De MacBook Pro is zeer goed te reparerenvoor een Mac

Inhoudsopgave:

De MacBook Pro is zeer goed te reparerenvoor een Mac
De MacBook Pro is zeer goed te reparerenvoor een Mac
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De nieuwe 14-inch MacBook Pro is veel beter te repareren dan recente modellen.
  • De batterij, het scherm en de poorten zijn allemaal gemakkelijker te vervangen.
  • Het M1-ontwerp maakt het echter onmogelijk om RAM en opslag te upgraden.

Image
Image

De super populaire nieuwe MacBook Pro van Apple verscheurt het op beoordelingssites, maar er is nog een andere reden om er dol op te zijn: het is de best te repareren MacBook in lange tijd.

De M1 MacBook Pro krijgt een herstelbaarheidsscore van 3/10 van iFixit, maar geloof het of niet, dat is een uitstekende score voor een Mac-notebook. Ter vergelijking: de Intel 16-inch MacBook Pro uit 2019 scoorde een belachelijke 1/10. Deze winst van twee punten - een verbetering van 200%, ondanks de nog steeds lage score - laat echter ook een behoorlijk radicale koerswijziging van Apple zien.

"Het gaat vooral om de batterij", vertelde Olivia Webb van iFixit via e-mail aan Lifewire. "Voor eerdere MacBook-batterijen (vanaf 2016) moest het hele logic board worden verwijderd om toegang te krijgen tot de batterij, en vervolgens serieuze oplosmiddelen, lastig manoeuvreren en serieus geduld te gebruiken om het eruit te wrikken. Deze batterij is gemakkelijk toegankelijk en heeft zelfklevende lijm met treklipjes in plaats van harde lijm.”

Repareerbaarheid

Repareerbaarheid gaat niet alleen over het meenemen van uw pentalobe-schroevendraaier naar de behuizing van uw computer. Als een computer is ontworpen om gemakkelijker te kunnen worden gerepareerd, is dat goed nieuws voor externe reparatiewerkplaatsen, en ook voor Apple zelf. Als je je iPhone naar de Apple Store brengt om een kapot scherm te laten vervangen, kan repareerbaarheid het verschil zijn tussen een snelle oplossing terwijl je wacht en een nachtelijke demontage.

Repareerbaarheid is inherent aan het ontwerp. Computers zoals de FairPhone-smartphone zijn opgebouwd uit veel afzonderlijke onderdelen, die allemaal gemakkelijk kunnen worden vervangen. MacBooks en iPhones zijn het tegenovergestelde. De verbazingwekkende prestaties van de computers van Apple zijn grotendeels te danken aan integratie. Veel voorheen discrete componenten zijn nu gecombineerd op een enkele printplaat.

Image
Image

Apple maakt geen grapje als het de M1 een system-on-a-chip (SoC) noemt. Het M1-ontwerp brengt de chips, het RAM-geheugen en zelfs de SSD-opslag in één pakket. Het voordeel hiervan is snelheid, laag stroomverbruik en grootte. Het nadeel is dat je de hele unit moet vervangen als een onderdeel kapot gaat.

Dit betekent ook dat het voor de gebruiker onmogelijk is om zijn eigen computer te upgraden. Als je meer opslagruimte of RAM nodig hebt, dan is dat lastig. Je kunt het niet toevoegen, behalve een externe SSD op het deksel van de computer plakken. Vergelijk dit met oudere MacBooks, waar je de behuizing kon openen door een enkele hendel te gebruiken en toegang te krijgen tot (en eenvoudig te vervangen) de harde schijf, RAM en batterij.

“De batterij is het enige dat elke laptop uiteindelijk moet vervangen. Prioriteit geven aan de verwijdering ervan toont enige bezorgdheid voor zowel de klant als voor het gezond verstand ", zegt Webb. "Als je de batterij zelf kunt vervangen (thuis, tegen een redelijke prijs), gaat een laptop langer mee omdat het gedoe niet meer is dan de prijs van een nieuwe laptop, voor de meeste mensen."

Batterijvermogen

De MacBook Pro heeft nu treklipjes die de batterij ontgrendelen voor eenvoudige vervanging. Het vervangen van het beeldscherm is ook eenvoudiger en de beeldschermkabels hebben meer speling om breuk te voorkomen. De Touch ID-eenheid kan ook worden verwisseld, hoewel alleen Apple de knowhow heeft om deze te activeren. En tot slot zijn die nieuwe HDMI-poorten en SD-kaartsleuven modulair en kunnen ze worden vervangen.

"De meest milieuvriendelijke gadget is er een die lang meegaat en kan worden gerepareerd en die is gemaakt van zoveel mogelijk gerecycled materiaal", vertelde Julia L. F. Goldstein, auteur van Material Value, aan Lifewire via e-mail."Een modulair model, waarbij klanten een batterij kunnen vervangen die geen lading meer vasthoudt, of een upgrade kunnen uitvoeren om de geheugenopslag uit te breiden, is een benadering."

Betekent dit een verandering van gedachten bij Apple? Gaan we een nieuwe gouden eeuw van herstelbaarheid in? Niet echt. Het is geweldig dat je je eigen batterij kunt inwisselen en dat reparatiewerkplaatsen het veel gemakkelijker zullen hebben om binnen te komen. Het is ook geweldig dat Apple zelf reparaties veel sneller en (hopelijk) goedkoper kan uitvoeren.

Maar met het nieuwe M1-ontwerp dat alle computeronderdelen samensmelt tot één monolithische eenheid, zetten we ook een grote stap terug. En dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen.

Aanbevolen: