Wat is Plex en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is Plex en hoe werkt het?
Wat is Plex en hoe werkt het?
Anonim

Plex biedt een manier om eenvoudig toegang te krijgen tot uw volledige digitale bibliotheek vanaf elke compatibele computer, smartphone of streamingapparaat, zonder dat u bestanden handmatig hoeft over te zetten.

Wat is Plex?

Plex Media Server is een digitale mediaspeler en een organisatorisch hulpmiddel waarmee je toegang hebt tot de muziek, afbeeldingen en video's die op één computer zijn opgeslagen met een andere computer of compatibel mobiel apparaat. U kunt de Plex Media Server-software installeren op een Windows-, Mac- of Linux-computer of een compatibel NAS-apparaat (Network Attached Storage) en vervolgens afspelen op elk ander apparaat met internetverbinding waarop de Plex-app kan worden uitgevoerd.

Gebruik elk compatibel apparaat om films te kijken, naar muziek te luisteren en foto's te bekijken die zijn opgeslagen op een computer met Plex Media Server. Toegang tot mediabestanden die zijn opgeslagen op uw Plex Media Server-computer op afstand via internet. Geef vrienden en familie toegang tot uw films, muziek en foto's via internet.

Plex Media Server draait op alle belangrijke besturingssystemen, maar andere apparaten kunnen het ook uitvoeren, waaronder de volgende:

  • Computers met Windows, macOS of Linux.
  • NVIDIA SHIELD.
  • Netgear Nighthawk X10-routers.
  • Compatibele NAS-apparaten.

Voor toegang tot muziek, video's en foto's die zijn opgeslagen op een Plex-server, kun je een van de volgende apparaten gebruiken:

  • Elke belangrijke webbrowser, inclusief Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer en Safari.
  • De meeste smartphones, waaronder Android, iOS en Windows Phone.
  • Android-, iOS- en Windows-tablets.
  • Smart TV's van de meeste fabrikanten, waaronder LG, Samsung, Sony en Toshiba.
  • De meeste apparaten voor het streamen van televisie, waaronder Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Roku, Sonos en TiVo.
  • Videogameconsoles zoals de Xbox One.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op de desktopversie van Plex.

Plex Media Server instellen op uw computer

Om Plex te gebruiken, installeert u de Plex Media Server op de computer of het NAS-apparaat (Network-Attached Server) waarop u uw muziek, video's en andere mediabestanden opslaat. Installeer de Plex-app op je andere computers, smartphones, tablets, televisies, streamingapparaten en gameconsoles. Start vervolgens de app en gebruik deze om uw mediabestanden van Plex Media Server te streamen.

Voordat je Plex kunt gebruiken om je muziek en video's te streamen, moet je je aanmelden voor een account bij de service en vervolgens de serversoftware installeren.

  1. Navigeer naar Plex.tv.
  2. Selecteer Aanmelden.

    Image
    Image
  3. Selecteer Doorgaan met Google, Doorgaan met Facebook of Doorgaan met Apple. U kunt deze opties echter overslaan en uw e-mailadres invoeren als u zich op die manier wilt aanmelden.

    Image
    Image
  4. Voer uw Google- of Facebook-aanmeldingsgegevens in of voer uw e-mailadres in en kies een wachtwoord en selecteer vervolgens Een account aanmaken.

    Als de Plex Pass-advertentiepop-up verschijnt, selecteert u X om er vanaf te komen.

Download en installeer Plex

Nadat je je succesvol hebt aangemeld voor een Plex-account, ben je klaar om de Plex Media Server-software te downloaden en te installeren. Als deze software is geïnstalleerd, kunt u al uw mediabestanden van de ene centrale computer naar uw andere apparaten streamen.

  1. Navigeer naar plex.tv/media-server-downloads.
  2. Selecteer het besturingssysteem of platform dat u gebruikt.

    Image
    Image
  3. Selecteer Download.

    Image
    Image
  4. Start het Plex Media Server-bestand dat u zojuist hebt gedownload en selecteer Install.

    Als het venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt, selecteert u OK of Yes.

    Image
    Image
  5. Selecteer Launch wanneer de installatie is voltooid.

Wanneer u de Plex Media Server-software start, wordt deze automatisch op de achtergrond uitgevoerd. Als u instellingen wilt wijzigen, navigeert u naar app.plex.tv/desktop.

Vereiste Plex-apps

Er zijn twee verschillende apps die je nodig hebt als je Plex wilt gebruiken:

  • De servertoepassing die draait op de computer waarop u uw mediabestanden opslaat.
  • Een aparte Plex-app die op je andere computers, telefoons, tablets en streamingapparaten draait.

De Plex Media Server-app is de software die u moet installeren op de computer waarop u uw mediabestanden opslaat. Voor Windows, macOS en Linux: download het van de pagina Plex Media Server Downloads.

De Plex mediaspeler-app is de software die je op je andere apparaten moet installeren. Hier is waar je het kunt krijgen:

  • Windows: Plex in de Microsoft Store
  • Android: Plex op Google Play
  • iOS: Plex in de App Store
  • Amazon Fire: Plex op Amazon
  • Roku: Plex in de Roku Channel Store
  • Xbox One: Plex voor Xbox One in de Microsoft Store
  • Alle andere platforms: Plex Media Player

Naast de zelfstandige Plex-mediaspeler-app, heb je ook toegang tot je Plex-account en je media via de web-app met je favoriete webbrowser om naar app.plex.tv/desktop te navigeren.

Bottom Line

Plex is gratis te downloaden en te gebruiken, maar je krijgt pas toegang tot alle functies als je abonnementskosten beta alt. Je kunt nog steeds veel doen met de gratis versie van Plex, maar bepaalde functies zoals mobiele synchronisatie en live televisie zijn vergrendeld achter de Plex Pass-service.

Plex Pass-functies

Plex Pass is de volledig uitgeruste premiumservice met maandelijkse, jaarlijkse en levenslange abonnementsopties. Abonnees krijgen ook eerder toegang tot nieuwe Plex-functies dan niet-abonnees. Enkele van de belangrijkste Plex Pass-functies zijn de mogelijkheid om mediabestanden op mobiel te synchroniseren en te openen voor offline gebruik, de mogelijkheid om een antenne en tuner aan te sluiten om live televisie te kijken en meer gebruikerscontrole, inclusief ouderlijk toezicht.

De functies die u krijgt met Plex Pass die niet beschikbaar zijn met het gratis abonnement, zijn onder meer:

  • Premium muziek: Biedt songteksten voor nummers die je streamt op Plex en kan afspeellijsten genereren op een manier die vergelijkbaar is met Spotify.
  • Premium foto's: Bevat autotagging voor uw foto's en maakt het gemakkelijker om de gewenste foto's te sorteren en te openen. Je hebt ook de mogelijkheid om automatisch nieuwe foto's vanaf je mobiele apparaten te uploaden.
  • Film- en tv-extra's: hiermee kunt u filmtrailers bekijken voordat u video's streamt, net als in het theater. Je krijgt ook toegang tot extra's zoals verwijderde scènes en featurettes achter de schermen.
  • Live TV: Vereist een tunerapparaat en een antenne om lokale HD-televisiekanalen te ontvangen en deze kanalen naar uw apparaten te streamen. Het bevat ook een digitale videorecorder (DVR)-functie en de mogelijkheid om reclamespots over te slaan op een manier die vergelijkbaar is met TiVo.
  • Offline sync: hiermee kunt u films en muziek downloaden naar mobiele apparaten voor toegang wanneer het apparaat niet langer is verbonden met internet.
  • Ouderlijk toezicht: hiermee kun je de Plex-app op de apparaten van je kinderen installeren en ze buitensluiten van alle inhoud waarvan je niet wilt dat ze er toegang toe hebben.
  • Plex-voordelen: Abonnees krijgen ook toegang tot partnerkortingen en kunnen profiteren van nieuwe functies voor gratis gebruikers.

Aanbevolen: