenten wordt aangetroffen. Ik mis het niet, maar gamers die verlangen naar die Twitch-streamerlook zullen teleurgesteld zijn.

Dit is een stevige monitor. Het is net zo aantrekkelijk en robuust als de monitoren van Alienware, verslaat LG- en Samsung-monitoren op bouwkwaliteit en levert een enorme upgrade ten opzichte van budget-ultrawides van Spectre en Viotek. De grote standaard is in hoogte verstelbaar, kantelbaar en draaibaar. U kunt desgewenst een VESA-monitorstandaard of -arm toevoegen.

Image
Image

Hoewel robuust, is de standaard een beetje te diep; de diepte van de monitor met de standaard bevestigd, van de voorkant naar de achterkant van de standaardpoten, is ongeveer 10 inch. Dit plaatst de monitor te dichtbij als u een bureau heeft dat ongeveer 24 tot 30 inch diep is. Veel ultrawide-monitoren delen dit probleem. Dit is een gebogen monitor, maar de curve is tam en leidt niet af buiten games.

Connectiviteit is typisch, met twee HDMI 2.0-poorten en één DisplayPort 1.4 voor video. Er is ook een USB 3-upstream-poort waarmee twee extra USB 3-randapparatuur kan worden aangesloten, genoeg voor een bedraad toetsenbord en muis.

Beeldkwaliteit: levendig, gedurfd en meeslepend

BenQ's Mobiuz-merk is uniek vanwege zijn focus op de volledige gameplay-ervaring. Terwijl concurrenten snelle verversingssnelheden en weinig bewegingsonscherpte aanprijzen, richt Mobiuz zichzelf op "totale onderdompeling" door levendige kleuren en scherp contrast.

Kleur v alt het meest op bij gamen in de echte wereld. Veel gaming-monitoren hebben een solide kleurnauwkeurigheid, maar de Mobiuz EX3415R nadert de voorkant van het pakket. Het verslaat de Alienware AW3821DW, maar v alt achter de Samsung Odyssey G9. Deze monitor is een geweldige keuze voor heldere, levendige games zoals Rocket League, Final Fantasy XIV of Assassin's Creed Odyssey. Kleurrijke karakters lijken van het scherm te springen en schilderachtige vergezichten hebben een echt gevoel van diepte.

De EX3415R kan het volledige sRGB-kleurengamma weergeven, dus je ziet alle kleuren die gameartiesten bedoelden. Het geeft ook tot 95 procent van het bredere DCI-P3-kleurengamma en 90 procent van AdobeRGB weer. Deze waarden zijn goed genoeg voor veel video-editors, digitale artiesten en andere makers van inhoud.

Resolutie komt uit op 3.440 x 1. 440, wat typisch is voor een 34-inch ultrawide. LG's 5K Ultrafine-monitoren zijn de enige monitoren van dit formaat die een hogere resolutie van 5, 120 x 2, 160 leveren. De resolutie van de BenQ verta alt zich in een pixeldichtheid van 110 pixels per inch, ongeveer hetzelfde als een 27-inch 1440p-monitor. Gekartelde randen kunnen zichtbaar zijn in kleine in-game details, zoals een stroomkabel of het patroon op het shirt van een personage, maar zijn meestal geen probleem.

Kleurrijke personages lijken van het scherm te springen en schilderachtige vergezichten hebben een echt gevoel van diepte.

Contrast is het zwakste punt van de monitor. De EX3415R heeft een IPS-beeldscherm dat een maximale contrastverhouding van 840:1 produceert. Dit is slechts gemiddeld voor een moderne ultrabrede monitor. Je zult het gebrek aan contrast niet opmerken in heldere games, maar donkere scènes onthullen deze fout. Een middernachtelijke landing in Microsoft Flight Simulator maakte dit duidelijk, aangezien de sterrenhemel een wazige grijze lucht was in plaats van pikzwart. Ik zag ook lichtpuntjes in de hoeken, een probleem dat zelfs bij eersteklas ultrawides vaak voorkomt.

Toch ziet de BenQ Mobiuz EX3415R er in de meeste games prachtig uit. De kleurprestaties behoren tot de top van zijn klasse en de zwakke punten zijn typerend voor deze categorie. Wat nog belangrijker is, de sterke punten van deze monitor lenen hem precies voor de games die er het beste uitzien op een ultrawide: uitgestrekte open-wereldgames met schilderachtige werelden en prachtige kunst.

HDR-prestaties: helder, maar niet helder genoeg

De BenQ Mobiuz EX3415R is VESA DisplayHDR 400-gecertificeerd. Dit zorgt voor een mooie badge om op de doos te plaatsen, maar het is het laagste certificeringsniveau dat wordt aangeboden.

HDR-games verdubbelen de bestaande sterke punten van de monitor. Heldere scènes zien er helderder uit en hebben meer details in highlights, zoals een straatlantaarn of zonsopgang. Er is ook een verschil in kleur, met kleine vermindering van strepen en een meer realistische, levensechte uitstraling. Toch vind ik de verbeteringen moeilijk waarneembaar buiten een directe, A-naar-B vergelijking.

Dit is het punt: je kunt geen goede HDR-monitor kopen voor iets dat in de buurt komt van een redelijke prijs. De beperkingen van de EX3415R zijn teleurstellend, maar typerend voor een moderne gamingmonitor. De Mobiuz loopt zelfs voor op het gebied van aanhoudende helderheid en algehele kleurprestaties.

Image
Image

Gamingmonitors bieden geen geweldige HDR totdat ze overschakelen naar modernere weergavetechnologie, zoals OLED of Mini LED.

Bewegingsprestaties: geweldige helderheid, soepele prestaties

Concurrerende gamers zullen dol zijn op de verversingssnelheid van 144 Hz van de EX3415R, die het scherm tot 144 keer per seconde bijwerkt. Dit is niet de hoogste die beschikbaar is in een ultrawide, maar het komt in de buurt. De enorme Odyssey G9 van Samsung v alt op door zijn verversingssnelheid van 240 Hz, maar is veel duurder.

De BenQ Mobiuz EX3415 ziet er vloeiend en helder uit in beweging. Het levert grote helderheid aan bewegende objecten en heeft geen last van heldere sporen of artefacten achter snel bewegende objecten. Ik waardeerde de extra details in games als Final Fantasy XIV en Dyson Sphere Program. Betere bewegingshelderheid maakt games die druk zijn en boordevol informatie op het scherm staan, gemakkelijker om in een snel tempo te spelen.

AMD FreeSync Premium wordt officieel ondersteund om een scheurvrije game-ervaring te bieden. Ik heb Nvidia G-Sync getest en ontdekte dat het ook werkt, wat niet verwonderlijk is: veel FreeSync-schermen werken ook met G-Sync.

Audio: Beste. Monitor. Geluid. ooit

Verrassend genoeg is audio de opvallende eigenschap van de BenQ Mobiuz EX3415R. BenQ is van mening dat "totale onderdompeling" geweldige beelden en geweldige audio moet omvatten, dus de monitor bevat een paar 2W-luidsprekers en een 5W-subwoofer.

Dit is het beste geluid dat ik ooit van een monitor heb gehoord.

Het klinkt heerlijk. Nee, deze monitor zal een paar kwaliteitsboekenplankluidsprekers niet van hun plaats doen, maar het is de beste audio die ik van een monitor heb ervaren en maakt goedkope, zelfstandige pc-luidsprekers overbodig.

Hoeveel dit uitmaakt, hangt af van hoe je speelt. Gamers die altijd een headset dragen, maakt het misschien niet uit. Persoonlijk, als iemand die veel meer coöperatieve of singleplayer-games speelt dan competitieve titels, ben ik er dol op. De EX3415R geeft me de mogelijkheid om mijn headset af te zetten en te ontspannen.

Configuratieproces: Plug en play

Zoals bij de meeste monitoren, is de BenQ Mobiuz EX3415R plug-and-play. U hoeft geen extra stuurprogramma's of software te installeren en in bijna alle gevallen werkt het gewoon zodra het op uw pc is aangesloten. Ultrabrede monitoren zoals de EX3415R zijn het meest geschikt voor Windows, dat uitstekende ultrabrede ondersteuning biedt, maar het zal ook werken met moderne Macs of Linux-systemen.

Ik moet wel even de voeding uitknijpen. BenQ levert de EX3415R met een externe voeding in plaats van een interne voeding. Je zult ruimte moeten vinden voor de steen onder je bureau.

Software: Alle opties

De BenQ Mobiuz EX3415R heeft een uitgebreid en complex schermmenu boordevol opties.

BenQ levert de monitor met een geweldig extraatje: een afstandsbediening. De afstandsbediening kan alle monitorfuncties en -opties aanpassen. Het is veel handiger dan voorover buigen en pikken op knoppen die onder het scherm verborgen zijn. Je kunt de monitor ook bedienen met een kleine joystick en verschillende knoppen verborgen op de rechteronderflank van de monitor, mocht je de afstandsbediening kwijtraken.

De menu's zijn logisch ingedeeld en bieden veel maatwerk. U kunt de helderheid, het contrast, de kleurverzadiging, het gamma en de kleurtemperatuur van de monitor aanpassen. BenQ biedt helaas geen gekalibreerde voorinstellingen voor gamma- of kleurtemperatuur, wat professionele makers van inhoud kan teleurstellen.

Image
Image

Er zijn verschillende functies die gericht zijn op gamers, zoals Black eQualizer, die schaduwen helderder maakt om vijanden beter te kunnen zien in donkere games, en Light Tuner, die handig is bij het aanpassen van donkere of heldere highlights om meer details naar voren te brengen.

Een andere belangrijke functie is HDRi, die een omgevingslichtsensor gebruikt om de kwaliteit van de monitor automatisch aan te passen in HDRi-modi. Het kan de helderheid en kleurtemperatuur veranderen terwijl u de monitor gebruikt, wat leidt tot minder belasting en betere beelden. Dit is handig als het goed werkt, maar de sensor kan in de war raken en snel schakelen tussen modi. Ik vind het idee leuk, maar het moet opgepoetst worden.

Prijs: terecht duur

Je beta alt $ 999,99 voor de BenQ Mobiuz EX3415R, wat veel is, maar typisch voor een high-end ultrabrede monitor. Dit plaatst hem naast andere premium 34-inch ultrawides zoals de Alienware AW3420DW en LG Ultragear 34GP83A-B.

Image
Image

BenQ Mobiuz EX3415R vs. Alienware AW3420DW

Deze monitoren zijn de voorhoede van 34-inch ultrawides. Beide bieden stevige, aantrekkelijke ontwerpen en zeer verstelbare standaards die de monitor stevig op zijn plaats houden en wiebelen elimineren.

De EX3415R heeft een voordeel in verversingssnelheid met een maximum van 144Hz ten opzichte van het maximum van 120Hz van de Alienware AW3420DW. Deze opening is klein, dus het is onwaarschijnlijk dat deze in de meeste situaties waarneembaar is, maar BenQ heeft een voorsprong op het gebied van algemene bewegingshelderheid.

De monitor van Alienware is Nvidia G-Sync-gecertificeerd, terwijl de BenQ is gecertificeerd voor AMD FreeSync Premium. De EX3415R werkte bij mijn tests met G-Sync, maar het gebrek aan certificering zou Nvidia-gamers naar de Alienware kunnen doen leunen. Aan de andere kant zullen AMD-fans voor de BenQ willen gaan.

De BenQ is DisplayHDR 400-gecertificeerd, terwijl de Alienware dat niet is. BenQ heeft ook een voorsprong in de algehele beeldkwaliteit dankzij een hogere aanhoudende helderheid en een betere algehele kleurnauwkeurigheid. Vergeet geluid niet. Het ingebouwde geluidssysteem van de BenQ is fantastisch, terwijl de Alienware geen luidsprekers bevat.

De Mobiuz EX3415R van BenQ pakt de overwinning met een kleine maar definitieve voorsprong op de Alienware AW3420DW. De BenQ is helderder, reageert beter, kan HDR-gaming aan en heeft een aangenaam geluidssysteem met een subwoofer.

Een meeslepende ultrabrede ervaring

BenQ's Mobiuz EX3415R is een uitstekende ultrawide die opv alt met nauwkeurige, levendige kleuren, toonaangevende audio en stevige bouwkwaliteit. Gamers die op zoek zijn naar een meeslepende en toch responsieve ervaring zullen dol zijn op deze monitor.

Specs

  • Productnaam Mobiuz EX3415R
  • Product Merk BenQ
  • MPN EX3415R
  • Prijs $999,99
  • Releasedatum mei 2021
  • Gewicht 28,7 lbs.
  • Productafmetingen 15 x 32,1 x 4,4 inch.
  • Kleur Zwart/Zilver
  • Garantie 3 jaar beperkte garantie
  • Compatibiliteit Windows, Mac, Linux
  • Schermformaat 34-inch Ultrawide
  • Schermresolutie 3440 x 1440
  • Aansluitmogelijkheden 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB Type-B upstream, 2x USB 3.0 downstream
  • Luidsprekers 2W luidsprekers, 5W subwoofer
  • Standaanpassingen Hoogte, kantelen, draaien

Aanbevolen: