Een netwerknaam wijzigen in Windows 11

Inhoudsopgave:

Een netwerknaam wijzigen in Windows 11
Een netwerknaam wijzigen in Windows 11
Anonim

Wat te weten

  • Instellingen > Netwerk & internet > Geavanceerde netwerkinstellingen > netwerk > Hernoemen.
  • Configuratiescherm > Netwerk en internet > Netwerkcentrum > Adapterinstellingen wijzigen > netwerk > Hernoemen.
  • Zoek de netwerkadapter in het register en bewerk de Name waarde.

Dit artikel legt uit hoe je de naam kunt wijzigen die wordt gebruikt om een netwerk te identificeren in Windows 11.

Hoe wijzig ik een netwerknaam in Windows 11?

Windows wijst standaard een naam toe aan elk netwerk: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, enz. Hoewel het hernoemen van het netwerk niets verandert behalve de titel, kan het het voor u gemakkelijker maken om het netwerk te identificeren. Er zijn een paar manieren om dit te wijzigen als u uw verschillende netwerkadapters liever met een aangepaste naam wilt lokaliseren.

De gemakkelijkste manier is via Instellingen. Maar u kunt ook het Configuratiescherm of zelfs de Register-editor gebruiken.

Gebruik Windows-instellingen om de netwerknaam te wijzigen in Windows 11

Er is een eenvoudige Rename optie voor je netwerkadapters in Instellingen. Het is de methode die we aanbevelen te gebruiken, omdat het verreweg het gemakkelijkst te begrijpen is.

  1. Open Instellingen, door ernaar te zoeken in de zoekbalk of door de sneltoets te gebruiken WIN+i.
  2. Selecteer Netwerk & internet in het menu aan de linkerkant en vervolgens Geavanceerde netwerkinstellingen aan de rechterkant.

    Image
    Image
  3. Kies de netwerknaam die u wilt wijzigen en selecteer vervolgens Rename.
  4. Voer een nieuwe naam in het vak in en selecteer vervolgens Opslaan.

    Image
    Image

Gebruik het Configuratiescherm om de netwerknaam te wijzigen in Windows 11

Een andere manier om de netwerknaam te wijzigen is via het Configuratiescherm. U bent misschien meer bekend met deze methode, omdat dit in eerdere versies van Windows zo werd gedaan.

  1. Open Configuratiescherm. De eenvoudigste manier is om ernaar te zoeken, maar u kunt ook de opdracht control uitvoeren in het dialoogvenster Uitvoeren.
  2. Ga naar Netwerk en internet > Netwerkcentrum. Als u die eerste optie niet ziet, zoekt u gewoon naar de tweede in de lijst met pictogrammen en selecteert u deze.
  3. Selecteer Adapterinstellingen wijzigen aan de linkerkant.

    Image
    Image
  4. Klik met de rechtermuisknop op de netwerknaam die u wilt wijzigen en selecteer Rename.

    Image
    Image
  5. Bewerk de netwerknaam en druk op Enter om deze op te slaan.

Gebruik de Register-editor om de netwerknaam te wijzigen in Windows 11

Deze derde methode is de meer gecompliceerde en gevaarlijke manier om de netwerknaam in Windows 11 te wijzigen. Als u graag in het Windows-register werkt of wilt weten wat u moet veranderen om een script te maken om een netwerknaam te bewerken, deze stappen zijn voor jou.

U wordt aangeraden een back-up van het register te maken voordat u wijzigingen aanbrengt in het bestand. U zult later dankbaar zijn als er iets misgaat tijdens deze stappen. Als je zorgvuldig te werk gaat, mag er niets misgaan, maar een back-up zorgt ervoor dat je het register kunt herstellen als dat nodig is.

  1. Open de Register-editor. De snelste manier is om ernaar te zoeken vanaf de taakbalk.
  2. Navigeer naar deze registersleutel:

    
    

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network

  3. Breid de eerste sleutel uit om verschillende andere sleutels erin te onthullen. Elke sleutel die daar wordt vermeld, komt overeen met de verschillende netwerkadapters die u heeft.
  4. Breid een van die toetsen uit (het maakt niet uit welke), en selecteer eronder Connection. Ga gewoon door de lijst, tenzij je al weet welke sleutel je moet openen.
  5. Zoek naar Name aan de rechterkant. De waarde onder de Data kolom identificeert de huidige netwerknaam.
  6. Herhaal stap 4 en 5 totdat u de sleutel vindt die overeenkomt met de netwerknaam die u wilt wijzigen.
  7. Dubbelklik op Naam en bewerk de tekst zodat deze overeenkomt met wat u wilt dat de nieuwe naam is.

    Image
    Image
  8. Selecteer OK om op te slaan. De wijziging zou onmiddellijk van kracht moeten worden, maar als dat niet het geval is, logt u uit bij uw account of start u uw computer opnieuw op.

Waarom zou je de naam van een netwerk wijzigen?

Afhankelijk van de software die je hebt geïnstalleerd, kan Windows 11 een lijst met verschillende netwerken hebben. De standaard netwerknamen zijn soms handig, maar het hernoemen ervan maakt identificatie gemakkelijker als dat niet het geval is.

Misschien heb je een paar netwerken die werken via Ethernet, Ethernet 2 en Ethernet 3, of softwarespecifieke, zoals VMware Network Adapter VMnet1, VMware Network Adapter VMnet8 en VirtualBox Host-Only Network 2.

Je kunt zien hoe snel dit uit de hand kan lopen naarmate je je computer vaker gebruikt en nieuwe apps installeert. Niet alleen zijn die netwerknamen een doorn in het oog, maar het is ingewikkelder om ze in één oogopslag te onderscheiden.

Het wijzigen van de naam van een netwerk verandert niets, behalve de manier waarop u het ziet.

De Wi-Fi-netwerknaam wijzigen

Je kunt ook je wifi-netwerk hernoemen (d.w.z. de SSID die mensen zien wanneer ze verbinding maken met je netwerk). U hebt echter toegang nodig tot de router die Wi-Fi bestuurt; je kunt het niet vanuit Windows doen.

Bekijk deze handleiding over het wijzigen van de wifi-naam (SSID) op je router als je hulp nodig hebt.

FAQ

    Hoe zie ik al mijn netwerkapparaten in Windows 11?

    Log in op de beheerdersinterface van uw router en zoek naar een lijst met aangesloten apparaten (mogelijk onder Devices of Device Manager). U kunt ook een gratis Wi-Fi-analyse-app gebruiken om uw aangesloten apparaten en de algehele beveiliging van uw netwerk te bewaken.

    Hoe maak ik verbinding met een netwerkprinter in Windows 11?

    Om een netwerkprinter toe te voegen aan Windows 11, ga naar Instellingen > Bluetooth en apparaten > Printers en scanners > Apparaat toevoegen. Om gedeelde printers te vinden, selecteert u Handmatig toevoegen en kiest u Selecteer een gedeelde printer op naam.

    Hoe vind ik mijn netwerkbeveiligingssleutel in Windows 11?

    U kunt uw wifi-wachtwoord vinden in de beheerdersinterface van de router, of ga naar Configuratiescherm > Netwerkcentrum Volgende naar Connections, selecteer de naam van uw Wi-Fi-netwerk, kies Wireless Properties, ga naar de Securitytab en vink het vakje Show characters aan om de netwerkbeveiligingssleutel weer te geven.

Aanbevolen: