Een bestand kopiëren in Windows 11, 10, 8, 7, Vista & XP

Inhoudsopgave:

Een bestand kopiëren in Windows 11, 10, 8, 7, Vista & XP
Een bestand kopiëren in Windows 11, 10, 8, 7, Vista & XP
Anonim

Er zijn vele, vele redenen waarom u bestanden in Windows zou willen kopiëren, vooral als u een probleem probeert op te lossen.

Een bestandskopie kan nodig zijn tijdens een probleemoplossingsproces als u bijvoorbeeld een beschadigd of ontbrekend systeembestand vermoedt. Aan de andere kant kopieer je soms een bestand om een back-up te maken terwijl je wijzigingen aanbrengt in een belangrijk bestand dat een negatieve invloed kan hebben op je systeem.

Ongeacht de reden, het kopiëren van bestanden is een standaardfunctie van elk besturingssysteem, inclusief alle versies van Windows.

Wat betekent het om een bestand te kopiëren?

Een bestandskopie is precies dat - een exacte kopie, of een duplicaat. Het originele bestand wordt op geen enkele manier verwijderd of gewijzigd. Een bestand kopiëren is simpelweg exact hetzelfde bestand op een andere locatie plaatsen, opnieuw, zonder wijzigingen aan het origineel aan te brengen.

Het kan gemakkelijk zijn om een bestandskopie te verwarren met een bestandsknipsel, waarbij het origineel wordt gekopieerd net als een gewone kopie, maar het origineel wordt verwijderd zodra de kopie is gemaakt. Het knippen van een bestand is anders omdat het het bestand daadwerkelijk van de ene naar de andere locatie verplaatst.

Een bestand kopiëren in Windows

Een bestandskopie kan het gemakkelijkst worden bereikt vanuit Windows Verkenner, maar er zijn enkele andere manieren waarop u bestandskopieën kunt maken (zie het gedeelte helemaal onderaan deze pagina).

Het is heel, heel eenvoudig om bestanden te kopiëren vanuit Windows Verkenner, ongeacht welk Windows-besturingssysteem je gebruikt. U kent Windows Verkenner misschien als Mijn pc, Computer, Verkenner of Deze computer, maar het is allemaal dezelfde interface voor bestandsbeheer.

Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP hebben allemaal iets andere processen voor het kopiëren van bestanden:

Bekijk welke versie van Windows ik heb? als u niet zeker weet welke van die verschillende versies van Windows op uw computer is geïnstalleerd.

Windows 11

  1. Open Verkenner door de Start-knop te selecteren en vervolgens te zoeken naar en te selecteren op Verkenner.

    Image
    Image
  2. Gebruik de navigatiebalk bovenaan of de mappen aan de linkerkant om de map te vinden waar het bestand dat u wilt kopiëren is opgeslagen. Dubbelklikken op een map of submap verplaatst u door het bestandssysteem.

    Gebruik Deze pc in het linkerdeelvenster om toegang te krijgen tot een schijf, externe harde schijf of een andere harde schijf.

  3. Selecteer het bestand (dubbelklik er niet op).
  4. Kies de kopieerknop boven in het venster. Het ziet eruit als twee stukjes papier op elkaar.

    Image
    Image
  5. Gebruik dezelfde methode als eerder beschreven om het bestand te vinden, zoek nu de map waarnaar u dit bestand wilt kopiëren.
  6. Als je eenmaal in de doelmap bent, gebruik je de plakknop bovenaan het venster. Dit is degene rechts van de kopieerknop.

    Image
    Image

    Je kunt deze stap zo vaak herhalen als je wilt, in andere mappen, om hetzelfde bestand naar andere bestemmingen te kopiëren.

Windows 10 & Windows 8

  1. Als u Windows 10 gebruikt, selecteert u de Start-knop en kiest u vervolgens Documenten aan de linkerkant. Het is degene die eruitziet als een bestand.

    Windows 8-gebruikers kunnen zoeken naar This PC vanaf het startscherm.

    Beide versies van Windows ondersteunen ook het openen van Verkenner of Deze pc met de WIN+E sneltoets.

  2. Zoek de map waarin het bestand zich bevindt door te dubbelklikken op de benodigde mappen of submappen totdat u het bestand bereikt.

    Als uw bestand zich op een andere harde schijf bevindt dan uw primaire, kiest u Deze pc aan de linkerkant van het geopende venster en selecteert u vervolgens de juiste harde schijf. Als je die optie niet ziet, open dan het View menu bovenaan het venster en ga dan naar Navigatievenster >Navigatievenster

    Als je een machtigingsprompt krijgt waarin staat dat je de toegang tot de map moet bevestigen, ga dan gewoon verder.

    Het is waarschijnlijk dat uw bestand zich diep in verschillende mappen bevindt. U moet bijvoorbeeld eerst een externe harde schijf of schijf openen en vervolgens twee of meer submappen voordat u het bestand bereikt dat u wilt kopiëren.

  3. Selecteer het bestand door er één keer op te klikken of erop te tikken. Dit zal het accentueren.

    Om meer dan één bestand tegelijk uit die map te kopiëren, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt en selecteert u elk extra bestand dat moet worden gekopieerd. Precies hetzelfde proces werkt ook voor het kopiëren van mappen.

  4. Met de bestanden nog steeds gemarkeerd, ga naar het Home menu bovenaan het venster en selecteer de Copy optie.

    Image
    Image

    Alles wat je zojuist hebt gekopieerd, wordt nu opgeslagen op het klembord, klaar om elders te worden gedupliceerd.

  5. Navigeer naar de map waarnaar het bestand moet worden gekopieerd. Eenmaal daar, open je de map zodat je alle bestanden of mappen kunt zien die er al in bestaan (deze kan zelfs leeg zijn).

    De doelmap kan overal zijn; op een andere interne of externe harde schijf, dvd, in uw map Afbeeldingen of op uw bureaublad, enz. Je kunt zelfs het venster sluiten waar je het bestand hebt gekopieerd, en het bestand blijft op je klembord staan totdat je iets anders kopieert.

  6. Kies in het Home menu bovenaan de doelmap Plakken.

    Als je wordt gevraagd om het plakken te bevestigen omdat de map beheerdersrechten nodig heeft om bestanden te plakken, ga je gang en geef dat op. Dit betekent alleen dat de map door Windows als belangrijk wordt beschouwd en dat u voorzichtig moet zijn bij het toevoegen van bestanden daar.

    Als u dezelfde map kiest die het originele bestand bevat, zal Windows ofwel automatisch een kopie maken maar het woord "kopie" toevoegen aan het einde van de bestandsnaam (net voor de bestandsextensie) of u vragen om ofwel vervang/overschrijf de bestanden of sla het kopiëren over.

Het bestand dat uit stap 3 is geselecteerd, wordt nu gekopieerd naar de locatie die je in stap 5 hebt gekozen. Onthoud dat het originele bestand zich nog steeds bevindt waar het was toen je het kopieerde; het opslaan van een nieuw duplicaat had op geen enkele manier invloed op het origineel.

Windows 7 & Windows Vista

  1. Selecteer de Start knop en dan Computer.
  2. Zoek de harde schijf, netwerklocatie of het opslagapparaat waarop het originele bestand dat u wilt kopiëren zich bevindt en dubbelklik om de inhoud van de schijf te openen.

    Als je van plan bent bestanden te kopiëren van een recente download van internet, controleer dan je Downloads-map, Documentenbibliotheek en Bureaublad-mappen voor het gedownloade bestand. Deze zijn te vinden in de Users map.

    Veel gedownloade bestanden hebben een gecomprimeerd formaat zoals ZIP, dus het kan zijn dat je het bestand moet decomprimeren om het individuele bestand of de bestanden die je zoekt te vinden.

  3. Blijf naar beneden navigeren door alle stations en mappen die nodig zijn totdat je het bestand vindt dat je wilt kopiëren.

    Als je een bericht krijgt met de tekst "Je hebt momenteel geen toestemming om deze map te openen", selecteer Doorgaan om door te gaan naar de map.

  4. Markeer het bestand dat u wilt kopiëren door het één keer te selecteren. Open het bestand niet.

    Wilt u meer dan één bestand (of map) kopiëren? Houd de Ctrl-toets op uw toetsenbord ingedrukt en selecteer alle bestanden en mappen die u wilt kopiëren. Laat de toets los wanneer u alle bestanden en mappen die u wilt kopiëren hebt gemarkeerd. Al die gemarkeerde bestanden en mappen worden gekopieerd.

  5. Kies Organiseren en dan Copy in het menu bovenaan het mapvenster.

    Image
    Image
  6. Navigeer naar de locatie waar je het bestand naar wilt kopiëren. Zodra u de map hebt gevonden, klikt u er eenmaal op om deze te markeren.

    Om het nog maar eens te herhalen, je selecteert de doelmap waarin je het gekopieerde bestand wilt hebben. Je moet niet op bestanden klikken. Het bestand dat u kopieert, bevindt zich al op het klembord van uw pc.

  7. Kies Organiseren en dan Plakken in het menu van het mapvenster.

    Als u wordt gevraagd om beheerdersrechten te geven om naar de map te kopiëren, kiest u Doorgaan. Dit betekent dat de map waarnaar u kopieert door Windows 7. als een systeem- of andere belangrijke map wordt beschouwd.

    Als u het bestand in exact dezelfde map plakt waar het origineel zich bevindt, zal Windows het duplicaat hernoemen zodat het woord "kopie" aan het einde van de bestandsnaam staat. Dit komt omdat er geen twee bestanden in dezelfde map kunnen staan met exact dezelfde naam.

Het bestand dat u in stap 4 hebt geselecteerd, wordt nu gekopieerd naar de map die u in stap 6 hebt gekozen. Het originele bestand blijft ongewijzigd en er wordt een exacte kopie gemaakt op de locatie die u hebt opgegeven.

Windows XP

  1. Selecteer Start en vervolgens Deze computer.
  2. Zoek de harde schijf, netwerkschijf of een ander opslagapparaat waarop het originele bestand dat u wilt kopiëren zich bevindt en dubbelklik om de inhoud van de schijf te openen.

    Als je van plan bent bestanden te kopiëren van een recente download van internet, controleer dan je Mijn documenten en Bureaublad-mappen voor het gedownloade bestand. Deze mappen worden opgeslagen in de map van elke gebruiker in de map Documents and Settings.

    Veel gedownloade bestanden hebben een gecomprimeerde indeling, dus het kan zijn dat u het bestand moet decomprimeren om het individuele bestand of de bestanden te vinden die u zoekt.

  3. Blijf naar beneden navigeren door alle stations en mappen die nodig zijn totdat je het bestand vindt dat je wilt kopiëren.

    Als je een bericht krijgt met de tekst "Deze map bevat bestanden die ervoor zorgen dat je systeem goed blijft werken. Je mag de inhoud ervan niet wijzigen.", kies Toon de inhoud van deze map om door te gaan.

  4. Markeer het bestand dat u wilt kopiëren door het één keer te selecteren (niet dubbelklikken, anders wordt het bestand geopend).

    Wilt u meer dan één bestand (of map) kopiëren? Houd de Ctrl-toets op uw toetsenbord ingedrukt en selecteer alle bestanden en mappen die u wilt kopiëren. Laat de toets los als u klaar bent. Alle gemarkeerde bestanden en mappen worden gekopieerd.

  5. Kies Bewerken en dan Kopieer naar map in het menu bovenaan het mapvenster.

    Image
    Image
  6. Gebruik in het venster Items kopiëren de (+) pictogrammen om de map te zoeken waarnaar u het bestand wilt kopiëren waarnaar u in stap 4 hebt geselecteerd.

    Als de map nog niet bestaat waarnaar u het bestand wilt kopiëren, selecteert u Maak nieuwe map.

  7. Kies de map waarnaar u het bestand wilt kopiëren en selecteer vervolgens Copy.

    Als u het bestand kopieert naar dezelfde map die het origineel bevat, zal Windows het dubbele bestand hernoemen zodat de woorden Kopie van voor de oorspronkelijke bestandsnaam staan.

Het bestand dat u in stap 4 hebt geselecteerd, wordt gekopieerd naar de map die u in stap 7 hebt gekozen. Het originele bestand blijft ongewijzigd en er wordt een exacte kopie gemaakt op de locatie die u hebt opgegeven.

Tips en andere manieren om bestanden in Windows te kopiëren

Een van de meest bekende sneltoetsen voor het kopiëren en plakken van tekst is Ctrl+C en Ctrl+V Dezelfde sneltoets kan kopieer en plak bestanden en mappen in Windows. Markeer gewoon wat gekopieerd moet worden en voer Ctrl+C in om een kopie op het klembord op te slaan, en gebruik dan Ctrl+ V om de inhoud ergens anders te plakken.

Ctrl+A kan alles in een map markeren, maar als je niet alles wilt kopiëren wat je hebt gemarkeerd en in plaats daarvan een paar items wilt uitsluiten, kun je gebruik dan de Ctrl toets om een gemarkeerd item te deselecteren. Wat gemarkeerd blijft, wordt gekopieerd.

Bestanden kunnen ook worden gekopieerd vanaf de opdrachtprompt in elke versie van Windows, met de opdracht copy of xcopy.

U kunt Windows Verkenner ook openen door met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken. De optie heet File Explorer of Explore, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt.

Als je niet weet waar het bestand zich op je computer bevindt, of als je liever niet door veel mappen zoekt om het te vinden, kun je snel door het hele systeem naar bestanden zoeken met de gratis tool Alles. U kunt zelfs bestanden rechtstreeks vanuit dat programma kopiëren en het gebruik van Windows Verkenner vermijden. Andere hulpprogramma's voor het zoeken naar bestanden hebben vergelijkbare functies.

Aanbevolen: