Hoofdtelefoon Surround Sound: de basis

Inhoudsopgave:

Hoofdtelefoon Surround Sound: de basis
Hoofdtelefoon Surround Sound: de basis
Anonim

Als je in een natuurlijke omgeving hoort of naar luidsprekers luistert, komen de geluidselementen op verschillende tijdstippen bij je oren vanwege afstand, muurreflecties, weerkaatsing van andere objecten in de luisteromgeving, en zelfs je schouders en delen van je hoofd.

Al deze factoren geven informatie over de afstand van de geluidsbronnen tot uw oren. HRTF (Head Related Transfer Function) is hoe geluid interageert met je hoofd en oren.

Naast HRTF veranderen de kenmerken van geluiden die op je af komen als je in je omgeving beweegt, evenals bewegende objecten die geluid uitzenden hun afstand tot jou (wat resulteert in het Doppler-effect).

Geluid in je hoofd

In tegenstelling tot het horen van geluid in de natuurlijke wereld of via luidsprekers, lijkt het geluid bij het luisteren naar audio (muziek of films) met een bedrade koptelefoon of een koptelefoon die draadloos op je tv is aangesloten, uit je hoofd te komen.

Zelfs geluiden die je oren van links of rechts binnenkomen in een koptelefoonomgeving, klinken alsof ze zich aan de linker- of rechterkant van je hoofd bevinden, in plaats van op een afstand.

De reden hiervoor is dat als je een koptelefoon draagt, alle geluiden tegelijkertijd je oren bereiken, wat betekent dat er geen afstandssignalen zijn en geen natuurlijke geluidsreflecties, waardoor het HRTF-effect teniet wordt gedaan.

Verschillende technieken leveren geluid met een meer natuurlijke diepte die de karakteristieken van geluid dat bij je oren aankomt, dicht kan benaderen, net als wanneer je oren zijn blootgesteld aan de natuurlijke omgeving. Zelfs het gebruik van een open of gesloten hoofdtelefoon kan de sonische handtekening beïnvloeden.

Image
Image

Het geluidsveld van de hoofdtelefoon uitbreiden

Bij stereo is het vergroten van het geluidsveld een kwestie van geluidselementen in het middenkanaal (zoals zang) voor je plaatsen, terwijl de linker- en rechterkanalen verder van links en rechts van je hoofd worden geplaatst.

De taak is ingewikkelder met surround sound, maar het is mogelijk om links, midden, rechts, links surround, rechts surround of meer kanaal (surround sound) cues nauwkeurig in de "ruimte" buiten de grenzen van je hoofd te plaatsen dan erin.

Surroundgeluid met elke koptelefoon

Een manier om toegang te krijgen tot hoofdtelefoon-surroundgeluid is via een thuisbioscoopontvanger, AV-voorversterkerprocessor of mobiel apparaat dat surroundgeluidverwerking biedt met een van de volgende formaten:

  • Dolby Headphone: In combinatie met Dolby Pro Logic II-verwerking op een thuisbioscoopontvanger kunt u tweekanaalsinhoud uitbreiden naar surroundgeluid. Sommige hoofdtelefoons hebben Dolby Headphone-verwerking ingebouwd.
  • DTS Headphone:X: Biedt een horizontale surround-omgeving en geluidssignalen boven het hoofd met compatibele inhoud.
  • Yamaha Silent Cinema: Kan elke hoofdtelefoon gebruiken die is aangesloten op een Yamaha Home Theatre-ontvanger, HTIB (Home Theater-in-a-Box) of soundbar die Silent Bioscoop audioverwerking.
  • Auro 3D Audio (voor hoofdtelefoon): Biedt een meeslepende geluidsomgeving met horizontaal en bovengronds geluid, afhankelijk van de inhoud.
  • Dirac VR: voor muziek kun je elke hoofdtelefoon gebruiken met een home theater-ontvanger of mobiel apparaat dat is uitgerust met Dirac-hoofdtelefoon surround sound-verwerking. Audio/Video VR-toepassingen vereisen een compatibel VR-hoofddekselsysteem en content. Dirac VR-verwerking omvat de mogelijkheid om je hoofd te volgen - als je je hoofd draait, komen de geluiden nog steeds uit de juiste richting, net als bij het luisteren naar kamerluidsprekers of natuurlijk geluid.
  • Smyth Research: vereist de aankoop van een bepaalde audiodecoder/processor die ingangen biedt voor bronnen, zoals cd/dvd/Blu-ray Disc-spelers en USB-flashstations, en bevat een vergelijkbare head-tracking-mogelijkheid als het Dirac-systeem.
  • THX Spatial Audio: een meeslepend surround sound-systeem dat beschikbaar is voor verschillende toepassingen, met de nadruk op geselecteerde gaming- en AR/VR-headsets.

Algoritmen creëren een virtuele surround-omgeving die de luisteraar een omhullend geluid geeft en dit uit het hoofd van de luisteraar verwijdert, en plaatst het geluidsveld in de voor- en zijruimte rond het hoofd, wat meer lijkt op het luisteren naar een traditioneel op luidsprekers gebaseerd surround sound-systeem.

Controleer voor thuisbioscoop of uw thuisbioscoopontvanger (of een ontvanger die u misschien overweegt) Dolby Headphone, Yamaha Silent Cinema of een ander surroundgeluidverwerkingssysteem voor hoofdtelefoons heeft dat het gebruik van een hoofdtelefoon mogelijk maakt.

Alle benodigde surround-hoofdtelefoonaudioverwerking voor elke methode bevindt zich in de thuisbioscoopontvanger, voorversterker, surround sound-processor of een ander compatibel apparaat. Deze technologieën kunnen werken met draadloze hoofdtelefoons (Bluetooth is beperkt tot stereo).

Sluit een koptelefoon aan op de koptelefoonaansluiting, activeer een geschikt hierboven vermeld formaat waar je mogelijk toegang toe hebt, en je kunt naar surroundgeluid luisteren zonder een soundbar of veel luidsprekers.

Echter, zelfs als uw thuisbioscoopontvanger of een ander apparaat waarmee u met een hoofdtelefoon kunt luisteren niet wordt geleverd met ingebouwde surround sound-koptelefoonverwerking, kunt u met sommige hoofdtelefoons nog steeds toegang krijgen tot een surround sound-luisteromgeving.

Het Ultrasone S-Logic hoofdtelefoon surroundsysteem

Een ander type benadering van hoofdtelefoon-surroundgeluid is van de Duitse hoofdtelefoonfabrikant Ultrasone. Wat het Ultrasone-proces anders maakt, is de integratie van S-Logic.

De sleutel tot S-Logic is de positie van het stuurprogramma van de hoofdtelefoonluidspreker. De driver bevindt zich niet in het midden van het oorstukje, waar hij het geluid rechtstreeks naar je oor zou sturen, maar iets uit het midden.

Door de driver niet in het midden te plaatsen, speelt het geluid eerst naar de buitenoorstructuur, waar het natuurlijker naar het midden- en binnenoor gaat. Het geluid is zoals het zou zijn in de natuur of bij het luisteren naar luidsprekers; het geluid bereikt het buitenoor eerst en reist naar het midden- en binnenoor.

Deze aanpak kan heel goed werken. Er is zowel een verhoogde uitgestrektheid als een directionele perceptie van het geluidsbeeld. In plaats van dat het geluid van links en rechts komt, opent het geluidsbeeld zich buiten de grenzen van de oorkussens. Geluid lijkt van iets boven en iets achter de oren te komen en iets van voren. Met muziek, stem en instrument is de plaatsing exact en duidelijk.

De mate van het Ultrasone-effect hangt ook af van het afgespeelde bronmateriaal.

Hoewel het luisteren naar dvd- en Blu-ray surround-soundtracks met het Ultrasone S-Logic-systeem niet dezelfde ervaring is (geluidseffecten aan de achterkant zijn minimaal) als luisteren naar een echte 5.1- of 7.1-luidsprekeropstelling, is het nog steeds geloofwaardig.

Een nadeel is dat het middenkanaal niet helemaal vooruit genoeg is; het is meer in het midden van en iets boven je hoofd. De effecten links, rechts en surround hebben voldoende ruimte en richting.

Ultrasone heeft een innovatieve en toch rechttoe rechtaan benadering van het luisteren met een hoofdtelefoon gekozen die geschikt is voor het luisteren naar muziek-cd's of dvd/Blu-ray/Ultra HD Blu-ray-soundtrackmateriaal. Er is geen extra apparatuur of speciale geluidsverwerking vereist, behalve de hoofdtelefoon. Het effect is beschikbaar met elke versterker of receiver met een koptelefoonaansluiting.

Bottom Line

Sennheiser en Sony bieden een andere hoofdtelefoonoptie. Hun systemen combineren draadloze hoofdtelefoons met een unieke hoofdtelefoon surround sound-decoder/processor/versterker. U kunt een of meer bronapparaten aansluiten op de "processor", het audiosignaal draadloos naar de hoofdtelefoon verzenden en naar stereo of virtueel surround-geluid luisteren.

Gepersonaliseerde holografisch geluid van Creative Labs

Creative's Super X-FI Headphone Holography vereist het installeren van een app die de camera van je telefoon gebruikt om foto's te maken van je gezicht en oren.

  • De app brengt je hoofd in kaart met behulp van de afbeeldingsinformatie.
  • Na het in kaart brengen moet je een Super X-Fi-hoofdtelefoonversterker aansluiten (of een hoofdtelefoon van Creative gebruiken met ingebouwde versterker) en je aanmelden voor een account.
  • De Super X-Fi-app downloadt de kaartinformatie en hoofdtelefoonselectie naar de versterker om de best mogelijke luisterervaring te bieden. Het geluid lijkt te komen van luidsprekers die op een afstand zijn geplaatst in plaats van in je hoofd.
  • Je kunt Super X-Fi holografisch geluid ervaren van Android en iPhones, Macs en Windows-pc's, de Sony PS4 en Nintendo Switch, en er komt nog meer.

Hoofdtelefoon Surround Sound voor gamers

Naast de tot nu toe besproken surround sound-oplossingen voor hoofdtelefoons, is een andere benadering gericht op de console- en pc-gamingomgevingen.

Bij deze optie wordt een hoofdtelefoon gebruikt die is aangesloten op een interne decoder/processor in de console of pc (mogelijk ook aanvullende software nodig) of een externe decoder/processor die is geplaatst in het verbindingspad tussen de gameconsole of pc en de gamer. Het resultaat is een intieme, meeslepende virtuele luisterervaring (zoals DTS Headphone:X of Dolby surround) die de visuele gameplay aanvult.

The Bottom Line

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot surround-geluid voor een luisteromgeving met een hoofdtelefoon.

  • Maak gebruik van virtuele of digitale geluidsverwerkingstechnologieën die u met elke hoofdtelefoon kunt gebruiken. U hebt echter een thuisbioscoopontvanger of afspeelapparaat (met een hoofdtelefoonaansluiting) nodig waarin de gewenste surround sound-verwerking is ingebouwd.
  • Gebruik een speciale hoofdtelefoon die een surround sound-luisteromgeving kan creëren met elke versterker of ontvanger met een hoofdtelefoonaansluiting, ongeacht of de versterker of ontvanger is uitgerust met speciale virtuele of DSP-technologie voor surround sound-koptelefoonluisteren.
  • Gebruik een systeem dat een draadloze hoofdtelefoon koppelt aan een externe decoder/processor/versterker.
  • Gebruik voor gamers een optie die een specifieke hoofdtelefoon combineert met aanvullende decoderings-/verwerkingstechnieken die worden uitgevoerd door uw console/pc of een apparaat dat wordt aangesloten op uw console/pc en de hoofdtelefoon.

Alle vier de benaderingen werken. Het komt erop neer welke optie het beste bij uw luisterbehoeften past.

Aanbevolen: