Hoe Windows 10 te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe Windows 10 te verwijderen
Hoe Windows 10 te verwijderen
Anonim

Wat te weten

  • Voordat u Windows verwijdert, moet u een back-up maken van alle belangrijke gegevens die u wilt overbrengen naar uw nieuwe Windows-installatie.
  • Met een nieuwe Windows-installatie kunt u gemakkelijk terugkeren naar uw vorige besturingssysteem vanuit Instellingen > Update & Beveiliging > Herstel.
  • Zonder een nieuwe Windows-installatie, start u op vanaf Windows Installation Media zoals een USB-drive en installeert u uw exemplaar van Windows 10 handmatig opnieuw.

Als je je computer hebt geüpgraded naar Windows 10 en vervolgens besluit dat je het niet leuk vindt, kun je de pc terugzetten naar het vorige besturingssysteem. Hoe u Windows 10 verwijdert, hangt af van hoeveel tijd er is verstreken sinds u bent overgestapt. Als het binnen 10 dagen is, maakt een Go Back-optie het gemakkelijk om terug te keren naar Windows 8.1 of zelfs Windows 7. Als het langer is geweest, of als de installatie schoon was en geen upgrade, is het een beetje ingewikkelder.

Vanaf januari 2020 ondersteunt Microsoft Windows 7 niet meer. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Bottom Line

Voordat u een downgrade naar Windows 7 of teruggaat naar Windows 8.1, moet u een back-up maken van alle persoonlijke gegevens die u op uw Windows 10-computer hebt. Onthoud dat het niet belangrijk is of die gegevens wel of niet kunnen worden hersteld tijdens het herstelproces. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van taken als deze.

Hoe maak je een back-up van je gegevens

Er zijn veel manieren om een back-up van gegevens te maken voordat u Windows 10 verwijdert. U kunt uw bestanden handmatig kopiëren naar OneDrive, naar een extern netwerkstation of een fysiek back-upapparaat zoals een USB-station. Nadat u uw oudere besturingssysteem opnieuw hebt geïnstalleerd, kunt u die bestanden terug naar uw computer kopiëren. U kunt desgewenst ook de back-uptool van Windows 10 gebruiken, maar wees op uw hoede om dit als enige back-upoptie te gebruiken. U kunt compatibiliteitsproblemen tegenkomen met een ouder besturingssysteem terwijl u probeert te herstellen.

Bovendien wil je misschien een back-up maken van de programma-installatiebestanden voor de applicaties die je wilt blijven gebruiken. Toepassingen van derden worden niet opnieuw geïnstalleerd tijdens het herstelproces. Als u ze van internet hebt gedownload, bevinden de uitvoerbare bestanden zich mogelijk in uw map Downloads. U kunt de programmabestanden echter altijd opnieuw downloaden. Mogelijk hebt u ook oudere programma's op dvd's, dus zoek die op voordat u doorgaat. Als een van deze programma's een productsleutel nodig heeft, zoek die dan ook.

Zoek ten slotte uw Windows-productsleutel. Dit is de sleutel voor Windows 7 of 8.1, niet voor Windows 10. Dit staat op de originele verpakking of in een e-mail. Het kan op een sticker op de achterkant van je computer staan.

Als u het niet kunt vinden, overweeg dan een gratis zoekprogramma voor productsleutels.

Hoe terug te keren naar een vorig besturingssysteem binnen 10 dagen na installatie

Windows 10 houdt uw oude besturingssysteem 10 dagen na installatie op de harde schijf, zodat u kunt terugkeren naar Windows 7 of downgraden naar Windows 8.1. Als je binnen die periode van 10 dagen bent, kun je terugkeren naar dat oudere besturingssysteem via Instellingen.

Om de optie Ga terug naar Windows te lokaliseren en te gebruiken:

  1. Open Instellingen. (Dit is het tandwielpictogram in het menu Start.)

    Image
    Image
  2. Select Update & Beveiliging.

    Image
    Image
  3. Select Herstel.

    Image
    Image
  4. Selecteer ofwel Ga terug naar Windows 7 of Ga terug naar Windows 8.1, indien van toepassing.
  5. Volg de aanwijzingen om het herstelproces te voltooien.

Bottom Line

Als u de optie Teruggaan niet ziet, kan het zijn dat de upgrade meer dan 10 dagen geleden heeft plaatsgevonden, dat de oudere bestanden zijn gewist tijdens een schijfopruimingssessie of dat u een schone installatie hebt uitgevoerd in plaats van een upgrade. Een schone installatie wist alle gegevens op de harde schijf, dus er is niets om naar terug te keren. Als dit het geval is, volg dan de stappen in de volgende sectie.

Windows 10 verwijderen en een ander besturingssysteem opnieuw installeren

Als de Go Back-optie niet beschikbaar is, moet je wat harder werken om je oude besturingssysteem terug te krijgen. Zoals eerder opgemerkt, moet u eerst een back-up maken van uw bestanden en persoonlijke mappen. Wees hier waakzaam; wanneer u deze stappen uitvoert, zet u ofwel uw computer terug naar de fabrieksinstellingen of installeert u een schone kopie van uw vorige besturingssysteem. Er zullen geen persoonlijke gegevens (of programma's van derden) op de machine staan nadat u klaar bent. Je moet die gegevens zelf terugzetten.

Bepaal, met een back-up van uw gegevens, hoe u de installatie van het vorige besturingssysteem gaat uitvoeren. Als u weet dat er een partitie op uw computer is met een fabrieksimage, kunt u die gebruiken. Helaas is er misschien geen manier om dat te weten totdat u de hier beschreven stappen volgt. Anders (of als u het niet zeker weet), moet u uw installatie-dvd of herstel-dvd zoeken of een USB-station maken dat de installatiebestanden bevat voordat u begint.

Om uw eigen installatiemedia te maken, downloadt u de schijfkopie voor Windows 7 of Windows 8.1 en slaat u die op uw Windows 10-computer op. Gebruik vervolgens de Windows USB/DVD Download Tool om de media te maken. Dit is een wizard die u door het proces leidt.

Met een back-up van uw gegevens en installatiebestanden bij de hand:

  1. Open Instellingen.

    Image
    Image
  2. Ga naar Update & Beveiliging.

    Image
    Image
  3. Klik op Herstel.

    Image
    Image
  4. Selecteer in het gedeelte Advanced Startup de knop Restart Now. Uw pc zal opnieuw opstarten en opstarten vanaf een schijf of apparaat (zoals een USB-station).

    Image
    Image
  5. Select Een apparaat gebruiken.
  6. Navigeer naar de fabriekspartitie, het USB-station of het dvd-station, indien van toepassing.
  7. Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie te voltooien.

Aanbevolen: