Robotboten kunnen je binnenkort meenemen voor een ritje

Inhoudsopgave:

Robotboten kunnen je binnenkort meenemen voor een ritje
Robotboten kunnen je binnenkort meenemen voor een ritje
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Er is een groeiende interesse in de mogelijkheden van robotboten.
  • MIT-onderzoekers staan op het punt een volledig autonome boot in te zetten in de grachten van Amsterdam.
  • Robotboten kunnen zuiniger en veiliger zijn dan traditionele boten.

Image
Image

Misschien vaart u binnenkort mee in een boot zonder kapitein.

Een nieuwe volledig autonome boot is klaar om ingezet te worden langs de grachten van Amsterdam. Het is een van de vele opkomende robotbootprojecten. Onderzoekers die de Nederlandse "roboat" hebben ontworpen, hopen dat het vaartuig een nieuw tijdperk van autonoom varen kan inluiden.

"Roboten konden alles doen, van het te allen tijde leveren van stedelijke diensten tot het monitoren van olielozingen en andere milieumonitoringactiviteiten", professor Fábio Duarte van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die lid was van het team achter de robotboot, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Rij, Rij, Rij

Roboat heeft ver gevaren sinds het team eind 2015 voor het eerst begon met het prototypen van kleine schepen in de MIT-pool. In 2020 bracht het team hun half-schaal, medium model uit dat ongeveer twee meter lang was en veelbelovende navigatiekunsten toonde.

Dit jaar zijn er twee volledige Roboats gelanceerd, wat bewijst dat de boten tot vijf personen kunnen vervoeren, afval kunnen verzamelen, goederen kunnen leveren en on-demand infrastructuur kunnen bieden. De boot is volledig elektrisch met een batterij ter grootte van een kleine kist, waardoor hij tot 10 uur kan worden gebruikt en draadloos kan worden opgeladen.

Image
Image

Een voordeel dat de Roboat biedt, zijn de kosten, zei Duarte. In Amsterdam liggen toeristenboten buiten de stad. Elke dag hebben de boten ongeveer 40 minuten nodig om naar het stadscentrum te komen en nog eens 40 minuten laat in de middag om leeg (behalve de schipper en kleine bemanning) terug te keren naar de aanlegplaats. Autonome booteigenaren hoeven niet te betalen voor een bemanning of lege tijd.

De Roboat kan ook efficiënter. "Wetend waar alle andere boten naartoe gaan, kan de autonome boot hun routes optimaliseren, drukke gebieden vermijden en tijd besparen," zei Duarte.

Golven maken

Er is een groeiende interesse in autonome boten, een afspiegeling van het snelgroeiende veld van autonome landvoertuigen. Sea Machines Robotics werkt bijvoorbeeld aan technologie die autonome schepen zal leveren aan commerciële operators en recreatieve gebruikers.

"De onmiddellijke impact zit in het verminderen van risico's, het verbeteren van de brandstofefficiëntie en het op tijd arriveren", vertelde Moran David, Chief Commercial Officer van het bedrijf, aan Lifewire."In tegenstelling tot mensen raakt AI nooit vermoeid, afgeleid of overweldigd door het gelijktijdig verwerken van een grote hoeveelheid gegevens."

Computers die zijn aangesloten op sensoren, stellen boten in staat om ook hun eigen situationele bewustzijn te hebben, voegde David eraan toe.

"Van jachten tot sportvissen, met een technologie aan boord die de handmatige en routinematige inspanningen verwijdert, kunnen gebruikers zich concentreren op de niet-routine, of ze nu genieten van tijd met familie en vrienden, vissen of gewoon genieten van het uitzicht, " zei hij.

Autonome technologieën zullen vrachtschepen ook efficiënter maken, voorspelde hij, zeggende: "Dit resulteert in kostenbesparingen die de prestaties van de toeleveringsketen zullen verbeteren en zich uiteindelijk zullen vertalen in de kosten van onze goederen als consumenten."

Marines zijn ook bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden van robotboten. Kleine onbemande boten kunnen de behoefte aan grotere schepen en menselijke bemanning vervangen, of op zijn minst verminderen, voor gevaarlijke en routinematige taken zoals mijnenvegen, vertelde Karl Birgir Björnsson, CEO van autonoom botenbedrijf Hefring Marine aan Lifewire.

Roboten kunnen alles doen, van het te allen tijde leveren van stedelijke diensten tot het controleren van olielozingen…

Autonome boten kunnen worden gebruikt voor verdediging en patrouille, "wat vooral effectief zou zijn als de schepen als een zwerm kunnen samenwerken, of zelfs om te helpen bij meer offensieve operaties om door mensen bemande schepen te ondersteunen", zei Björnsson.

Bedrijven ontwikkelen alles, van systemen om botsingen te vermijden tot betere sensoren, camera's en besturings- en navigatiesoftware. Hefring Marine heeft bijvoorbeeld een intelligent geleidings- en bewakingssysteem voor bemande boten ontwikkeld, bedoeld om de veiligheid van bemanning en passagiers te verbeteren door te bepalen hoe de omstandigheden op zee het beste kunnen worden aangepakt en door operaties, zoals snelheid, aan te passen.

"Het besturen van een boot zonder aan boord te zijn en de omgeving om je heen of de bewegingen van de boot niet te zien en te voelen, kan het lastig maken om de juiste beslissingen te nemen met betrekking tot snelheid en koers, maar ons systeem kan helpen [om die beslissingen], "zei Björnsson.

Aanbevolen: