Uw iPhone zal u binnenkort beschermen tegen apps die gegevens stelen

Inhoudsopgave:

Uw iPhone zal u binnenkort beschermen tegen apps die gegevens stelen
Uw iPhone zal u binnenkort beschermen tegen apps die gegevens stelen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple's app-privacyrapport komt in iOS 15.2.
  • Het rapport beschrijft elke verbinding die uw apps maken met internet en hoe vaak ze toegang hebben tot de camera, microfoon en meer.
  • Deze informatie zal een licht werpen op gewetenloze ontwikkelaars en gebruikers beschermen.

Image
Image

Het staat op het punt heel moeilijk te worden voor apps om privégegevens van je iPhone en iPad te sluipen.

Apple's app-privacyrapport, zojuist toegevoegd aan de nieuwste bèta's van iOS 15, is een nieuwe instellingenpagina die aangeeft hoe vaak apps toegang hebben tot gevoelige gegevens. Het is vergelijkbaar met het reeds bestaande Safari-privacyrapport, alleen is het niet alleen van toepassing op internet. Het is van toepassing op elke app op uw apparaat, inclusief de eigen apps van Apple. Met deze welkomstfunctie kan de gebruiker de controle over zijn privégegevens terugkrijgen, en het kan zelfs gewetenloze ontwikkelaars doen nadenken voordat ze uw gegevens delen.

"Ik denk dat iOS 15.2 ervoor zal zorgen dat ontwikkelaars hun toegang tot gegevens verminderen, want als ze het niet doen, zal het geheim uitkomen over hoeveel ze toegang hebben", vertelde tech-schrijver Abhi Suthar aan Lifewire via e-mail.

App-privacyrapport

Het app-privacyrapport bevindt zich sinds de vroege bèta's in iOS 15, maar heeft alleen achter de schermen gewerkt. Nu kunt u echter de volledige uitlezing inschakelen, die een verbazingwekkende hoeveelheid informatie biedt, netjes weergegeven per app of gegevenstype.

Je kunt bijvoorbeeld alle internetdomeinen zien waarmee de app contact heeft opgenomen, gesorteerd op datum. Dit zal u vertellen of de app contact heeft opgenomen met trackingdiensten of andere onverwachte plaatsen op internet.

Image
Image

Het privacyrapport vermeldt ook verschillende gegevensbronnen op je iPhone of iPad, zodat je kunt zien welke apps ze de afgelopen zeven dagen hebben gebruikt. Deze bronnen omvatten uw e-mail, de Zoek mijn-service en uw fotobibliotheek, plus eventuele sensoren of andere hardware zoals camera's en microfoons.

App-privacyrapport is een uitgebreide verzameling van precies wat apps achter de schermen doen. Sommige gebruikers zullen niet de moeite nemen om het in te schakelen, maar voor degenen die dat wel doen, heeft Apple een krachtig hulpmiddel geleverd om uw privacy te beschermen.

"App-privacyrapport bestaat om transparantie te bieden over app-gedrag", zei Apple privacy-engineer Lauren Henske in een WWDC-sessie in 2021 over de privacyfuncties van Apple.

Privacy shaming

Wat voor verschil zal dit maken? Het beste resultaat is dat minder scrupuleuze app-ontwikkelaars worden beschaamd om de hoeveelheid gegevens die ze van uw apparaten exfiltreren te verminderen. Het is gemakkelijk om dit soort dingen in het donker te doen, maar met het licht van het nieuwe privacyrapport dat op hen schijnt, is het moeilijker om gegevenssmokkel te verbergen.

De privacymaatregelen van Apple hebben verschillende mate van succes gehad. De App Tracking Transparency (ATT)-functie van iOS 14.5 heeft bijvoorbeeld Snapchat, Facebook, Twitter en YouTube bijna $ 10 miljard gekost, dankzij het feit dat gebruikers zich afmelden voor tracking. Maar ATT blokkeert eigenlijk niets.

Image
Image

Misschien is het beste precedent voor het nieuwe app-privacyrapport de "clipboard-shaming" -functie van iOS 14, die de gebruiker op de hoogte stelt telkens wanneer een app uw klembord opent. Het bleek dat veel apps om de paar seconden klembordgegevens oppikten. Sommige hiervan waren legitiem - een app voor het volgen van leveringen zou het klembord bijvoorbeeld kunnen controleren op trackingnummers van pakketten. Anderen waren slordig gecodeerd en sommige waren misschien kwaadaardig, Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor ontwikkelaars. De goeden kunnen hun betrouwbaarheid bewijzen door simpelweg geen toegang te krijgen tot uw gegevens.

"Je app zou alleen toegang moeten hebben tot gegevens die de gebruiker zou verwachten en op de tijden die ze zouden verwachten", vertelde Henske aan ontwikkelaars. "Dit is een nieuwe kans om echt vertrouwen op te bouwen bij uw gebruikers, omdat ze meer kunnen begrijpen van wat uw applicatie doet."

Wat kunt u met deze gegevens doen?

Als je ontdekt dat een app onbetrouwbare connecties heeft gemaakt, wat kun je dan doen? Je zou het kunnen publiceren. Of u kunt deze informatie gebruiken om die verbindingen te blokkeren. Er zijn verschillende firewall-apps voor iOS waarmee je specifieke URL's kunt blokkeren, zodat apps er geen toegang toe hebben.

De meest effectieve manier van handelen is om alle apps die niet goed zijn gewoon te verwijderen en een meer privacy-respecterend alternatief te kiezen. Vernietig ze uit een baan om de aarde. Het is de enige manier om zeker te zijn.

Aanbevolen: