Directe, Bipole en Dipole Surround Sound-luidsprekers

Inhoudsopgave:

Directe, Bipole en Dipole Surround Sound-luidsprekers
Directe, Bipole en Dipole Surround Sound-luidsprekers
Anonim

Een surround sound-luidsprekersysteem gebruikt meestal vijf, zes of zeven luidsprekers plus een subwoofer. Naast het selecteren van het aantal luidsprekers (of kanalen) dat u wilt voor een surround sound-systeem, wilt u misschien ook het type surround sound-luidsprekers selecteren. Er zijn drie typen om uit te kiezen: direct stralende, bipool- en dipoolluidsprekers, en elk type produceert verschillende surround-geluidseffecten.

Als het gaat om het opzetten van een thuisbioscoop, moet je beslissing voornamelijk gebaseerd zijn op de grootte van je kamer, de akoestiek, het aantal luisteraars en je luistervoorkeuren.

Image
Image

Direct-stralende luidsprekers

Een direct stralende luidspreker (soms monopool genoemd) is een naar voren gerichte luidspreker die geluid rechtstreeks de kamer in stuurt naar de luisteraars. Surround sound-effecten in films, muziek en games zijn het meest merkbaar met directe luidsprekers.

Over het algemeen geven de meeste mensen de voorkeur aan directe luidsprekers als ze voornamelijk naar meerkanaalsmuziek luisteren. De luidsprekers die de meeste mensen in een standaard stereo-opstelling hebben, zijn meestal direct stralende luidsprekers. Wanneer ze worden gebruikt in een surround sound-opstelling, worden directe luidsprekers soms aan de zijkanten of achterkant van de luisterruimte achter de luisteraars geplaatst.

Direct-uitstralende luidsprekers zijn de beste keuze als de surround-soundopstelling bedoeld is voor een enkele luisteraar die elke luidspreker op gelijke afstand van die enkele stoel kan plaatsen.

Bipole luidsprekers

Bipole-surroundluidsprekers hebben twee of meer luidsprekers die geluid aan beide zijden van de kast weergeven. Bij gebruik als zij-surroundluidsprekers wordt het geluid zowel naar de voorkant als naar de achterkant van de kamer uitgevoerd. Als ze worden gebruikt als surround-achterluidsprekers, produceren ze geluid in beide richtingen langs de achterwand.

De dubbele luidsprekers die in een bipole luidspreker worden gebruikt, zijn in fase, wat betekent dat beide luidsprekers tegelijkertijd geluid weergeven. Bipole luidsprekers creëren een diffuus surround-effect, zodat de locatie van de luidspreker niet kan worden bepaald. Bipole-luidsprekers zijn een goede keuze voor films en muziek en worden meestal op de zijwanden geplaatst.

In een grote kamer werken bipolaire luidsprekers en direct stralende luidsprekers beide goed. Als u de voorkeur geeft aan directioneel geluid van achter in de kamer, leveren bipolaire luidsprekers uit dat gebied.

Dipoolluidsprekers

Net als een tweepolige luidspreker, voert een dipoolluidspreker geluid uit aan beide zijden van de kast. Het verschil is dat dipoolluidsprekers uit fase zijn, wat betekent dat de ene luidspreker geluid uitvoert en de andere niet, en omgekeerd. Het doel is om een diffuus en omhullend surround-geluidseffect te creëren.

Dipole surround-luidsprekers hebben meestal de voorkeur van filmliefhebbers en worden op de zijwanden geplaatst. Over het algemeen zijn dipoolluidsprekers aan de zijkanten een goede keuze voor relatief kleine kamers met een goede akoestiek en meerdere stoelen, waar iedereen behalve de persoon in het midden dicht bij een luidspreker zit.

Surround Sound-luidsprekers kiezen

Sommige luidsprekerfabrikanten, zoals Monitor Audio en Polk Audio, hebben uw beslissing een beetje gemakkelijker gemaakt door een schakelaar op te nemen waarmee u bipool- of dipooluitgang op de surround-luidsprekers kunt selecteren. Denon biedt op sommige AV-receivers dubbele surround-luidsprekerschakeling, zodat u twee paar surround-luidsprekers kunt gebruiken, direct en bipool/dipool, en ertussen schakelen voor films of muziek.

Aanbevolen: