Wat is een Gerber (GBR)-bestand & Hoe open je er een?

Inhoudsopgave:

Wat is een Gerber (GBR)-bestand & Hoe open je er een?
Wat is een Gerber (GBR)-bestand & Hoe open je er een?
Anonim

Wat te weten

  • Sommige GBR-bestanden zijn Gerber-bestanden.
  • Open er een met GC-Prevue, ViewMate of Gerbv.
  • Converteren naar DXF, PDF, DWG, TIFF, SVG, etc., met GerbView.

Dit artikel beschrijft drie formaten die de GBR-bestandsextensie gebruiken, plus hoe elk type te openen en te converteren.

Wat is een GBR-bestand?

Een bestand met de. GBR-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een Gerber-bestand dat printplaatontwerpen opslaat. De meeste PCB-ontwerpprogramma's kunnen gegevens naar een Gerber-bestand exporteren.

Als het geen Gerber-bestand is, kan het jouwe een GIMP-penseelbestand zijn dat wordt gebruikt door de GIMP-beeldbewerkingssoftware. Dit soort bestand bevat een afbeelding die het programma gebruikt om herhaalde streken op het canvas te schilderen.

Een ander gebruik voor de GBR-bestandsextensie is voor Game Boy Tileset-bestanden die kunnen worden opgenomen in de standaard Game Boy, evenals in Super Game Boy en Game Boy Color.

Image
Image

Hoe GBR Files te openen

Je kunt Gerber-bestanden openen met een aantal programma's, waarvan de meeste gratis zijn. Deze gratis Gerber-viewers zijn GraphiCode GC-Prevue, PentaLogix ViewMate en Gerbv. Een paar van hen ondersteunen het afdrukken en bekijken van de metingen. U kunt ook Altium Designer gebruiken om het Gerber-bestand te openen, maar het is niet gratis.

Een andere manier om GBR-bestanden te bekijken is online. De makers van het formaat, Ucamco, hebben de gratis Reference Gerber Viewer waarmee u het bestand online kunt uploaden om het in uw browser te bekijken.

GBR-penselen worden gebruikt met GIMP, dat werkt op Windows, macOS en Linux.

Als je GBR-bestand de Game Boy Tileset-indeling heeft, kun je het openen met Game Boy Tile Designer (GBTD).

Een GBR-bestand converteren

Om het bestand te converteren moet je weten in welk formaat het is. Dit is belangrijk zodat je weet welk conversieprogramma je moet gebruiken, aangezien de drie hierboven beschreven formaten niets met elkaar te maken hebben. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een GIMP-penseelbestand niet kunt converteren naar het Gerber-bestandsformaat; zo werkt het gewoon niet.

Als het gaat om het converteren van Gerber-bestanden, is het heel goed mogelijk dat sommige hierboven genoemde programma's niet alleen in staat zijn om het bestand te openen, maar ook om het bestand op te slaan in een nieuw bestandsformaat. Zo niet, dan kan GerbView Gerber-bestanden converteren naar DXF, PDF, DWG, TIFF, SVG en andere bestandsindelingen.

Online Gerber Viewer kan ook werken voor het opslaan van het GBR-bestand naar het PNG-beeldformaat. FlatCAM kan het Gerber-bestand converteren naar G-Code. Je zou Cenon ook eens kunnen proberen, als de andere converters niet werken.

Om GIMP GBR-bestanden op te slaan in ABR voor gebruik in Adobe Photoshop, moet u deze eerst converteren naar-p.webp

Edit > Define Brush Preset menu.

Je kunt Game Boy Tileset-bestanden converteren naar andere bestandsindelingen met het Game Boy Tile Designer-programma dat hierboven is gelinkt. Het ondersteunt het opslaan naar Z80, OBJ, C, BIN en S, via het File > Export to menu-item.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Controleer de bestandsextensie dubbel als u uw bestand niet kunt openen. Het is waarschijnlijk dat als het niet werkt met een van de bovenstaande programma's, u de bestandsextensie verkeerd leest. Dit is belangrijk, want zelfs als twee bestandsindelingen de meeste of zelfs alle letters van de bestandsextensie delen, betekent dit niet noodzakelijk dat ze verwant zijn of kunnen worden geopend met dezelfde softwaretools.

GRB-bestanden hebben bijvoorbeeld alle drie dezelfde bestandsextensieletters, maar het zijn in plaats daarvan GRIB Meteorologische Data-bestanden die zijn opgeslagen in het GRIdded Binary-formaat. Ze hebben helemaal niets te maken met de GBR-bestandsindelingen die op deze pagina worden genoemd en kunnen daarom niet worden bekeken of geconverteerd met de programma's waarover hierboven wordt gesproken.

Hetzelfde geldt voor Symbian OS Font-bestanden die de GDR-bestandsextensie gebruiken. Er kunnen tal van andere voorbeelden worden gegeven, maar het idee is om goed naar de letters van de bestandsextensie te kijken en ervoor te zorgen dat ze GBR zeggen, anders heb je waarschijnlijk te maken met iets heel anders dan wat in dit artikel wordt behandeld.

Meer informatie over GBR-bestanden

Het Gerber-formaat slaat binaire 2D-afbeeldingen op in een ASCII-vectorformaat. Niet alle Gerber-bestanden gebruiken de GBR-bestandsextensie; sommige zijn GBX-, PHO-, GER-, ART-, 001- of 274-bestanden, en waarschijnlijk zijn er ook andere. U kunt meer lezen over het formaat van Ucamco in de Gerber-bestandsformaatspecificatie PDF op die pagina.

Je kunt je eigen GIMP-penselen maken, maar er worden er ook standaard een aantal meegeleverd wanneer het programma voor het eerst wordt geïnstalleerd. Deze standaard GBR-bestanden worden meestal opgeslagen in de installatiemap van het programma, in \share\gimp\(version)\ brushes\.

FAQ

    Waar plaats ik GBR-bestanden voor GIMP?

    Als u een bestand in GIMP importeert om op te slaan als een GBR-penseelbestand, opent u het bestand in GIMP en slaat u het bestand op met de GBR-extensie. U kunt ook een nieuw penseel in GIMP maken en opslaan. Sla in beide gevallen het bestand op in de map Brushs van de GIMP-directory.

    Welk PCB-layoutprogramma maakt GBR-bestanden aan?

    Er zijn verschillende gratis, open-source PCB-softwareprogramma's die u kunt gebruiken om Gerber-bestanden (GBR) te maken. FreePCB voor Windows, Osmond PCB voor Mac en DesignSpark PCB voor Windows en Linux zijn enkele voorbeelden.

Aanbevolen: