Surround Sound Formats Guide

Inhoudsopgave:

Surround Sound Formats Guide
Surround Sound Formats Guide
Anonim

Surroundgeluid is een integraal onderdeel van de thuisbioscoopervaring. De volgende lijst belicht de meest voorkomende surround sound-formaten. Elk formaat gaat vergezeld van een korte uitleg met een link naar meer gedetailleerde artikelen. Hoewel Dolby en DTS dit veld domineren, zijn er nog een aantal andere opties.

Audyssey DSX en DSX2

Image
Image

Audyssey DSX (Dynamic Surround Expansion) is een surround sound-verwerkingsformaat dat de toevoeging van twee verticale luidsprekers aan de voorkant mogelijk maakt. Het bevat ook de gebruikelijke breed-/links-luidsprekers in een 5.1-opstelling.

Er is geen inhoud gecodeerd met dit formaat. In plaats daarvan analyseert een thuisbioscoopontvanger die Audyssey DSX gebruikt de ingebouwde geluidssignalen in een 2, 5 of 7-kanaals soundtrack en breidt vervolgens het geluidsveld uit naar de overeenkomstige luidsprekerlay-out.

Veel thuisbioscoopontvangers zijn afgestapt van de Audyssey DSX- en DSX2-opties. Yamaha biedt echter nog steeds deze surround sound-verwerkingsoptie op sommige van zijn theaterreceivers.

Auro 3D Audio

Image
Image

Auro 3D Audio is een van de jongste beschikbare formaten, maar ook een van de meest complexe. Het is een consumentenversie van het Barco Auro 11.1-kanaals surround sound-systeem dat in bioscopen wordt gebruikt.

In de thuisbioscoopruimte is Auro 3D Audio een concurrent van de Dolby Atmos en DTS:X meeslepende surround sound-formaten. Auro 3D Audio begint met een 5.1-kanaals luidsprekerlay-out, maar er is nog een set of laag voor- en surroundluidsprekers direct boven de hoofdluisterpositie. Deze worden niveau 1 en niveau 2 genoemd.

Om optimaal te profiteren van Auro 3D Audio, moet u één luidspreker aan het plafond toevoegen en deze direct boven de luisterpositie plaatsen. Deze toegevoegde optie wordt het VOG-kanaal (Voice of God) genoemd. Het totale aantal luidsprekers (exclusief de subwoofer) is tien.

Auro 3D Audio is zowel een decoderings- als een verwerkingsformaat. Als een Blu-ray Disc of een andere compatibele inhoudsbron is gecodeerd met Auro 3D-audio, en uw thuisbioscoopontvanger heeft de benodigde decoder, dan zal hij het geluid verspreiden zoals bedoeld. Het Auro 3D Audio-systeem bevat echter ook een up-mixer, zodat u enkele van de voordelen van Auro 3D Audio kunt krijgen op standaard twee-, vijf- en zevenkanaalsinhoud.

Het Auro 3D Audio-formaat is alleen beschikbaar op geselecteerde hoogwaardige thuisbioscoopontvangers en AV-voorversterkerprocessors.

Dolby Atmos

Image
Image

De Dolby Atmos surround sound-configuratie werd geïntroduceerd als een commercieel bioscoopformaat met maximaal 64 kanalen surround sound, waarbij voor-, zij-, achter-, achter- en overheadluidsprekers worden gecombineerd. Het Dolby Atmos surround sound-coderingsformaat is ontworpen om een volledig meeslepende luisterervaring te bieden.

Aangepast voor thuisbioscoopgebruik, is Dolby Atmos beschikbaar op bepaalde Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray Disc-releases. Het biedt verschillende luidsprekeropstellingsopties, afhankelijk van het merk en model van de thuisbioscoopontvanger. De opties kunnen in totaal zeven, negen of elf kanalen vereisen.

Gebruik plafondluidsprekers voor de hoogtekanalen voor de beste resultaten. Dolby heeft echter in samenwerking met verschillende thuisbioscoopmakers normen ontwikkeld voor verticaal gerichte luidsprekers. Deze kunnen worden opgenomen in zowel boekenplank- als vloerstaande ontwerpen of als afzonderlijke modules om bovenop de meest actuele boekenplank- of vloerstaande luidsprekers te worden geplaatst.

Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus

Image
Image

Dolby Digital, Dolby Digital EX en Dolby Digital Plus zijn digitale coderingssystemen voor audiosignalen die kunnen worden gedecodeerd door een ontvanger of voorversterker met een Dolby Digital-decoder.

Dolby Digital wordt vaak een 5.1-kanaals surroundsysteem genoemd. De term "Dolby Digital" verwijst echter naar de digitale codering van het audiosignaal, niet naar het aantal kanalen dat het heeft. Dolby Digital kan monofoon, 2-kanaals, 4-kanaals of 5.1-kanaals zijn. Meestal wordt Dolby Digital 5.1 "Dolby Digital" genoemd.

Dolby Digital EX is gebaseerd op de technologie die is ontwikkeld voor Dolby Digital 5.1. Dit proces voegt een derde surroundkanaal direct achter de luisteraar toe. Met andere woorden, de luisteraar heeft zowel een middenvoorkanaal als een middenachterkanaal. De kanalen zijn gelabeld Left Front, Center, Right Front, Surround Left, Surround Right, Subwoofer, met een Surround Back Center (6.1) of Surround Back Left en Surround Back Right. Dit vereist een andere versterker en een speciale decoder in de surroundreceiver.

Dolby Digital Plus breidt de Dolby Digital-familie uit tot 7.1-kanalen. Naast de linker en rechter surround-luidsprekers, biedt het de mogelijkheid om een paar linker en rechter surround-achterluidsprekers te plaatsen.

Dolby Digital- en EX-soundtracks zijn beschikbaar op dvd, Blu-ray Disc en sommige streaming-inhoud, terwijl Dolby Digital Plus beschikbaar is op Blu-ray en sommige streaming-inhoud.

Dolby Pro Logic, Prologic II en IIX

Image
Image

Dolby Pro Logic ha alt een speciaal middenkanaal en achterkanaal uit tweekanaalsinhoud. Het middenkanaal centreert de dialoog in een filmsoundtrack nauwkeuriger. Het achterste kanaal geeft een monofoon signaal door, dat de beweging van achteren naar voren en van links naar rechts en geluidsplaatsing beperkt.

Dolby Pro Logic II is een surround sound-verwerkingstechnologie die gezamenlijk is ontwikkeld door Jim Fosgate en Dolby Labs. Dit systeem kan een gesimuleerde 5.1-kanaals surround-omgeving creëren van elke tweekanaalsbron, evenals van een 4-kanaals Dolby Surround-signaal. Hoewel het verschilt van Dolby Digital 5.1 of DTS, waarbij elk kanaal zijn eigen coderings-/decoderingsproces doorloopt, maakt Pro Logic II effectief gebruik van matrixing om een adequate 5.1-weergave van een stereofilm of muzieksoundtrack te leveren.

Dolby Pro Logic IIx is een verbetering van Dolby Pro-Logic II. Het omvat de toevoeging van twee achterkanalen aan de 5.1-kanalen van Dolby Pro Logic II, waardoor Dolby Pro Logic IIx een 7.1-kanaals surroundverwerkingssysteem wordt.

Dolby Pro Logic IIz

Image
Image

Dolby Pro Logic IIz is een surround sound-verwerkingsformaat dat een voorloper is van Dolby Atmos. In tegenstelling tot Dolby Atmos hoeft de inhoud niet speciaal te worden gecodeerd, wat betekent dat bronnen met twee, vijf of zeven kanalen hiervan kunnen profiteren.

Dolby Pro Logic IIz biedt de mogelijkheid om twee extra voorluidsprekers toe te voegen die boven de linker- en rechterhoofdluidsprekers worden geplaatst. Deze functie voegt een verticale of bovenliggende component toe aan het surround-geluidsveld - ideaal voor regen-, helikopter- of vliegtuigvliegeffecten. Dolby Prologic IIz kan worden toegevoegd aan een 5.1-kanaals of 7.1-kanaals setup.

Yamaha biedt een vergelijkbare technologie aan op sommige van zijn thuisbioscoopontvangers, Presence genaamd.

Dolby TrueHD

Image
Image

Dolby TrueHD is een high-definition digitaal surround sound-coderingsformaat dat tot acht decoderingskanalen ondersteunt. Het is bit-voor-bit identiek aan een studiomasteropname. Dolby TrueHD is een van de verschillende audioformaten die zijn ontworpen voor en worden gebruikt door het Blu-ray Disc-formaat. Dolby TrueHD wordt geleverd vanaf Blu-ray Disc of andere compatibele afspeelapparaten via de HDMI-verbindingsinterface.

Dolby virtuele luidspreker

Image
Image

Dolby Virtual Speaker is ontworpen om een redelijk nauwkeurige surround sound-ervaring te creëren met slechts twee luidsprekers en een subwoofer. Het creëert een breder geluidsbeeld bij gebruik met standaard stereobronnen. Wanneer bronnen echter worden gecombineerd met Dolby Digital gecodeerde media, creëren de luidsprekers een 5.1-kanaals geluidsbeeld. Het bereikt dit door rekening te houden met geluidsreflectie en natuurlijke luisteromstandigheden, waardoor het surround-geluidssignaal kan worden gereproduceerd zonder dat er vijf, zes of zeven luidsprekers nodig zijn.

DTS

Image
Image

DTS (ook wel DTS Digital Surround genoemd) is een 5.1-kanaals codering en decodering van surround sound-formaat vergelijkbaar met Dolby Digital 5.1. Het verschil is dat DTS minder compressie gebruikt in het coderingsproces. Als gevolg hiervan zijn velen van mening dat DTS een betere, nauwkeurigere luisterervaring is.

Terwijl Dolby Digital voornamelijk bedoeld is voor film en televisie, wordt DTS vaak gebruikt bij muziekproductie.

Om toegang te krijgen tot DTS-gecodeerde informatie op cd's en dvd's, moet u een thuisbioscoopontvanger of voorversterker met ingebouwde DTS-decoder hebben, evenals een cd- of Blu-ray-speler met DTS-doorvoer.

DTS 96/24

Image
Image

DTS 96/24 is geen apart surround sound-formaat, maar eerder een opgeschaalde versie van DTS 5.1 die op dvd's kan worden gecodeerd. In plaats van de standaard DTS 48 kHz sample rate te gebruiken, gebruikt DTS 96/24 een sample rate van 96 kHz. De bitdiepte wordt uitgebreid van 16 naar 24 bits.

Het resultaat is dat er meer informatie in de audio is ingebed, wat zich verta alt in meer detail en dynamiek bij weergave op 96/24-compatibele apparaten.

Zelfs als uw bronapparaat of thuisbioscoopontvanger niet 96/24-compatibel is, heeft het nog steeds toegang tot de 48 kHz-samplefrequentie en 16-bits diepte die aanwezig zijn in de soundtrack.

DTS Circle Surround en Circle Surround II

Image
Image

Terwijl Dolby Digital en DTS surround sound benaderen vanuit een directioneel standpunt (specifieke geluiden afkomstig van specifieke luidsprekers), legt DTS Circle Surround de nadruk op onderdompeling in geluid.

Een typische 5.1-bron is gecodeerd tot twee kanalen. Het wordt vervolgens opnieuw gecodeerd in 5.1-kanalen en opnieuw gedistribueerd naar de vijf luidsprekers (plus subwoofer). Door dit proces creëert Circle Surround een meer meeslepende geluidservaring zonder de directionele signalen van het originele 5.1-bronmateriaal te verliezen.

Circle Surround biedt verbetering van Dolby Digital en soortgelijk surround-geluidsbronmateriaal zonder de oorspronkelijke bedoeling van de surround sound-mix te verslechteren. Het voegt ook een achterste middenkanaal toe, dat een anker vormt voor geluiden direct achter de luisteraar.

DTS-ES

Image
Image

DTS-ES verwijst naar twee 6.1-kanaals surround-coderings-/decoderingssystemen: DTS-ES Matrix en DTS-ES 6.1 Discrete.

DTS-ES Matrix kan een middenachterkanaal creëren van bestaand DTS 5.1-gecodeerd materiaal, terwijl DTS-ES 6.1 Discrete vereist dat de software al een DTS-ES 6.1 Discrete soundtrack heeft. DTS-ES en DTS-ES 6.1 Discrete formaten zijn achterwaarts compatibel met 5.1-kanaals DTS-ontvangers en DTS-gecodeerde dvd's.

Deze formaten worden zelden gebruikt op dvd's en zijn bijna niet aanwezig op Blu-ray-schijven.

DTS-HD Master Audio

Image
Image

Net als Dolby TrueHD is DTS-HD Master Audio een high-definition digitaal-gebaseerd surround sound-formaat dat tot acht kanalen surround-decodering ondersteunt met een groter dynamisch bereik, een bredere frequentierespons en een hogere bemonsteringsfrequentie dan andere standaarden DTS-indelingen.

DTS-HD Master Audio is een van de verschillende audioformaten die zijn ontworpen en gebruikt door Blu-ray Disc en het nu stopgezette HD-DVD-formaat. DTS-HD Master Audio moet worden gecodeerd op een Blu-ray Disc of een ander compatibel mediaformaat om toegang te krijgen. Het moet ook worden geleverd via de HDMI-aansluiting op een thuisbioscoopontvanger met een ingebouwde DTS-HD Master Audio surround sound-decoder.

DTS Neo:6

Image
Image

DTS Neo:6 is een surround sound-formaat dat op dezelfde manier werkt als Dolby Prologic II en IIx. Als u een thuisbioscoopontvanger hebt die DTS Neo:6-audioverwerking bevat, zal deze een 6.1-kanaalsveld (voor, midden, rechts, links surround, rechts surround, midden achter) extraheren uit bestaand analoog tweekanaals materiaal, zoals een stereo-cd, vinylplaat, stereofilmsoundtrack of tv-uitzending.

Hoewel DTS Neo:6 een zeskanaals systeem is, kan het middenachterkanaal over twee luidsprekers worden verdeeld.

DTS Neo:X

Image
Image

DTS Neo:X werd oorspronkelijk geïntroduceerd als tegenhanger van de Dolby's ProLogic IIz en Audyssey's DSX surround sound-formaten. DTS Neo:X is een 11.1-kanaals surround sound-formaat dat front-, hoogte- en brede kanalen omvat.

Dit formaat vereist geen soundtracks die speciaal voor het 11.1-kanaals geluidsveld zijn gemixt. Een DTS Neo:X-processor is ontworpen om te zoeken naar signalen die al aanwezig zijn in stereo-, 5.1- of 7.1-kanaals soundtracks die baat kunnen hebben bij een uitgebreid geluidsveld.

DTS Neo:X kan ook worden geschaald om te werken in 9.1- of 7.1-kanaalsomgevingen. Sommige thuisbioscoopontvangers met DTS Neo:X bevatten de 7.1- of 9.1-kanaalsopties. In deze opstellingen worden de extra kanalen "gevouwen" met de bestaande 9.1 of 7.1 kanaals layout. Hoewel het niet zo effectief is als de gewenste 11.1-kanaalsopstelling, biedt het wel een uitgebreide surround sound-ervaring die beter is dan de typische 5.1, 7.1 of 9.1 kanaalindeling.

DTS:X

Image
Image

Ontwikkeld in parallel met Dolby Atmos, maakt het DTS:X surround-formaat de plaatsing van geluidsobjecten in een driedimensionale ruimte mogelijk in plaats van specifieke kanalen of luidsprekers.

Hoewel DTS:X gecodeerde inhoud vereist (Blu-ray of Ultra HD Blu-ray), vereist het geen specifieke luidsprekerlay-out zoals Dolby Atmos. Het werkt prima met een Dolby Atmos-luidsprekeropstelling. De meeste thuisbioscoopontvangers die Dolby Atmos bevatten, bevatten ook DTS:X, hoewel soms een firmware-update vereist is.

Een goed uitgeruste thuisbioscoopopstelling met DTS:X-audiodecodering zal een gedecodeerd DTS:X-signaal toewijzen aan 2.1, 5.1, 7.1 of een van de verschillende Dolby Atmos-luidsprekeropstellingen.

DTS Virtual:X

Image
Image

DTS Virtual:X is een innovatief surround sound-verwerkingsformaat dat een hoogte-/overhead geluidsveld projecteert zonder extra luidsprekers. Het maakt gebruik van complexe algoritmen om je oren voor de gek te houden in hoorhoogte, overhead en surround-geluid achter.

Hoewel het niet zo effectief is als het hebben van echte hoogteluidsprekers, vermindert het wel de rommel van de luidsprekers. DTS Virtual:X kan hoogteverbetering toevoegen aan zowel tweekanaals stereo als meerkanaals surround sound-inhoud. Het is het meest geschikt voor gebruik in soundbars, waar alle luidsprekers in één kast zijn ondergebracht. Het kan echter ook worden toegepast op thuisbioscoopontvangers.

Aanbevolen: