HDR versus 4K: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

HDR versus 4K: wat is het verschil?
HDR versus 4K: wat is het verschil?
Anonim

Bij het kopen van een tv kun je de termen 4K en HDR tegenkomen. Beide technologieën verbeteren de beeldkwaliteit. Ze doen dat echter op heel verschillende manieren. Laten we een einde maken aan de ruis en leren wat 4K en HDR betekenen.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Verwijst naar schermresolutie (het aantal pixels dat op een scherm past).
  • Synoniem gebruikt met Ultra HD (UHD). Verwijst naar de horizontale schermresolutie van ongeveer 4.000 pixels.
  • Vereist UHD-compatibele apparaten en componenten om opschaling te voorkomen.
  • Staat voor High Dynamic Range.
  • Breder kleurbereik en contrastbereik dan Standard Dynamic Range (SDR).
  • Heldere tinten worden helderder gemaakt zonder overbelichting. Donkere tinten worden donkerder gemaakt zonder onderbelichting.

4K en HDR zijn geen concurrerende standaarden. 4K verwijst naar schermresolutie (het aantal pixels dat op een televisiescherm of beeldscherm past). Het wordt soms UHD of Ultra HD genoemd, hoewel er een klein verschil is.

HDR staat voor High Dynamic Range en verwijst naar het contrast of kleurbereik tussen de lichtste en donkerste tonen in een afbeelding. HDR levert een hoger contrast of een groter kleur- en helderheidsbereik dan Standard Dynamic Range (SDR) en is visueel indrukwekkender dan 4K. Dat gezegd hebbende, levert 4K een scherper, meer gedefinieerd beeld op.

Beide standaarden komen steeds vaker voor bij premium digitale televisies en beide leveren een geweldige beeldkwaliteit. Tv-makers geven prioriteit aan de toepassing van HDR op 4K Ultra HD-tv's boven 1080p- of 720p-tv's. Er is weinig noodzaak om te kiezen tussen de twee standaarden.

4K-resolutie kan ook worden aangeduid als Ultra HD, UHD, 2160p, Ultra High Definition of 4K Ultra High Definition.

Resolutie: 4K is de standaard

  • 4K/UHD TV-standaard is 3840 x 2160 pixels. 4K-bioscoopstandaard is 4096 x 2160 pixels.
  • Vier keer zoveel pixels als 1080p, wat betekent dat er vier 1080p-afbeeldingen passen in de ruimte van één afbeelding met 4K-resolutie.
  • Resolutie-agnostisch, hoewel de meeste HDR-tv's ook 4K-tv's zijn.

4K verwijst naar een specifieke schermresolutie en HDR heeft niets te maken met resolutie. Hoewel HDR concurrerende standaarden heeft, waarvan sommige een minimale 4K-resolutie specificeren, beschrijft de term over het algemeen elke video of weergave met een hoger contrast of dynamisch bereik dan SDR-inhoud.

Voor digitale televisies kan 4K een van de twee resoluties betekenen. De meest voorkomende is het Ultra HD- of UHD-formaat van 3.840 horizontale pixels bij 2160 verticale pixels. De minder gebruikelijke resolutie, meestal gereserveerd voor bioscoop- en filmprojectoren, is 4096 × 2160 pixels.

Elke 4K-resolutie is vier keer het aantal pixels (of twee keer de lijnen) als een 1080p-scherm - de op één na hoogste resolutie die je in een consumententelevisie zult vinden. Dat betekent dat er vier 1080p-beelden in de ruimte van één 4K-resolutiebeeld passen. Met een beeldverhouding van 16:9, oftewel 16 bij 9, is het totale aantal pixels in een 4K-beeld groter dan acht megapixels.

4K (evenals elke andere tv-resolutie) blijft constant, ongeacht de schermgrootte. Het aantal pixels per inch (PPI) kan echter variëren afhankelijk van de grootte van het scherm. Dit betekent dat naarmate het tv-scherm groter wordt, de pixels groter of verder uit elkaar worden geplaatst om dezelfde resolutie te bereiken.

Image
Image

HDR-televisies moeten voldoen aan een reeks helderheids-, contrast- en kleurnormen om als HDR te worden beschouwd. Die normen variëren, maar alle HDR-schermen hebben een hoger dynamisch bereik dan SDR en een minimale 10-bits kleurdiepte. Aangezien de meeste HDR-tv's 4K-tv's zijn, hebben de meeste een resolutie van 3840 x 2160 pixels (er is een klein aantal 1080p- en 720p HDR-tv's).

Sommige LED/LCD HDR-tv's hebben een maximale helderheid van 1.000 nits of meer. Om een OLED-tv te kwalificeren als een HDR-tv, moet deze ten minste 540 nits piekhelderheid uitvoeren. De meeste komen uit op ongeveer 800 nits.

Kleur en contrast: HDR is visueel indrukwekkend

  • Als resolutie is de impact van 4K met betrekking tot kleur meestal door hogere definitie.
  • Dramatisch verbeterde kleurweergave en contrast. HDR heeft een grotere visuele impact dan 4K.

  • Grotere visuele impact dan SDR. Nauwkeurigere kleuren, vloeiender licht en kleurschakeringen en meer gedetailleerde afbeeldingen.

Kleurweergave verbetert drastisch in HDR-televisies. Als resolutie heeft 4K niet zoveel invloed op kleur, behalve dat het extra definitie biedt. Daarom gaan 4K en UHD vaak hand in hand. Deze technologieën vormen een aanvulling op de twee belangrijkste aspecten van beeldkwaliteit-definitie en kleur.

Als technologie vergroot HDR de afstand tussen wit en zwart. Dit maakt het contrast intenser zonder heldere kleuren te overbelichten of donkere kleuren te onderbelichten.

Wanneer beelden met een hoog dynamisch bereik worden vastgelegd, wordt de informatie gebruikt in de postproductie om de inhoud te beoordelen en een zo groot mogelijk contrastbereik te verkrijgen. De afbeeldingen worden gesorteerd om een breed kleurengamma te produceren, wat zorgt voor diepere, meer verzadigde kleuren, evenals vloeiendere schaduwen en meer gedetailleerde afbeeldingen. Grading kan worden toegepast op elk frame of elke scène, of als statische referentiepunten voor een hele film of programma.

Wanneer een HDR-televisie HDR-gecodeerde inhoud detecteert, verschijnt helder wit zonder te vervagen of weg te spoelen, en diep zwart zonder modderig of verpletterend. Kortom, de kleuren zien er meer verzadigd uit.

In een zonsondergangscène zou je bijvoorbeeld het heldere licht van de zon en de donkere delen van het beeld met dezelfde helderheid moeten zien, samen met alle helderheidsniveaus daartussenin. Bekijk het onderstaande voorbeeld.

Image
Image

Er zijn twee manieren waarop een tv HDR kan weergeven:

  • HDR-gecodeerde inhoud: de vier primaire HDR-indelingen zijn HDR10/10+, Dolby Vision, HLG en Technicolor HDR. Het merk of model HDR TV bepa alt met welk formaat het compatibel is. Als een tv geen compatibel HDR-formaat kan detecteren, worden de beelden weergegeven in SDR.
  • SDR-naar-HDR-verwerking: vergelijkbaar met de manier waarop tv's resoluties opschalen, analyseert HDR-tv met SDR-naar-HDR-opschaling de contrast- en helderheidsinformatie van een SDR-signaal. Vervolgens breidt het het dynamische bereik uit om de HDR-kwaliteit te benaderen.

Compatibiliteit: end-to-end voor de volledige 4K HDR-ervaring

  • Volledige 4K UHD-resolutie vereist 4K-compatibele apparatuur van bron tot scherm, inclusief de settopbox of Blu-ray-speler, streamingapparaat, HDMI-kabel en tv.
  • Vereist end-to-end compatibiliteit.
  • Beschikbare inhoud is beperkt in vergelijking met 4K.

4K-televisies vereisen end-to-end compatibiliteit tussen alle componenten om authentieke of echte 4K-resolutie te produceren. Hetzelfde geldt over het algemeen voor HDR. Je hebt zowel een HDR-tv als content nodig die is geproduceerd met een HDR-indeling. Door sommige maatregelen is er minder inhoud beschikbaar in HDR dan in 4K, maar dat begint te veranderen.

Om te genieten van de volledige 4K UHD-resolutie, heb je over de hele lijn 4K-compatibele apparatuur nodig. Dat omvat thuisbioscoopontvangers, mediastreamers, Ultra HD Blu-ray-spelers en 4K-videoprojectoren, evenals de originele resolutie van de inhoud die u bekijkt. Je hebt ook een high-speed HDMI-kabel nodig. 4K komt vaker voor bij grotere televisies omdat het verschil tussen 4K en 1080p niet zo merkbaar is op schermen kleiner dan 55 inch. Het HDR-effect kan er echter per tv anders uitzien, afhankelijk van de hoeveelheid licht die het scherm uitstra alt.

Sommige 4K-apparaten schalen lagere resoluties op naar 4K, maar de conversie verloopt niet altijd soepel. 4K is niet geïmplementeerd in over-the-air tv-uitzendingen in de VS, dus over-the-air (OTA) inhoud moet worden opgeschaald om in 4K te kunnen worden bekeken. Evenzo kunnen niet alle HDR-tv's opschalen van SDR naar HDR. Houd bij het kopen van een tv met HDR-mogelijkheden rekening met de compatibiliteit van de tv met HDR10/10+, Dolby Vision en HLG-formaten, evenals met de maximale helderheid van de tv, gemeten in nits.

Hoe goed een tv met HDR HDR weergeeft, hangt af van hoeveel licht de tv uitstra alt. Dit wordt piekhelderheid genoemd en wordt gemeten in nits. Inhoud die is gecodeerd in het Dolby Vision HDR-formaat, kan bijvoorbeeld een bereik van 4.000 nits bieden tussen het zwartste zwart en het witste wit. Er zijn maar weinig HDR-tv's die zoveel licht uitstralen, maar een groeiend aantal schermen bereikt 1.000 nits. De meeste HDR-tv's geven minder weer.

OLED-tv's hebben een maximum van ongeveer 800 nits. Een groeiend aantal led-/lcd-tv's zenden 1.000 nits of meer uit, maar lagere sets kunnen slechts 500 nits (of minder) uitzenden. Aan de andere kant, aangezien de pixels in een OLED-tv afzonderlijk worden verlicht, waardoor de pixels absoluut zwart kunnen weergeven, kunnen deze tv's een hoger waargenomen dynamisch bereik hebben, zelfs bij lagere piekhelderheidsniveaus.

Wanneer een tv een HDR-signaal detecteert maar niet genoeg licht kan uitstralen om het volledige dynamische potentieel weer te geven, gebruikt hij tonemapping om het dynamische bereik van de HDR-inhoud af te stemmen op dat van de lichtuitvoer van de tv.

Bottom Line

4K en HDR zijn geen concurrerende standaarden, dus u hoeft niet tussen de twee te kiezen. En omdat de meeste premium tv's beide standaarden hebben, hoef je je niet op de ene standaard te concentreren, vooral niet als je een tv koopt die groter is dan 55 inch. Als je een kleinere tv wilt, ben je misschien blij met een 1080p-scherm, omdat je het verschil in resolutie waarschijnlijk niet zult merken.

Veelgestelde vragen

  • Is HDR beter dan 4K? Wat u meer zult waarderen, hangt af van wie u bent en uw persoonlijke instellingen. HDR werkt in de context van contrast en kleuren en helderheid, terwijl 4K verwijst naar resolutie, het aantal pixels in een afbeelding.
  • Is HDR beter dan HD? Het ene is niet beter dan het andere, aangezien HD en HDR totaal verschillende concepten zijn. HD verwijst naar resolutie zoals 4K, terwijl HDR werkt in de context van contrast, kleuren en helderheid.
  • Is HDR anders op telefoons, camera's en beeldschermen? Nee, HDR is HDR, hoewel je een HDR-camera gebruikt om HDR-inhoud te maken en een HDR-beeldscherm om HDR-inhoud bekijken. Wat u met HDR kunt doen, verschilt per apparaat, maar de technologie verandert niet.
  • Moet ik HDR gebruiken? Dat hangt af van mijn voorkeur. Als je een HDR-camera of een telefoon hebt, is de kans groot dat je deze wilt gebruiken. In een tv of monitor bepa alt hoe goed de HDR-implementatie zelf waarschijnlijk is of je het wilt gebruiken of niet.

Aanbevolen: